Gaza je po šestih tednih izraelskih napadov povsem razdejana. Foto: Reuters
Gaza je po šestih tednih izraelskih napadov povsem razdejana. Foto: Reuters
Izraelski vojaki
Izrael napoveduje nove operacije v Gazi, če bodo palestinski borci še naprej raketirali izraelsko ozemlje. Foto: Reuters

Čeprav sta že v prvih dneh izbruha nasilja v Gazi pred več kot mesecem dni organizaciji Amnesty International in Human Rights Watch zaprosili za vstop v palestinsko enklavo, pa jima kljub prizadevanjem izraelske in egiptovske oblasti niso izdale dovoljenja.

Izrael omenjenima organizacijama že več let ne dovoli, da bi njuno mednarodno osebje zbiralo dokaze v Gazi, saj naj ne bi imeli ustreznih dokumentov. Egiptovsko zunanje ministrstvo se po drugi strani ni odzvalo na vprašanja, zakaj je meja z Gazo zaprta za predstavnike obeh organizacij.

"Trudimo se po vseh močeh, Human Rights Watch in mi, da bi dokumentirali, kar lahko, tako v Gazi kot stran od nje. A brez raziskovalcev na terenu to predstavlja ovire," je povedala Deborah Hyams iz Amnesty International, ki je pojasnila, da imajo v oblegani palestinski enklavi prisotnega samo enega lokalnega predstavnika.

Bill Van Esveld iz HRW-ja je dejal, da ima njihova organizacija v Gazi dva človeka, ki pa sta preobremenjena, saj je dela enostavno preveč, fizični dokazi pa se s časom izgubljajo.

V šestih tednih izraelske ofenzive na Gazo je bilo ubitih 2.016 Palestincev, od tega večinoma civilisti, med njimi mnoge ženske in otroci. Na izraelski strani je umrlo 64 vojakov in trije civilisti.

Izrael zanika kršitve mednarodnega prava in vojne zločine, ob tem pa zavrača preiskavo ZN-a, saj meni, da bi bila že vnaprej pristranska. Visoka komisarka ZN-a za človekove pravice Navi Pillay je prejšnji mesec dejala, da bi lahko izraelske napade označili za vojne zločine, saj so bili njihova tarča domovi, šole, bolnišnice in zavetišča ZN-a za begunce.

Netanjahu opozarja pred novim raketiranjem
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je opozoril, da bodo ob morebitnem nadaljevanju palestinskih raketnih napadov iz Gaze na izraelsko ozemlje posegli po silovitih povračilnih ukrepih.

"Pripravljeni smo na vse scenarije. Vojska je pripravljena, da se z vso silo odzove, če se bodo raketni napadi nadaljevali," je Netanjahu sporočil po srečanju z izraelskim obrambnim ministrom Mošejem Jalonom, ki je povedal, da se izraelska operacija v Gazi še ni zaključila in še čakajo na rezultate pogovorov s Palestinci o trajni prekinitvi ognja v Kairu.

Premirje podaljšali za dan
Prekinitev ognja med izraelsko in palestinsko stranjo bo podaljšana še za 24 ur, sta se na nocojšnjih pogajanjih v Kairu dogovorili palestinska in izraelska delegacija. V tem času naj bi pogovore nadaljevali in skušali doseči daljše premirje, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdil palestinski predstavnik.

Trenutno veljavna petdnevna prekinitev ognja bi se iztekla nocoj ob 23. uri po srednjeevropskem času.