Izraelske sile, tako policija kot vojska, so v zadnjih 24 urah ubile 10 Palestincev. Foto: Reuters
Izraelske sile, tako policija kot vojska, so v zadnjih 24 urah ubile 10 Palestincev. Foto: Reuters
false
Na zasedenih ozemljih se stopnjujejo protesti proti izraelski okupaciji, ki ob podpori ZDA in EU-ja traja že 48 let. Foto: EPA
false
Palestinci se proti izraelskim silam borijo predvsem s kamni in molotovkami. Foto: Reuters
false
Izraelska policija in vojska v spopadih s palestinskimi protestniki uporabljata tako gumijaste kot prave naboje. Foto: Reuters

Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, so Palestinci iz Gaze na jug Izraela davi izstrelili raketo, ki pa je pristala na neposeljenem območju. Nihče ni bil ranjen, tudi gmotne škode ni bilo. Nobena palestinska oborožena skupina še ni prevzela odgovornosti za izstrelitev, Izrael pa za vse izstreljene rakete krivi gibanje Hamas, ki vlada znotraj Gaze. Izstrelitev sledi stopnjevanju nasilja na zasedenih palestinskih ozemljih, tako v Gazi kot na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu, pa tudi v Izraelu.

Iz Gaze medtem poročajo o še sedmi palestinski žrtvi v tem delu Palestine med petkovimi solidarnostnimi protesti v podporo Palestincem v Vzhodnem Jeruzalemu in na Zahodnem bregu in po njih. 22-letni Džihad Salim Al Ubeid je v soboto zjutraj namreč umrl zaradi poškodb zaradi strela ostrostrelca, poroča palestinska tiskovna agencija Maannews. Izraelske sile so ga ustrelile, ko se je bil Al Ubeid okoli 100 metrov od izraelske ograje, je sporočil tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje v Gazi, Ašraf Al Kidra.

Demonstracije v Gazi so potekale blizu mesta Kan Junis ob meji z Izraelom. Že v petek pa je v Gazi zaradi strelov izraelskih sil umrlo šest Palestincev. Palestinsko ministrstvo za zdravje je še sporočilo, da je bilo med protesti v Gazi s pravimi ali gumijastimi naboji ranjenih še 145 Palestincev.

Al Ubeid je bil ubit v času, ko se po Izraelu in zasedenih ozemljih stopnjujejo napetosti po nizu napadov z noži tako Izraelcev kot Palestincev, napadov judovskih naseljencev na Palestince in vedno večjih omejitev za Palestince v starem jedru Vzhodnega Jeruzalema in okoli mošeje Al Aksa.

V Vzhodnem Jeruzalemu ubit najstnik
Blizu vrat Damaska, enega izmed vhodov v stari del Vzhodnega Jeruzalema z večinskim palestinskim prebivalstvom, ki ga je Izrael okupiral in pripojil leta 1967, je medtem izraelska policija ustrelila in ubila palestinskega najstnika. Gre za deseto palestinsko smrtno žrtev v zadnjih 24 urah.

16-letnega Išaka Badrana so izraelske sile ustrelile, potem ko je, kot sporoča izraelska policija, izvedel napad z nožem. Takšni napadi so zadnje dni pogost pojav tako v Izraelu kot na zasedenih ozemljih. Žrtvi napada, gre za Izraelca, naj bi dobila lažje poškodbe.

Na prizorišču se je zbrala množica Palestincev, ki jih je izraelska policija razgnala s solzivcem in zvočnimi granatami. Policija naj bi z gumijastim nabojem ustrelila tudi izraelskega novinarja.

Od petka zjutraj so izraelske sile v Hebronu na Zahodnem bregu ubile še 19-letnega Palestinca, ki je zabodel izraelskega obmejnega policista, med spopadi v begunski soseski Šuafat v Vzhodnem Jeruzalemu pa 24-letnega Palestinca.

Amnesty International svari pred "zunajsodnimi poboji"
Organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International je v petek obtožila Izrael, da proti Palestincem v zadnjih tednih izvaja "morebitne zunajsodne poboje", pa tudi "čezmerno silo na množični ravni", kar "vključuje uporabo pravih nabojev proti ljudem, ki niso predstavljali neposredne grožnje za smrt ali resne poškodbe".

Na Palestince se hitro strelja
Nedavni videoposnetki dveh domnevnih palestinskih napadalcev, ki so ju ustrelile izraelske sile, kažejo, da sta žrtvi predstavljali majhno grožnjo oziroma je sploh nista, poroča Maannews. Eden izmed posnetkov tako prikazuje 18-letnega Fadija Aluna, kako v času, ko je bil ustreljen, beži pred skupino Izraelcev.

V petek so izraelske sile ustrelile in ubile Palestinko, ker naj bi poskusila nekoga zabosti, posnetek, ki je prišel v javnost, pa kaže, da ženska, ko je bila ubita, ni predstavljala nobene grožnje dobro oboroženim pripadnikom varnostnih sil, ki so jo obkolili. Maannews še poroča, da je bil izraelski najstnik, ki je zabodel in ranil štiri palestinske delavce v Dimoni na jugu Izraela, aretiran brez poškodb.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v petek po poročanju BBC-ja dejal, da "ostro obsoja poškodovanje nedolžnih Arabcev", obljubil pa je, da bodo vsi, ki kršijo zakon, kaznovani. Netanjahu je sicer napovedal ukrepe za preprečitev nadaljnjih napadov in stopnjevanja nasilja po Izraelu in zasedenih ozemljih, kritiki pa pravijo, da ti ukrepi ščitijo Izraelce, ne pa tudi Palestincev pred napadi Izraelcev in izraelskih sil, še poroča Maannews.

Ubitih 17 Palestincev in štirje Izraelci
Od 1. oktobra je bilo na zasedenih ozemljih v Gazi in na Zahodnem bregu ubitih 17 Palestincev, ranjenih pa okoli 1.000. Med ubitimi Palestinci jih je bilo devet ubitih med protesti ali spopadi. V tem času so bili ubiti tudi štirje Izraelci, med katerimi sta bila dva prebivalca nezakonitih judovskih naselbin na palestinskem ozemlju.

Spomnimo, Izrael je leta 1967 zasedel Gazo, Zahodni breg in Vzhodni Jeruzalem. Zadnjega je tudi uradno pripojil, česar ne priznava niti ena država. Na zasedenih ozemljih velja za Palestince izraelsko vojaško pravo, medtem ko velja za judovske prebivalce tamkajšnjih naselbin civilno pravo. Judovske naselbine na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu po definiciji Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) predstavljajo vojni zločin, ne glede na to pa živi v takšnih naselbinah na palestinskem ozemlju že več kot pol milijona Izraelcev. Tudi EU označuje te naselbine za "nezakonite, nelegitimne in oviro miru".