Knjigo je mogoče naročiti v vseh nemških knjigarnah in na svetovnem spletu. Foto: Reuters
Knjigo je mogoče naročiti v vseh nemških knjigarnah in na svetovnem spletu. Foto: Reuters
false
Foto: Reuters

Bavarski parlament razpravlja o pobudi opozicije - Socialni demokrati, Zeleni in Svobodni volivci, da bi knjigo uvrstili v učni načrt, v sklopu predmeta zgodovina, in sicer za dijake, starejše od 16 let. Na ministrstvu za izobraževanja se zdaj ukvarjajo s tem, kako bi oblikovali ustrezen učni program, ki bi v šolski kurikul uvrstil tudi to za številne sporno knjigo.

"Bojim se pomisliti, kaj bi se lahko zgodilo med šolskim odmorom po razpravi o knjigi Moj boj, ki je usmerjena proti človeškemu življenju in dostojanstvu. In tako je ta občutljiva tema, ki je neobdelana, obvisela v zraku," je dejala med četrtkovo razpravo poslancev o smiselnosti uvrstitve knjige v šolski program predsednica Izraelske skupnosti Münchna Charlotte Knobloch.

Ponatis po 70 letih
Okoli dva tisoč strani dolga knjiga, ki se je ta mesec povzpela na sam prodajni vrh neznanstvenih knjig na lestvici Der Spiegla (prodanih 55.000 izvodov), ima dodanih tudi kar 3.700 opomb zgodovinarjev, ki Hitlerjevo antisemitsko retoriko, namenjeno širjenju nacistične propagande, na kritičen način postavljajo v kontekst, poroča agencija DPA.

Hitlerjeva knjiga je po 70 letih doživela ponatis 8. januarja letos. Ponovna izdaja je bila po drugi svetovni vojni prepovedana oziroma je imela zaščitene avtorske pravice, ki so bile do 1. januarja letos v lasti bavarske vlade oziroma finančnega ministrstva; avtorske pravice je leta 1945 dobila nemška južna zvezna dežela Bavarska, ki je v skladu z odločitvijo zavezniških sil prevzela nadzor nad največjo nacistično založniško hišo.

Dodani komentarji
Bavarska vlada ves ta čas ni dovolila ponatisa knjige, ki jo je Hitler spisal med prestajanjem zaporne kazni v letih 1923 in 1924; prvič je izšla leta 1925, iz spoštovanja do žrtev nacističnega nasilja in iz strahu pred posledicami vpliva tega manifest Hitlerjeve nacistične Nemčije pri podpihovanju protisemitskih čustev in sovraštva. Nato pa se je vlada pred štirimi leti vendarle odločila, da bo knjigo izdala (Inštitut za sodobno zgodovino v Münchnu), in sicer z dodanimi komentarji zgodovinarjev.

"Menim, da tisto malo nekaj ur, ki so učencem namenjene za pojasnjevanje t. i. obdobja tretjega rajha, z branjem antisemitskih parol niso koristni," meni Charlotte Knobloch (82), ki dodaja, da je Hitlerjevo delo "antisemitsko, zato ni nobene potrebe, da se ga prenaša naprej".