Poslanci v spodnjem domu italijanskega parlamenta so zakon podprli pozno ponoči v četrtek. Foto: Reuters
Poslanci v spodnjem domu italijanskega parlamenta so zakon podprli pozno ponoči v četrtek. Foto: Reuters
Sprememba volilne zakonodaje v Italiji

Če bo nov volilni zakon potrdil tudi senat, bo omogočil še večjo strankarsko razdrobljenost italijanskega političnega prostora in nepredvidljive povolilne koalicije. Za parlamentarno predstavništvo slovenske manjšine zakon ne prinaša nič novega: še naprej bo odvisno od dobre volje velikih nacionalnih strank.

Volivci bodo tako po novem prekrižali samo en kvadratek: glas za kandidata na večinskem delu bo hkrati glas za njegovo stranko na proporcionalnem.

"Volilni zakon je kot ustavni," je med protesti opozicije dejala poslanka Gibanja petih zvezd Paola Taverna. "Od njega je odvisno parlamentarno reševanje problemov - problemov, ki jih je zakuhal politični razred, ki ta nedostojni zakon zdaj potrjuje." Njeni kolegi so bili še odločnejši: "Na sprejemanje volilnega zakona so vladno zaupnico vezali samo še fašisti leta '23 in goljufi leta '53."

Zakon dejansko favorizira manjše stranke in sklepanje širokih povolilnih koalicij. Za Gibanje petih zvezd, ki ima najvišjo javnomnenjsko podporo, je to slaba novica, saj noče sklepati koalicij - zato utegne po volitvah ostati v opoziciji, tudi če na njih zmaga.

In slovenska manjšina? Njena leva politična struja bo svojega kandidata verjetno skušala umestiti na izvoljivo mesto Demokratske stranke. Za stranko Slovenska skupnost so vrata v parlament še naprej zaprta.

Novi zakon zdaj čaka enakopravna obravnava v senatu, kjer ima vladna koalicija šibkejšo večino. Tudi tu ga podpirata opozicijski stranki Naprej, Italija in Severna liga, vlada pa utegne nanj znova vezati zaupnico, da bi se tako ubranila pred izdajalci v lastnih vrstah. Vodja Demokratov Matteo Renzi bi rad volilni zakon spravil pod streho čim prej, najraje še pred deželnimi volitvami na Siciliji 5. novembra.

Sprememba volilne zakonodaje v Italiji