Se prebivalcem Gaze obeta lažje življenje? Foto: EPA
Se prebivalcem Gaze obeta lažje življenje? Foto: EPA

Izraelski predstavniki so novico potrdili, a dejali, da še niso prepričani, če je "nasprotna stran glede tega resna". Predstavnik gibanja Hamas, ki že leto dni nadzira območje Gaze, pa je izjavil, da je prepričan, da bodo vse militantne skupine spoštovale premirje. Pri dogovoru je posredoval Egipt.

"Palestinska in izraelska stran sta sprejeli prvo etapo obojestranskega in hkratnega obdobja miru, ki se začenja v četrtek," so dejali egiptovski pogajalci.

Izrael ni prepričan v uspeh
Izrael je dejal, da je premirju pripravljen dati priložnost, a hkrati poudaril, da bo v primeru propada dogovora svoje sile pripravil na kopensko ofenzivo. Poleg tega zatrjujejo, da bo prekinitev ognja imela omejitve. "Če bo s Hamasom in terorističnimi skupinami na območju Gaze dosežena prekinitev ognja, bo ta le začasna in krhka," je dejal visoki predstavnik izraelske vojske.

Izrael je v pogovorih še vztrajal, da mora prekinitev ognja vključevati tudi ustavitev tihotapljenja orožja na območje Gaze iz Egipta, Hamas pa je po drugi strani poudaril, da mora premirje vključevati tudi odpravo blokade Gaze in odprtje mejnih prehodov, predvsem glavnega prehoda z Egiptom, Rafo.

Pred tem je v izraelskem zračnem napadu na jugu Gaze umrlo najmanj šest Palestincev.

Od obnovitve mirovnih pogajanj med Izraelom in Palestinci novembra lani na mednarodni konferenci v ameriškem Annapolisu je bilo ubitih najmanj 515 ljudi, med njimi večina palestinskih borcev iz Gaze.

A. P.