Velik del Gaze je po mesecu dni izraelskih napadov popolnoma porušen. Foto: EPA
Velik del Gaze je po mesecu dni izraelskih napadov popolnoma porušen. Foto: EPA
Prizor z bazena v Izraelu le nekaj kilometrov od Gaze. Foto: EPA
Izrael ima ob Gazi razporejene močne vojaške enote. Foto: EPA
Napadi na Gazo se nadaljujejo

Nekaj minut po izteku tridnevnega premirja je bilo iz Gaze na Izrael izstreljenih več raket, ki pa niso povzročile škode. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je zatem vojski naročil, naj na raketne napade odgovori "s silo", in vojska je Gazo iz zraka in z morja že začela obstreljevati.

V zračnih napadih v več delih Gaze je bil po poročanju Maana ubit 10-letni otrok, ranjenih pa je 11 Palestincev. Očividci pravijo, da je izraelska mornarica obstreljevala sever Gaze.

Palestinsko gibanje Hamas je zavrnilo podaljšanje ustavitve ognja pod pogoji, ki jih je ponudil Izrael. Ta namreč ni privolil v odpravo zapore Gaze, ki jo izvaja že osem let, čeprav je tudi ameriški predsednik Barack Obama v četrtek dejal, da Gaza ne more ostati večno odrezana od sveta. Izrael se prav tako ni strinjal z odprtjem pristanišča v Gazi, sporoča Hamas. Palestinsko gibanje je zahtevalo tudi varen prehod med Gazo in Zahodnim bregom ter izpustitev več deset zapornikov, ki jih je Izrael spet aretiral, potem ko jih je izpustil leta 2011 kot zamenjavo za izpustitev izraelskega vojaka Gilada Šalita.

Izraelska vojska je sicer sporočila, da sta tri ure pred iztekom tridnevnega premirja ob sedmi uri po srednjeevropskem času na jug Izraela padli dve raketi iz Gaze. Kot je sporočila vojska, sta raketi padli na nenaseljeno območje in nista povzročili škode, "teroriste" pa je obtožila kršenja premirja. Hamas je izstrelitev raket pred iztekom premirja zanikal. Takoj po koncu premirja so iz Gaze sicer poletele nove rakete, ki pa niso povzročile škode.

Izrael bi razorožil svoje nasprotnike
Predstavnik oboroženega krila Hamasa, Brigad Ezedina Al Kasama, je že v četrtek zvečer predstavnike gibanja, ki so se v Kairu posredno pogajali z Izraelom o trajnejši ustavitvi nasilja v Gazi, pozval, naj ne sprejmejo nobenega podaljšanja, če ne bodo izpolnjene njihove dolgoročne zahteve. Po poročanju BBC-ja je poudaril, da je Hamas pripravljen na "dolgo vojno".

Eden izmed pogojev Izraela za trajno premirje je sicer demilitarizacija Gaze oziroma razorožitev njegovih nasprotnikov. Kot poroča Maan, je Hamas to zahtevo zavrnil in sporočil, da so ravno njegovi borci tisti, ki so v zadnjih dneh preprečili popolno izraelsko okupacijo Gaze.

Pogajanja končana
Iz Hamasa so sicer sporočili, da se posredna pogajanja z Izraelom o ustavitvi nasilja v Kairu nadaljujejo, a se je Izrael s pogajanj umaknil. Neimenovani izraelski predstavnik je poudaril, da se Izrael pod pritiskom ne bo pogajal. Kot je dodal neimenovani predstavnik, je Izrael Egipt obvestil, da je prekinitev ognja pripravljen podaljšati še za tri dni.

Nek drugi izraelski vir pa je predtem po poročanju francoske tiskovne agencije navedel, da so izraelski pogajalci Kairo zapustili še pred iztekom tridnevnega premirja.

EU na mejah Gaze?
Medtem so Velika Britanija, Nemčija in Francija predstavile predlog za obnovo Gaze in zagotovitev izraelske varnosti. Evropske države predlagajo, da sile Palestinske oblasti, ki jo vodi Mahmud Abas, nadzirajo meje Gaze skupaj s predstavniki EU-ja, ob tem pa bi preprečili oboroževanje palestinskih oboroženih skupin ali gradnjo novih predorov.

Po poročanju nemškega Bilda je izraelski zunanji minister Avigdor Lieberman pozval, naj inšpektorji EU-ja nadzirajo meje Gaze.

Prizorišča popolnega uničenja
Po nekaj dneh brez napadov se je življenje v Gazi vrnilo v privid normalnosti, poroča Maan. Ljudje se trudijo vzpostaviti trgovanje, banke in tržnice spet poslujejo. Francoska tiskovna agencija AFP poroča o celih območjih, ki so spremenjena v nepregledno morje ruševin in ostankov zgradb.

Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je dejal, da bo Gaza spet obnovljena, a naj bo tokrat zadnjič. "Moramo res to nadaljevati, graditi, uničiti, graditi, uničiti?" je vprašal. "Še enkrat bomo gradili, a tokrat mora biti to zadnjič. To se mora ustaviti zdaj."

Vsak tretji ubiti civilist - otrok
V zadnjih izraelskih napadih na Gazo je umrlo 1.886 Palestincev, ranjenih je skoraj 10.000 ljudi. Unicef je sporočil, da je 73 odstotkov smrtnih žrtev oziroma 1.354 ljudi civilistov. Med njimi je najmanj 429 otrok, kar pomeni 30 odstotkov žrtev med civilisti.

V spopadih je umrlo tudi 67 Izraelcev, od katerih je bilo 95 odstotkov vojakov. Palestinska raketa je ubila tudi tajskega emigrantskega delavca.

Napadi na Gazo se nadaljujejo