WHO opozarja, da visok delež okuženih zdravstvenih delavcev z virusom ebole na zahodu Afrike ovira prizadevanja za zajezitev epidemije. V Liberiji za 100.000 bolnikov skrbi le 1,4 zdravnika. Foto: MMC RTV SLO/EPA
WHO opozarja, da visok delež okuženih zdravstvenih delavcev z virusom ebole na zahodu Afrike ovira prizadevanja za zajezitev epidemije. V Liberiji za 100.000 bolnikov skrbi le 1,4 zdravnika. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Sadni netopir
Uživanje sadnega netopirja, ki je naravni prenašalec virusa ebole, so v nekaterih afriških državah prepovedali. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Evropski center za nadzor bolezni (ECDC) opozarja, da bi epidemija ebole potrebovala takojšnje ukrepanje, da bi se okužba s smrtonosnim virusom zajezila. Število okuženih se širi zelo hitro. Ker še vedno ni zdravila ali cepiva proti virusu ebole, je smrtnost po okužbi zelo visoka. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je do zdaj umrlo 1.427, 2.615 okuženih, poroča BBC.

Podatki so najbolj skrb vzbujajoči v Liberiji, kjer je od začetka leta umrlo 624 ljudi, 1.082 je okuženih. Direktor ECDC-ja Tom Frieden se je zato sešel s predsednico Liberije Ellen Johnson Sirleaf, s katero sta govorila o načinih, s katerimi bi zajezili virus hemoragične mrzlice ebole. "Število okuženih se povečuje. "Želim si, da mi ne bi bilo treba tega reči, a stanje se bo še poslabšalo, preden se bo nekoliko izboljšalo," je dejal Frieden.

Ob tem je opozoril na nujno ukrepanje in Liberijce pozval, naj stopijo skupaj, da "spremenijo napačno prepričanje glede ebole", zaradi katerega se je število okužb povečalo. Mnogi namreč zanikajo obstoj virusa in pravijo, da država le širi propagando, da bi dobila pomoč v obliki finančnih sredstev od mednarodne skupnosti. Znani so primeri, ko družina svojce ugrablja iz bolnišnic, s čimer izpostavijo nevarnosti tudi svoje zdravje.

Naravni prenašalec ebole so sadjejedi netopirji
Kot je znano, se virus ne prenaša po zraku, temveč se posameznik z njim okuži, če pride v stik s telesno tekočino okuženega (znoj, kri). Ravno zato so v Gvineji prepovedali prodajo in uživanje mesa omenjenih netopirjev. Prebivalci Gvineje jih jedo posušene ali pa v pekoči juhi. "Virus se s kuhanjem ali dimljenjem mesa pri visoki temperaturi uniči, težava je v pripravi mesa. Z virusom je okuženo meso živali," opozarja vodja Organizacija za prehrano in kmetijstvo pri ZN-u Juan Lubroth. Ko pripravljavec hrane žival odre, se lahko rani z ostro kostjo netopirja.

Oblasti opozarjajo na previdnost tudi pri uživanju mesa podgan in opic.

Gospodarska škoda
Številne zahodne države sveta, med njimi Velika Britanija (kamor so nedavno pripeljali na zdravljenje moškega, ki se je z virusom okužil v Sierra Leone), so preventivno začasno odpovedale polete v nekatere države na zahodu Afrike. Afriška banka za razvoj opozarja, da je zaradi sprejetega ukrepa afriško gospodarstvo že občutilo gospodarsko škodo, saj so tuji poslovneži prenehali obiskovati države na zahodu.

Nekaj kritik je tudi na račun slabega odziva mednarodne skupnosti. "Nesprejemljivo je, da so se resni pogovori o koordinaciji in mednarodnih ukrepih začeli šele zdaj," je še dejal Friedman.

90-odstotna smrtnost
Simptomi okužbe pa so visoka temperatura, krvavitve in poškodba osrednjega živčevja. Pri okuženem se največkrat pojavi krvavitev v prebavnem traktu, ki v 90 odstotkih vodi v smrt.

Inkubacijska doba je 21 dni, za zdravljenje pa ni cepiva ali zdravila. Zdravniki lahko le blažijo simptome, tako da okuženega hidrirajo in mu zbijajo vročino.

Nigerija je potrdila prvo smrtno žrtev zaradi ebole zunaj Lagosa. Za virusom je v mestu Port Harcourt na jugu Nigerije umrl zdravnik. Njegovo ženo so namestili v karanteno, medtem ko je 70 ljudi v mestu pozorno spremljajo.