Calogero Caruso je bil tesno povezan s Salvatorejem Lo Piccolom. Foto: EPA
Calogero Caruso je bil tesno povezan s Salvatorejem Lo Piccolom. Foto: EPA
Mafiji trda prede

Med prijetimi v okviru protimafijske operacije je tudi Calogero Caruso, vodja mafijske skupine Torretta, ki deluje v okolici Palerma. Prijeti so osumljeni mafijskega združevanja, pranja denarja, izsiljevanj in pomoči mafijskemu šefu Salvatoreju Lo Picollu, ki je na begu že od leta 1983. Nekateri mediji poročajo, da je Lo Piccolo, ki naj bi vodenje mafije prevzel po lanski aretaciji Bernarda Provenzana, v tokratni operaciji ušel v zadnjem trenutku.

Preiskava je pokazala na vezi med mafijo iz Palerma in mafijskimi šefi iz New Yorka, tudi z zloglasno družino Gambino. S prisluškovanjem so policisti izvedeli, da je italijanske mafijce zanimalo predvsem trgovanje z delnicami in špekulacije z nepremičninami v Brooklynu s pomočjo "umazanega" denarja.

Nova dejavnost: Podtikanje požarov
Poleg tradicionalnih področij delovanja so se italijanski mafijci očitno lotili tudi povsem novih nezakonitosti. Oblasti namreč domnevajo, da so mnoge od več sto požarov, ki so letos prizadeli Apeninski polotok, podatknili prav mafijci. Zadni dokaz za to je bilo streljanje na gasilski helikopter in uničenje oddajnika pri Neaplju, ki ga uporabljajo gasilci.

Za požari naj bi stala vplivna mafijska družina Casalesi Camorra, zadaj pa se skrivajo milijonski posli, saj tako ustvarjajo nove površine za gradnje. Minister za infrastrukturo Antonio Di Pietro je razmere opisal kot Divji zahod ali še slabše in pozval k posredovanju vojske pri zagotavljanju varnosti.

G. V.

Mafiji trda prede