Sanaderja je avstrijska policija prijela 10. decembra na avtocesti pri Salzburgu. Foto: EPA
Sanaderja je avstrijska policija prijela 10. decembra na avtocesti pri Salzburgu. Foto: EPA
Ivo Sanader in Jadranka Kosor
Sanader je dejal, da mu je bila najbližje Kosorjeva. Foto: EPA
Sanader zaslišan

Nekdanjega hrvaškega premierja, ki je v priporu v Salzburgu, je v povezavi s sumljivimi posli s koroško Hypo banko prek videopovezave zaslišala preiskovalna komisija deželnega zbora avstrijske Koroške.

Preiskovalcem je zatrdil, da od banke ni prejel nobenega denarja niti ni bil njihov plačani lobist.

Ob Sanaderju je bil njegov avstrijski odvetnik Werner Suppan, zaslišanje pa je trajalo manj kot dve uri, poroča hrvaški Večernji list. Na novinarski konferenci po zaslišanju je predsednik komisije Rolf Holub dejal, da je Sanader "prišel, odgovarjal in le malo povedal".

"Mediji me obsojajo vnaprej"
Sanader je dejal, da je žrtev politične gonje in da mediji na Hrvaškem neprenehoma objavljajo nepreverjene informacije ter izmišljotine, poleg tega pa ga obsojajo že vnaprej. Po poročanju hrvaškega t-portala je Sanader v uvodnem govoru še povedal, da so mu na Hrvaškem kršene človekove pravice, zaradi česar bo od Evropske komisije zahteval, da pozorno spremlja njegov primer, ki bo preizkus za Hrvaško.

Na vprašanje, kaj je bil razlog njegovega nenadnega odstopa lani poleti, je odgovoril, da je bila glavni razlog slovenska blokada Hrvaške v pristopnih pogajanjih z Evropsko unijo, proti kateri se je, kot je sam dejal, boril osem mesecev. "S svojim odstopom sem poskušal izzvati šok v EU-ju," je pojasnil.

"Spoštujte me kot nekdanjega premierja"
Sledilo je tudi nekoliko presenetljivo vprašanje Holuba, ki je Sanaderja vprašal, ali ima raje gotovino ali kreditne kartice, in svoje vprašanje obrazložil v povezavi s skrivnimi torbami denarja, ki se jih omenja v primeru Hypo banke. Sanader je dejal, da ne bo odgovarjal na to vprašanje, saj je vseeno nekdanji premier in se ga mora zato obravnavati s spoštovanjem.

Ob vprašanju o Sanaderjevem odnosu s pred kratkim prijetim hrvaškim bogatašem Robertom Ježićem, za katerega je nekdanji predsednik uprave Hypo Alpe Adrie Wolfgang Kluterer dejal, da je tesen prijatelj in sodelavec Sanaderja, je nekdanji hrvaški premier zatrdil, da si z njim ni bil posebej blizu.

"Moja najbližja politična sodelavka in najbližja prijateljica je bila moja naslednica Jadranka Kosor," je odgovoril Sanader.

Za zaslišanje Sanaderja vlada izjemno veliko zanimanje medijev, saj je na deželnem sodišču v Celovcu spremlja okoli 15 televizijskih ekip.

Sanader zaslišan