Herve Gourdel je bil 55-letni francoski turist iz Nice. Zajeli so ga nedaleč od Alžira. Foto: Reuters
Herve Gourdel je bil 55-letni francoski turist iz Nice. Zajeli so ga nedaleč od Alžira. Foto: Reuters

55-letnega francoskega turista Gourdela iz Nice so ugrabili v nedeljo v goratem predelu Tizi Ouzu okoli 110 kilometrov vzhodno od Alžira, kar so potrdili tudi na francoskem zunanjem ministrstvu. Odgovornost za ugrabitev so prevzeli pripadniki skupine Vojaki kalifata, ki so od Francije zahtevali, naj ustavi zračne napade na Islamsko državo v Iraku, sicer naj bi talca v 24 urah ubili.

Francoski predsednik Francois Hollande in francoski premier Manuel Valls sta javno zavrnila ultimat, ki ga je postavila skrajna skupina, ta pa je grožnjo danes uresničila in posnetek obglavljenja objavila na svetovnem spletu. Posnetek so naslovili "Krvavo sporočilo francoski vladi".

Umor Gourdela je potrdil tudi francoski predsednik Francois Hollande, ki je pred svojim govorom v Generalni skupščini ZN-a dejal: "Naš rojak je bil umorjen". Povedal je, da je bil Gourdel umorjen na krut in strahopeten način, a je zatrdil, da to ne bo omajalo odločenosti Francije v boju proti islamistom.

Obglavili že tri tujce
Skupina Islamska država je pred kratkim obglavila ameriška novinarja Jamesa Foleyja in Stevena Sotloffa ter britanskega humanitarnega delavca in strokovnjaka za razvojno pomoč Davida Hainesa. Posnetke vseh treh obglavljenj so objavili na svetovnem spletu, zdaj pa grozijo, da bodo ubili še enega Britanca, humanitarnega delavca Alana Henninga.

Skrajneži Islamske države so v ponedeljek pozvali k usmrtitvam državljanov vseh držav, ki sodelujejo v koaliciji pod vodstvom ZDA in v Iraku napadajo položaje Islamske države. "Če lahko ubiješ nevernega Američana ali Evropejca - še posebej zlobnega in umazanega Francoza - ali Avstralca ali Kanadčana, vključno z državljani držav, ki so vstopile v koalicijo proti Islamski državi, se zanesi na Alaha in ga ubij," je v sporočilu, ki so ga na spletu objavili v več jezikih, sporočil tiskovni predstavnik Islamske države Abu Mohamed Al Adnani.

ZDA položaje islamskih skrajnežev v Iraku napadajo že od avgusta, v petek pa se jim je pri napadih pridružila še Francija. Premier Valls je danes v parlamentu napovedal, da bo Francija nadaljevala vojaško akcijo v Iraku, dokler iraška vojska ne bo zmožna premagati skrajnežev Islamske države.