Sanader se pred sodnico ni izrekel o izročitvi Hrvaški. Foto: EPA
Sanader se pred sodnico ni izrekel o izročitvi Hrvaški. Foto: EPA
Sanader za novo leto v priporu

Kot poročajo hrvaški mediji, se Sanader v sodni dvorani, kjer je preživel dobro uro, ni izrekel o izročitvi Hrvaški, a bo lahko v naslednjem mesecu kadar koli zaprosil za nov termin, ko se bo lahko odločil o morebitni izročitvi.

Deželna sodnica v Salzburgu je presodila, da je odpadel eden izmed razlogov za pripor - nevarnost ponavljanja kaznivih dejanj, vendar je povedala, da še vedno obstaja nevarnost pred pobegom ali morebitnim vplivanjem na priče in sostorilce.

Odvetnik: Sanader nima nič s kazahstanskim veleposlanikom
Sanaderju gre po besedah njegovega odvetnika Wernerja Suppana v avstrijskem priporu dobro, je pa zaskrbljen nad samovoljo hrvaških oblasti do njegove družine. Ženi in hčerki so brez razloga odvzeli dokumente in jima začasno onemogočili izhod iz lastne hiše. Prav tako so blokirali ženin osebni račun, je dejal Suppan. Možnost, da bi Sanader v Avstriji zaprosil za politični azil, po Suppanovih besedah v tem trenutku ne obstaja.

Suppan je tudi zavrnil ugibanja, ki te dni krožijo v avstrijskih novinarskih in poslovnih krogih o domnevnih stikih med Sanaderjem in nekdanjim kazahstanskim veleposlanikom v Avstriji Rahatom Alijevom, sicer nekdanjim zetom kazahstanskega predsednika Nursultana Nazarbajeva. "Ta ugibanja so napačna. Med Sanaderjem in Alijevom ni bilo nobenih stikov, kot tudi ne med Sanaderjem in katerim izmed Alijevih podjetij," je izjavil Suppan.

Zavrnil povezave s Hypo banko
Sanader je na Hrvaškem osumljen, da naj bi z drugimi storilci oškodoval državni proračun za najmanj šest milijonov evrov. Vse obtožbe je zanikal že pred aretacijo. Zaradi suma korupcije in pranja denarja so Sanaderja pretekli teden zaslišali tudi v Avstriji. Prek videopovezave ga je najprej zaslišala preiskovalna komisija deželnega zbora avstrijske Koroške, in sicer v povezavi s sumljivimi posli s koroško banko Hypo Alpe Adria.

Na tem zaslišanju je Sanader zavrnil vse očitke o spornih povezavah z banko. Spraševali so ga predvsem o vplivu politike na poslovanje banke na Hrvaškem in na prodajo banke bavarski Bayern LB leta 2007.

Na zaslišanju pred avstrijskim državnim tožilstvom prek videokonference je zavrnil tudi vse očitke v povezavi s pranjem denarja, glede katerega je prijavo zoper njega pred tednom podala ena izmed tirolskih bank.

Sanader naj bi imel pri tej banki odprt žiroračun, na katerem je okoli milijon evrov. Vztrajal je, da je vse svoje premoženje pridobil na zakonit način.

Zaplenili slike in kipe
Medtem pa poteka v hiši nekdanjega premierja v Zagrebu zaplemba dragocenih umetniških slik in kipov. Zaplembo je zahteval Urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok). Če bo Sanader oproščen domnevnega oškodovanja države, mu bodo umetnine vrnili.

Sanader za novo leto v priporu