Vladi premierja Gentilonija je po glasovanju senata uspelo sprejeti dolgo pričakovano volilno zakonodajo. Foto: Reuters
Vladi premierja Gentilonija je po glasovanju senata uspelo sprejeti dolgo pričakovano volilno zakonodajo. Foto: Reuters
Rim
Podporniki Gibanja petih zvezd proti volilni reformi, saj je po njihovem prepričanju nedemokratična. Foto: Reuters

Za zakon, ki so ga poimenovali Rosatellum, je glasovalo 214 senatorjev, 61 jih je bilo proti, dva sta se vzdržala. Poslanska zbornica je volilno reformo sprejela pred dvema tednoma, tako da bo zdaj po senatnem glasovanju ta začela veljati.

Italijanska vlada pod vodstvom Paola Gentilonija je različne dele volilne zakonodaje povezala z glasovanjem o zaupnici vladi, da bi volilno zakonodajo kljub velikemu nasprotovanju opozicije sprejeli čim prej in brez sprememb. Od srede je italijanska vlada tako dobila pet zaupnic.

V skladu z novo volilno zakonodajo bodo od zdaj 64 odstotkov mandatov v italijanskem parlamentu izbirali po proporcionalnem in 36 odstotkov po večinskem sistemu. 223 od 630 poslancev in 109 od 315 senatorjev bodo tako volili po večinskem sistemu. Nova zakonodaja tudi predpisuje, da bo moralo biti na volilnih seznamih 40 odstotkov kandidatk, ne bo pa več preferenčnih glasov. Za posamezne stranke je predviden triodstotni volilni prag za vstop v parlament, za koalicije strank pa desetodstoten.

Pet zvezd nasprotuje reformi
Novi italijanski volilni zakonodaji nasprotuje predvsem italijansko Gibanje petih zvezd, podporniki katerega so v središču Rima protestirali proti reformi. Po oceni gibanja pod vodstvom Beppa Grilla je reforma volilne zakonodaje nedemokratična.

Reformo volilne zakonodaje poleg vladajočih strank podpirata še opozicijski Naprej Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija in proti tujcem nastrojena Severna liga.

Italija dalj časa brez volilne zakonodaje
V Italiji morajo najkasneje septembra 2018 pripraviti nove parlamentarne volitve. Po spodletelem referendumu o ustavnih reformah, ki ga je predlagal nekdanji premier Matteo Renzi, je bila Italija brez ustrezne volilne zakonodaje. Stranke so si tako več mesecev prizadevale za volilno reformo. Junijski poskus reforme prav tako ni uspel.