Po zajetju južnokorejskega čolna so v pristanišču Goseong okoli 330 kilometrov severno od Seula ostali privezani čolni, saj so ribiči nehali loviti. Foto: Reuters
Po zajetju južnokorejskega čolna so v pristanišču Goseong okoli 330 kilometrov severno od Seula ostali privezani čolni, saj so ribiči nehali loviti. Foto: Reuters
Seul
Incident z zaseženim čolnom je v Seulu izval protisevernokorejski shod. Foto: Reuters

Incident, verjetno posledica pokvarjenega navigacijskega sistema na čolnu za lovljenje lignjev, se je zgodil v času vedno bolj napetih odnosov med sosedama na Korejskem polotoku zaradi naraščajoče militarizacije Severne Koreje in sredi občutljivega procesa reševanja vprašanja nasledstva v edini komunistični dinastiji v Aziji.

Dosedanji incidenti s srečnim koncem
Zadnji v nizu morebitnih dogodkov, ki bi lahko še naprej vplivali na poslabšanje odnosov med sosedama, je poskrbel za dvig cene delnic južnokorejskih orožarskih podjetij, sicer pa ni preveč vznemiril gospodarstvenikov. Koreji, ki sta tehnično še vedno v vojni, imata za seboj že nekaj podobnih incidentov. Dva južnokorejska ribiška čolna - eden aprila 2005, drugi pa decembra 2006 -, ki sta zašla v severnokorejske vode, sta se srečno vrnila domov.

Čoln kot pogajalsko sredstvo
Seul je Pjongjang zaprosil, naj čolnu in njegovi posadki, ki naj bi ga odpeljali proti pristanišču Jangon na vzhodu Severne Koreje, dovoli vrnitev domov. Severna Koreja je odgovorila, da posadko zaslišujejo. Poznavalec odnosov med korejskima sosedama Paik Hak Sun z Inštituta Sejong blizu Seula je prepričan, da je bolj kot hitra vrnitev čolna domov verjetno, da ga bo Pjongjang uporabil v pogajanjih z južno sosedo.

Vedno bolj napeto
V zadnjih mesecih je Severna Koreja, že tako najbolj osamljena država, še dodatno razjezila sosede in mednarodno skupnost, ko je izstrelila več raket in izvedla drugi jedrski poskus, po katerem je ZN uvedel dodatne sankcije proti njej. Pjongjang je razjezila tudi poteza južnokorejske konservativne vlade, ki je ustavila pošiljanje pomoči v Severno Korejo, dokler si ta ne bo nehala prizadevati, da bi prišla do jedrskega orožja.