Svet se znova vse bolj oborožuje. Foto: Reuters
Svet se znova vse bolj oborožuje. Foto: Reuters

Stockholmski mednarodni inštitut za mirovne raziskave (SIPRI) je zapisal, da so države lani za obrambo porabile več kot dva bilijona dolarjev, kar pomeni, da gre za skoraj sedemodstotni dvig v primerjavi z letom 2022. To predstavlja največje povečanje sredstev za obrambo po letu 2009, izdatki pa so se s tem povzpeli na najvišjo raven v zadnjih 60 letih, odkar Sipri meri proračune držav.

Ob tem so prvič ugotovili, da so se vojaški izdatki povečali v vseh petih geografskih regijah: Afrika, Evropa, Bližnji vzhod, Azija in Oceanija ter obe Ameriki.

Nan Tian, višji raziskovalec v Sipriju, je za Guardian opozoril, da oboroževalna tekma povečuje tveganje za nenamerni spopad. "Povečanje vojaških izdatkov, ki mu še nikoli do zdaj nismo bili priča, je neposreden odziv na slabšanje miru in varnosti v svetu. Države dajejo prednost vojaški moči, vendar tvegajo, da se v vse bolj nestabilnem geopolitičnem in varnostnem okolju začnejo vrteti v spirali ukrepov in protiukrepov."

Dve največji državi porabnici so ZDA, ki so za vojsko zapravile 37 odstotkov vseh svetovnih izdatkov, in Kitajska z 12 odstotki, kar pomeni, da ti dve državi predstavljata približno polovico svetovnih vojaških izdatkov. Svoje izdatke sta povečali za 2,3 oziroma 6 odstotkov. Ameriška vlada je za "raziskave, razvoj, testiranje in vrednotenje" porabila 9,4 odstotka več kot leta 2022.

Nemški vojak. Foto: Reuters
Nemški vojak. Foto: Reuters

Kitajska je kot druga največja vojaška sila leta 2023 v ta namen namenila približno 296 milijard dolarjev. V zadnjih 29 letih je stalno povečevala obrambne izdatke, čeprav so bila obdobja največje rasti v 90. letih prejšnjega stoletja ter med letoma 2003 in 2014.

Na Siprijevi lestvici največjih porabnic za vojsko in obrambo sledijo Rusija, Indija, Savdska Arabija in Združeno kraljestvo, ki je po 7,9-odstotnem medletnem povečanju največja porabnica v srednji in zahodni Evropi.

Vojaški izdatki Kremlja so bili leta 2023 za 24 odstotkov višji kot leta 2022 in za 57 odstotkov višji kot leta 2014, ko si je Rusija priključila polotok Krim.

Izdatke povečujejo praktično vse države

Ob vse večjih napetostih s Kitajsko in Pakistanom so se izdatki Indije povečali za 4,2 odstotka glede na leto 2022 in za 44 odstotkov glede na leto 2014. Vojaški izdatki Izraela, ki je v regiji drugi za Savdsko Arabijo, a pred Turčijo, so se povečali za 24 odstotkov in dosegli 27,5 milijarde dolarjev, predvsem zaradi ofenzive v Gazi. Iran je bil četrti največji vojaški porabnik na Bližnjem vzhodu. Njegova poraba se je rahlo povečala na 10,3 milijarde dolarjev.

Ukrajina je leta 2023 postala osmi največji svetovni porabnik za vojsko, saj se je njen letni delež povečal za 51 odstotkov in dosegel 64,8 milijarde dolarjev. Vojaški izdatki Kijeva so se med letoma 2014 in 2023 povečali za 1270 odstotkov.

Največje povečanje vojaških izdatkov, odstotkovno gledano, je imela lani Demokratična republika Kongo, saj je v ta namen porabila za 105 odstotkov več kot leto predtem.