Ivanov je že pred tem napovedal, da sporazuma ne misli podpisati. Foto: EPA
Ivanov je že pred tem napovedal, da sporazuma ne misli podpisati. Foto: EPA
V Makedoniji niso vsi navdušeni nad kompromisnim imenom. Foto: EPA

To pomeni, da bo parlament moral znova glasovati o ratifikaciji sporazuma.

Predsednik, ki je sicer že večkrat povedal, da sporazuma ne bo podpisal, je poudaril, da nima mandata za podpis zakona o ratifikaciji sporazuma, saj se je že v volilnem programu leta 2014 zavezal, da ne bo privolil v spremembe ustave zaradi spremembe ustavnega imena države.

"Ne sprejemam idej ali predlogov, ki bi ogrozili makedonsko nacionalno identiteto, individualnost makedonskega naroda, makedonskega jezika in makedonskega modela sobivanja," je poudaril.

Po njegovi oceni sporazum ni v skladu z ustavo in ni bil niti ratificiran v skladu z ustavo. Meni, da državo postavlja v podrejen položaj Grčiji. "Kazenski zakonik določa, da bo državljan, ki postavi Republiko Makedonijo v tak položaj, kaznovan z najmanj petletno zaporno kaznijo," je zapisal v sporočilu za javnost.

Grška vladna koalicija s poslancem manj
Grška koalicijska vlada je v 300-članskem parlamentu padla na 152 poslancev potem, ko je član desničarske stranke Neodvisni Grki (ANEL) podal svoj odstop. Poslanci ANEL-a so odkrito nasprotovali premierju Alexisu Tsiprasu glede sporazuma z Makedonijo.


Parlament na novo glasovanje

Parlament je bil že seznanjen z odločitvijo Ivanova. Predsednik parlamenta Talat Xhaferi naj bi ta ali prihodnji teden sklical novo zasedanje parlamenta, na katerem bodo poslanci znova glasovali o ratifikaciji sporazuma.

Če ga bodo ratificiral z najmanj 61 glasovi od skupno 120, ga bo v skladu z ustavo moral predsednik države podpisati. Če tega ne bo storil, kar je naredil že v primeru zakona o jezikih, pa to uveljavitve sporazuma ne bo ustavilo.

Sporazum mora ratificirati tudi grški parlament, v Makedoniji pa ga morajo pred tem še potrditi na referendumu, ki naj bi ga pripravili jeseni, in ustrezno spremeniti ustavo. Makedonski premier Zoran Zaev je prepričan, da bo referendum uspel, v nasprotnem primeru pa je izrazil pripravljenost, da odstopi.

V skladu s sporazumom, ki naj bi razrešil 27 let star spor med Makedonijo in Grčijo ter odprl pot Skopju v EU in Nato, se bo Makedonije po novem imenovala Severna Makedonija. Državi sta sporazum podpisali 17. junija, po ratifikaciji v makedonskem parlamentu pa naj bi Grčija že obvestila EU in Nato, da umika nasprotovanje nadaljevanju približevanja Makedonije povezavama.