Il Giornale se pred očitki javnosti brani, češ da želi z brezplačnimi izvodi Mojega boja izobraževati. Fotografija je simbolična. Foto: RTV SLO
Il Giornale se pred očitki javnosti brani, češ da želi z brezplačnimi izvodi Mojega boja izobraževati. Fotografija je simbolična. Foto: RTV SLO

Konservativni tabloid, v lasti Paola Berlusconija, brata nekdanjega italijanskega premierja Silvija Berlusconija, trdi, da želi z brezplačnimi izvodi, ki so jih danes prejeli vsi kupci časopisa, izobraževati. "Branje Mojega boja je resnično nasprotje toksičnosti nacionalsocializma," navajajo pri časopisu, ki je objavil različico manifesta iz leta 1937 z opombami zgodovinarja Francesca Perfettija.

Moj boj naj bi vzbudil zanimanje za njihovo serijo zgodovinskih knjig o nacističnem tretjem rajhu, ki jih bodo prodajali s časopisom.

Obsodba političnega vrha
Potezo časopisa je na družbenem omrežju Twitter kot umazano obsodil premier Matteo Renzi, ki je izrazil solidarnost z italijansko judovsko skupnostjo, ki šteje okoli 30.000 članov. "To je podlo dejanje, svetlobna leta stran od kakršnega koli poglobljenega preučevanja ali študiranja holokavsta," je dejal predsednik Združenja italijanskih judovskih skupnosti Renzo Gattegna.

Il Giornale, tabloid, znan po svojih desničarskih stališčih, še posebej glede migracij, je izdal okoli 200.000 izvodov.

Moj boj kot osnova nacizma
Moj boj je povzetek Hitlerjeve ideologije kot osnove nacizma, ki je vodila v holokavst, v katerem je v rokah nacističnih sil umrlo okoli šest milijonov Judov. Nacisti pa so načrtno ubijali tudi pripadnike drugih skupin, med njimi Rome, Slovane (tudi iz Jugoslavije), invalide, istospolno usmerjene, ljudje pa so bili preganjani, ubijali so jih tudi zaradi političnih prepričanj (komunisti, socialisti).

Knjiga je prvič izšla julija 1925, do jeseni 1944 pa je naklada dosegala že 12,4 milijona izvodov, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Od takrat je nemška zvezna država Bavarska, ki je imela avtorske pravice za knjigo, zavračala njene ponovne izdaje iz spoštovanja do žrtev nacizma in z namenom preprečiti širjenje sovraštva.

Vendar pa so se 1. januarja letos, 70 let po avtorjevi smrti, avtorske pravice iztekle. Prvo novo izdajo po drugi svetovni vojni so pripravili v Nemčiji, in sicer s kritičnimi opombami zgodovinarjev.