Med Palestinci vlada veselje zaradi izpustitve. Foto: Reuters
Med Palestinci vlada veselje zaradi izpustitve. Foto: Reuters

Že več ur pred napovedano izpustitvijo so se na Zahodnem bregu, kamor naj bi prišli izpuščeni zaporniki, začele zbirati množice neučakanih Palestincev.

Pri nadzorni točki Bejtunija jugozahodno od Ramale se je zbralo nekaj sto Palestincev, ki željno pričakujejo svoje bližnje. Nekateri so začeli potiskati proti bližnji varnostni ograji in metati kamenje, na kar so izraelski vojaki odgovorili s solzivcem. Nekaj ljudi je bilo ranjenih.

Večina izpuščenih iz vrst Fataha
Okoli 500 izpuščenih je namenjenih z avtobusi proti Bejtuniji, okoli 40 proti prehodu Kerem Šalom na območju Gaze, nekaj proti dvema točkama na meji z Jordanijo ter dva zapornika proti Vzhodnemu Jeruzalemu.

Izpustitev je druga, zadnja faza dogovora, po katerem so že oktobra iz izraelskih zaporov v zameno za 25-letnega Šalita, ki je bil od leta 2006 ujetnik palestinskega gibanja Hamas, izpustili 477 Palestincev. Tokratna izpustitev poteka veliko bolj potiho kot prva, tudi zato, ker so bili "glavni igralci" izpuščeni že oktobra.

Izrael določil, kdo na prostost
Med pred oktobra osvobojenimi zaporniki so bila tudi nekatera vidna imena, med drugim več deset zaradi smrtonosnih napadov na dosmrtno ječo obsojenih palestinskih borcev, katerih prihod je še posebej na območju Gaze sprožil ekstatično veselje.

Kdo bo izpuščen, je tokrat določil Izrael in pri tem po pričakovanjih izbral tiste, ki so služili najmilejše kazni ali so bili tik pred tem, da svoje kazni že odslužijo po redni poti. Večina naj bi bili privrženci bolj zmernega gibanja Fatah.

Razpis za gradnjo 1.000 stanovanj
Izrael je medtem znova ujezil Palestince. Izraelsko ministrstvo za stanovanja je objavilo razpis za gradnjo kakih tisoč novih stanovanj na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu. Sporna gradnja je bila sicer odobrena že pred časom, potem ko je Palestina nedavno postala članica Unesca, pa se je Izrael odločil gradnjo pospešiti.