Hrvaški mediji so nalaganje umetnin v kombije pred Sanaderjevo hišo tudi dobro poslikali. Foto: MMC RTV SLO
Hrvaški mediji so nalaganje umetnin v kombije pred Sanaderjevo hišo tudi dobro poslikali. Foto: MMC RTV SLO

Rubežniki so na Sanaderjevem domu v Zagrebu več kot 15 ur popisovali in pakirali številna umetniška dela, ki si jih je nekdanji premier nabral skozi leta. Po poročanju hrvaških medijev naj bi Sanaderjeve umetnine hranili v zagrebškem muzeju sodobne umetnosti, če pa bo Sanader oproščen domnevnega oškodovanja države, mu bodo umetnine vrnili.

Eden izmed Sanaderjevih odvetnikov Goran Suić je novinarjem v ponedeljek popoldan povedal, da rubežniki izvajajo odločitev zagrebškega sodišča in da je postopek "korekten". Pri tem ni želel razkriti, koliko umetnin bodo družini nekdanjega prvega moža stranke HDZ začasno odvzeli.

Jamstvo, da bo država dobila denar
Čeprav je na Hrvaškem že nekaj časa znano, da ima Sanader eno najobsežnejših in najvrednejših umetniških zbirk v državi, pa nihče natančno ne ve, katera dela sestavljajo zbirko in koliko je le-ta vredna. Sodišče je začasni odvzem premoženja od Sanaderja zahtevalo kot jamstvo, da bo država lahko dobila denar, če bi sodišče pravnomočno potrdilo, da je nekdanji premier kriv korupcije.

Z rubežniki in policisti je bil v domovanju Sanaderjevih tudi umetnostni zgodovinar, ki je ocenil vrednost posameznih umetnin. Po poročanju medijev naj bi šlo za več kot sto umetniških del, predvsem slik in skulptur hrvaških avtorjev. Vrednost umetnin naj bi kar za petkrat presegala vrednost 200.000 evrov, kolikor jih je Sanader prijavil kot premoženje.

Uskok proti Sanaderju z več železi
Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) Sanaderja sumi sodelovanja v aferi Fimi-Media, v kateri so preko oglaševalskega podjetja črpali denar iz javnih podjetij in ministrstev, ter nezakonitega poslovanja hrvaškega elektropodjetja z družbo Dioki. Uskok je v ponedeljek zanikal poročanje Večernjega lista, da naj bi v postopku proti Sanaderju opravil pogovore z vsemi člani vlade premierke Jadranke Kosor.

Sanader je v ponedeljek prestal novo zaslišanje pred deželno sodnico v Salzburgu, ki mu je podaljšala pripor, tako da bo v Avstriji ostal najmanj do 27. januarja. Sanader se v ponedeljek ni izrekel o izročitvi Hrvaški.