Za kupce je najbolj pomembna cena, in dejstvo je, da so cigarete pri nas občutno cenejše kot v Italiji. Foto: EPA
Za kupce je najbolj pomembna cena, in dejstvo je, da so cigarete pri nas občutno cenejše kot v Italiji. Foto: EPA

Prodajalci na Tržaškem in Goriškem zato od države zahtevajo finančno pomoč, sicer bodo morali svoje trafike zapreti. V 550 prodajalnah v obeh pokrajinah so pred dvema letoma prodali za 6 odstotkov manj izdelkov, lani se je ta odstotek zvišal na 11, letos pa je promet upadel še za dodatnih pet odstotkov. Kadilci za paket cigaret, v katerem je deset zavojčkov, prihranijo od 16 do 18 evrov, če jih kupijo v Sloveniji. Prihranek gre predvsem na račun dajatev, ki v Italiji dosežejo 80 odstotkov vrednosti zavojčka, državi pa gre dejansko 95 odstotkov kupčevega plačila.

Prodaja tobaka je prvič močno upadla po vstopu Slovenije v EU, po uvedbi schengenske meje pa se je padec še povečal. Vsedržavna Zveza prodajalcev tobačnih izdelkov vse glasneje dviga svoj glas: ker svojih cen ne morejo znižati, od države zahtevajo subvencijo za vse lastnike trafik v državah ali vsaj pravico do odškodnine, kot vzor pa navajajo Francijo, ki je zagotovila pomoč svojim prodajalcem tobaka na obmejnem območju.

V Furlaniji - Julijski krajini naj bi letno prodajalci zaradi nakupov v Sloveniji izgubili približno 250.000 evrov prihodkov.

K. T.