Smrt liberijskega zdravnika je udarec za poskusno zdravilo ZMapp. Foto: EPA
Smrt liberijskega zdravnika je udarec za poskusno zdravilo ZMapp. Foto: EPA

Borbor je bil eden izmed treh zdravnikov, ki so v Liberiji prejeli poskusno zdravilo, s katerim jim je uspelo pozdraviti dva Američana, ki sta bila okužena z ebolo. Druga dva zdravnika, eden iz Nigerije, drugi iz Ugande, ki sta prav tako delala v Liberiji, se glede na navedbe vlade še vedno zdravita.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je kot etično ocenila uporabo uradno še ne potrjenih zdravil v boju proti eboli. Več zdravil je namreč v postopku razvoja. Virus ebole je doslej terjal že več kot 1.400 življenj, več kot tisoč ljudi je okuženih.

Japonska je izrazila pripravljenost, da v boju za zajezitev širjenja nevarnega virusa ponudi svoje poskusno zdravilo, ki ga razvija japonsko podjetje. "Naša država je pripravljena priskrbeti še ne odobreno zdravilo v sodelovanju s proizvajalcem, če bo WHO zaprosil," je dejal sekretar vlade Jošihide Suga.

Po navedbah WHO-ja se je med zdravljenjem obolelih v Gvineji, Sierri Leone, Liberiji in Nigeriji, kjer pustoši ebola, s tem virusom okužilo 225 zdravstvenih delavcev, od tega jih je 130 umrlo.

Iz podjetja Mapp Biopharmaceutical, ki proizvaja ZMapp, so sporočili, da bodo potrebovali nekaj časa za obnovitev zalog poskusnega zdravila, katerega učinkovitost strokovnjaki še ne morejo potrditi, saj je bilo zdravilo do zdaj testirano le na živalih v laboratorijih.