Nova stanovanja bodo gradili na severu Zahodnega brega ter na območju Hebrona in naselja Guš Etzion. Foto: EPA
Nova stanovanja bodo gradili na severu Zahodnega brega ter na območju Hebrona in naselja Guš Etzion. Foto: EPA

Odločitev pomeni konec neuradne zamrznitve gradenj judovskih stanovanj na palestinskih ozemljih, ki je trajala 18 mesecev, so sporočili v izraelski nevladni organizaciji Peace Now.

Hagit Ofran iz te organizacije je povedala, da je obrambno ministrstvo načrt odobrilo prejšnji teden, nova stanovanja pa bodo gradili na severu Zahodnega brega ter na območju Hebrona in nezakonitega sklopa naselbin Guš Etzion.

Rešitev dveh držav
Organizacija Peace Now je v poročilu 28. decembra lani opozorila, da skuša Izrael oživiti obsežne načrte za gradnjo novih domov za judovske naseljence na izredno občutljivem območju okupiranega Zahodnega brega, ki je znano kot E1. Gre za območje, ki z judovsko naselbino Male Adumim loči Vzhodni Jeruzalem, ki ga je Izrael leta 1967 okupiral in anektiral od preostanka Zahodnega brega, kar onemogoča vzpostavitev celovitega palestinskega ozemlja. Peace Now, ki spremlja sporne gradnje, je opozoril, da je to območje najbolj občutljivo glede možnosti uresničitve t. i. rešitve dveh držav v okviru bližnjevzhodnega konflikta.

V poročilu, ki ga je pripravila na podlagi podatkov izraelske vlade, ki jih je pridobila na podlagi zakona o svobodi informacij, je Peace Now opozoril, da namerava Izrael zgraditi 55.548 stanovanjskih enot na Zahodnem bregu, vključno z dvema novima judovskima naselbinama, od tega več kot 8.300 v območju E1.

ZDA, ZN in EU sicer nasprotujejo gradnji judovskih naselbin, še posebej na območju E1, vendar razen deklarativne obsodbe početja Izraela ne sprejemajo ostrejših ukrepov.

"Naselbine", ki so postale mesta
Na zasedenih palestinskih ozemljih, ki jih je Izrael zasedel leta 1967, živi že več kot pol milijona izraelskih naseljencev. Nekatere od teh "naselbin" so pravzaprav mesta z več deset tisoč prebivalci, naselbine pa so povezane tako med seboj kot z Izraelom. Danes živi okoli 380.000 Izraelcev v 135 judovskih naselbinah na Zahodnem bregu ter 200.000 Izraelcev v Vzhodnem Jeruzalemu.