Izraelska zapora je močno otežila življenje prebivalcev Gaze, ki so odvisni od tuje pomoči. Foto: EPA
Izraelska zapora je močno otežila življenje prebivalcev Gaze, ki so odvisni od tuje pomoči. Foto: EPA

Nekdanji palestinski zunanji minister Mahmoud Zahar, ki je predlog predstavil na sestanku z egiptovskimi pogajalci v Kairu, je dejal, da mora biti premirje obojestransko in da mora vsebovati konec izraelske zapore Gaze. Izrael je že zavrnil predlog, češ da gre za premeten načrt, s katerim si želi Hamas znova nabrati moči po zadnjih spopadih. "Izrael bo nadaljeval ukrepe za zaščito svojih državljanov."

Premirje ne le zatišje pred nevihto
Hamas je predlog označil za "obdobje tišine." Izrael je sporočil, da je pripravljen na "tišino" na meji z Gazo, a zahteva konec palestinskih raketnih napadov na Izraelce, poleg tega pa tudi konec tihotapljenja orožja na obalnem predelu. "Ne moremo imeti obdobja tišine, ki bo le zatišje pred nevihto," je dejal izraelski tiskovni predstavnik Mark Regev. "Premirje mora biti obojestransko in hkratno, zapora mora biti prekinjena in mejni prehodi odprti," je bil odločen palestinski pogajalec Zafah in dodal, da mora biti odprt tudi mejni prehod Rafah. Ta je namreč večinoma zaprt, odkar je nadzor nad Gazo prevzel Hamas.

Bush: Oblikovanje palestinske države je prioriteta
Ameriški predsednik George Bush je palestinskemu predsedniku Mahmudu Abasu, ki je na obisku v Washingtonu zagotovil, da je oblikovanje palestinske države njegova prednostna naloga v zadnjih 10 mesecih njegovega predsedovanja.

Gaza se spopada z vse večjo krizo, ki jo bo še povečalo dejstvo, da so Združeni narodi ustavili pomoči Gazi, ker za njihove konvoje ni goriva, kar pa je posledica izraelske zapore območja. Izrael namreč ne dovoli oskrbe z gorivom za Gazo, kjer živi okoli 1,4 milijona Palestincev, več kot milijon pa jih je odvisnih od pomoči, ki jo dostavlja ZN.

Slovensko predsedstvo izrazilo zaskrbljenost
Slovensko predsedstvo EU-ja je izrazilo veliko zaskrbljenost nad dejstvom, da so Združeni narodi ustavili dobavo pomoči na območju Gaze, ob tem pa je vpletene strani pozvali, naj tako iz humanitarnih kot tudi za sprostitev trgovinskih tokov nujno storijo vse za nadzorovano odprtje prehodov v Gazo.

K. T.