Domnevna ruska vohuna je ubil deček, ki je že nastopal tudi v propagandnih posnetkih Islamske države. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Domnevna ruska vohuna je ubil deček, ki je že nastopal tudi v propagandnih posnetkih Islamske države. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Islamska država
Islamska država je že izvedla več medijsko odmevnih usmrtitev zahodnih novinarjev ali humanitarnih delavcev. Foto: Reuters

Na začetku posnetka sta moška v ruskem jeziku pojasnila, da ju je ruska obveščevalna služba FSB poslala v Sirijo, kjer naj bi zbirala informacije o IS-ju in ruskih borcih, se infiltrirala v njihovo računalniško mrežo in ubila enega izmed voditeljev skrajne skupine.

Eden od njiju, ki so ga identificirali kot agenta Jambulata Mamajeva, je povedal, da je Kazahstanec in da je bila njegova naloga zbližati se z enim izmed borcev IS-ja. Drugi moški, Sergej Ašimov, pa je povedal, da je že delal za FSB in da je bila njegova naloga ubiti enega izmed vodij Islamske države. Njegovo ime so utišali, izjave obeh agentov pa so na spletu podnaslovili v ruskem in arabskem jeziku.

Deček naj bi bil star od 10 do 12 let
Na koncu posnetka, ki traja sedem minut, je deček oba moška, ki sta klečala na tleh, v tilnik ustrelil s pištolo, ob tem pa dejal: "Želim vaju ubiti, nevernika." Na posnetku ni omenjeno, koliko je deček star, po poročanju tujih medijev pa naj bi imel od 10 do 12 let. Ima dolge lase, oblečen pa je v vojaške hlače in črno jopico. Kot piše Foreign Policy, naj bi šlo za istega dečka, ki se je konec lanskega leta pojavil v enem izmed propagandnih posnetkov Islamske države.

Verodostojnosti posnetka še ni mogoče preveriti, prav tako ni jasno, kje je nastal. Obveščevalna služba FSB posnetka še ni komentirala.

IS v svoje vrste vabi tudi otroke
Islamska država je razvila precej dodelan sistem indoktrinacije in rekrutiranja otrok za boj v svojih vrstah. Kot je junija lani v svojem poročilu zapisala človekoljubna organizacija Human Rights Watch, so oborožene skupine v Siriji v svoje vrste zvabile otroke, stare 14 in 15 let, ki so se morali tudi boriti v spopadih.

Več odmevnih usmrtitev
Islamska država je sicer že izvedla nekaj usmrtitev zahodnih talcev in posnetke objavila na spletu, po njihovih besedah kot maščevanje za zračne napade koalicije pod vodstvom ZDA na cilje IS-ja v Siriji in Iraku. Prva žrtev je bil ameriški novinar James Foley, sledili so še en ameriški novinar Steven Sotloff in škotski humanitarec David Haines, nato britanski humanitarec in nekdanji taksist Alan Henning ter ameriški humanitarni delavec Peter Kassig.