Odprava kmetov proti Rimu. Foto: Reuters
Odprava kmetov proti Rimu. Foto: Reuters

Kmetje s kmetijskih območij, kot je Toskana, so se na traktorjih in z italijanskimi zastavami odpravili proti prestolnici, kamor naj bi predvidoma prispeli v naslednjih dneh.

"V Rim se gremo srečat s politiki, da bi rešili naše težave," je dejal toskanski kmet Davide Rosati.

V italijanski finančni prestolnici Milanu je medtem majhna skupina kmetov iz protesta pripeljala krave pred urade regionalne vlade Lombardije.

Italijanski kmetje zahtevajo vnovično uvedbo leta 2017 uvedene dohodninske olajšave, ki jo je vlada v zakonu o proračunu za leto 2024 opustila.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je med ponedeljkovim obiskom na Japonskem dejala, da je Italija naredila več kot nekatere njene sosede za podporo svojim kmetom. "Seveda je vedno prostor za izboljšave in vedno sem pripravljena prisluhniti zahtevam delavcev, ki so za nas bistveni," je dejala.

Protestniki s kravo v Milanu. Foto: Reuters
Protestniki s kravo v Milanu. Foto: Reuters

Giorgia Meloni je opozorila, da je njena vlada ohranila subvencije za gorivo za kmete in povečala sredstva, namenjena kmetijstvu, v načrtu za okrevanje po covidu na osem milijard evrov s petih milijard.

Proteste kmetov v Italiji vodijo različne posamezne skupine in jih ne organizira glavni italijanski kmetijski lobi Coldiretti, ki je tesno povezan z vlado.

Cene, stroški in pravila

Italijanski kmetje delijo številne zamere, ki so jih v preteklih dnevih in tednih izrazili njihovi kolegi med kmečkimi protesti v drugih evropskih državah.

Evropski kmetje se pritožujejo, da se njihovi izdelki spopadajo z nelojalno konkurenco zaradi cenejšega uvoza iz območij zunaj Evropske unije, kot sta severna Afrika ali Ukrajina, zaradi naraščajočih stroškov goriva in vpliva ukrepov za zaščito okolja.

Če so se v Franciji in Nemčiji protesti za zdaj umirili, pa v drugih delih EU-ja postajajo vse močnejši. Jezni kmetje so tako v ponedeljek znova zaprli mejni prehod na nizozemsko-belgijski avtocesti med Maastrichtom in Liegeem.