Protestniki v Tel Avivu nasprotujejo raketam. Palestinskim, izraelskim ne. Foto: EPA
Protestniki v Tel Avivu nasprotujejo raketam. Palestinskim, izraelskim ne. Foto: EPA
Prizori uničenja v Gazi. Foto: EPA
Na Zahodnem bregu potekajo solidarnostni protesti v podporo Gazi. V Betlehemu so izraelske sile ranile osem Palestincev. Foto: EPA

Prekinitev ognja še traja, pogajanja za trajnejše premirje pa se nadaljujejo. Palestinci zahtevajo prekinitev zapore Gaze, ki jo že osem let izvajata predvsem Izrael, pa tudi Egipt. Hamas kot glavno palestinsko gibanje v Gazi zahteva tudi odprtje pristanišča in izpustitev palestinskih političnih zapornikov. Izrael na drugi strani postavlja kot pogoj za trajno premirje razorožitev vseh palestinskih gibanj v enklavi, ki jo okupira vse od leta 1967.

Vodja palestinskih pogajalcev Azam Al Ahmed je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal, da sta strani dosegli "dogovor v številnih točkah" glede odprave oziroma omilitve izraelske zapore, da pa potrebujejo več časa za razrešitev preostalih odprtih vprašanj.

Skoraj 2.000 smrtnih žrtev izraelskih napadov
Predstavnik palestinskega ministrstva za zdravje Ašraf Al Kidra je sporočil, da v izraelskih napadih na Gazo umrlo že 1.980, ranjenih pa je najmanj 10.181 ljudi. Dejal je, da bo število mrtvih verjetno še naraščalo, saj številni ranjeni umirajo zaradi poškodb iz izraelske ofenzive, v ruševinah okoli 16.800 uničenih domov pa bodo našli tudi nova trupla.

Palestinska osvobodilna organizacija pa ocenjuje, da je bilo poškodovanih 17 bolnišnic in sedem klinik, še več jih je zaprtih. Ranjenih je 83 zdravstvenih delavcev, v napadih pa jih je bilo ubitih 19.

FAO: Dolgoročne posledice za kmetijstvo v Gazi
Organizacija ZN-a za prehrano in kmetijstvo (FAO) je v četrtek opozorila, da so izraelski napadi povzročili obsežno škodo za kmetijski sektor v Gazi, kar bo imelo dolgoročne posledice, poroča Maan.

"Nedavni spopadi so povzročili veliko neposredne škode na 17.000 hektarjih polj v Gazi, pa tudi na precej kmetijske infrastrukture, rastlinjakih, napajalnih sistemih, živalskih farmah, zalogah krme in ribiških ladjah," je sporočil FAO. V napadih je bilo uničenih pol perutnine v Gazi, ribiški sektor, izjemnega pomena za Gazo, pa je izgubil 234,6 tone rib oziroma 9,3 odstotka letnega ulova.

Poročilo prehranske in kmetijske organizacije ZN-a še poudarja, da so zdaj tako rekoč vsi prebivalci Gaze, teh je okoli 1,8 milijona, glede hrane odvisni od pomoči.

V Tel Avivu množično proti premirju
Medtem se je v Tel Avivu po ocenah izraelskega dnevnika Haaretza zbralo okoli 10.000 ljudi, ki so protestirali proti podaljšanju prekinitve ognja med Izraelom in Hamasom. Številni izmed zbranih so bili prebivalci južnih izraelskih mest, kamor občasno padejo palestinske rakete, ki pa večinoma ne zahtevajo gmotne škode ali človeških žrtev.

Kot poroča al Džazira, so protestniki izražali jezo zaradi petdnevnega premirja, vsak diplomatski napredek pa naj bi pomenil znak šibkosti Izraela. Plakati protestnikov so pozivali k temu, da Izrael ne pokaže usmiljenja, ogromno število civilnih žrtev med Palestinci, kar naj bi obžalovali, pa naj bi bilo mogoče preprečiti le z nadaljevanjem izraelske zapore Gaze. Zapora bi jih namreč prisilila k brezpogojni predaji, je za katarsko televizijo dejal eden izmed protestnikov. Od izraelske vlade protestniki tako zahtevajo nadaljevanje vojaške ofenzive na Gazo.

EU pripravljen na navzočnost v Gazi
Zunanji ministri EU-ja, ki so se zbrali v Bruslju, so medtem po poročanju Slovenske tiskovne agencije znova izrazili pripravljenost na ponoven zagon in razširitev misije na mejnem prehodu z Egiptom v Rafi na jugu Gaze. Razširitev misije bi lahko vključevala program usposabljanja za carinike in policiste na območju Gaze.