Svet
"Obstaja nesrečna nagnjenost k obravnavi Palestine in Izraela kot nečesa unikatnega v svetu. Jaz pa pravim, da to vprašanje sploh ni tako unikatno, ampak zelo podobno – čeprav ne enako – Južni Afriki in Severni Irski. To so politični problemi s političnimi rešitvami," pravi Abunimah. Foto: Osebni arhiv Alija Abunimaha
       Ne mislim, da bi morala biti Palestina islamska država, ne mislim, da bi morala biti krščanska država, kot tudi ne verjamem, da bi morala biti judovska država. Morala bi biti država, v kateri vsi ljudje, ki v njej legitimno živijo, uživajo polne državljanske pravice.       
Potem ko je Združena levica predlagala, naj Slovenija prizna Palestino v mejah iz leta 1967 in tako sledi primeru Švedske, je koalicija odločila, da se bo glede tega vprašanja najprej izrekla vlada. DZ naj bi o priznanju Palestine odločal v bližnji prihodnosti, so novembra lani obljubili v koaliciji. Abunimah pravi, da bi raje kot simbolična priznanja videl konkretne ukrepe, kot recimo vsaj evropski embargo na prodajo orožja Izraelu in prepoved prodaje izdelkov, ki izhajajo iz izraelskih naselbin na palestinskem ozemlju. Foto: BoBo
       Ne gre za to, da je Evropa nemočna in lahko le prizna ali ne prizna Palestine. Evropa ni nemočna, ampak sokriva. Dokler Izrael oskrbujejo z orožjem in mu dajejo diplomatsko zaščito ter omogočajo, da gradi naselbine in z njimi služi, evropske države v celoti sodelujejo pri izraelskem zatiranju in okupaciji Palestincev.       
Ferguson
Ameriške oblasti Afroameričane obravnavajo podobno kot Izrael Palestince, pravi Abunimah, ki izpostavlja, da Izrael ameriškim policijskim poveljnikom svoje ravnanje s Palestinci daje za zgled in na ta račun trži svoje storitve na področju nadzora nad prebivalstvom. Foto: Reuters
       Bela supremacistična miselnost, ki v ZDA še vedno obstaja, je zelo podobna sionistični miselnosti in temu, kako ta gleda na Palestince. Palestinci se lahko identificirajo s tem, kako se Afroameričane obravnava v ZDA in nasprotmo, ljudje pa prepoznavajo te povezave.       

Dodaj v

"Pozivi k priznanju Palestine so proizraelsko stališče"

MMC-jev intervju z palestinsko-ameriškim avtorjem in aktivistom
21. januar 2015 ob 06:29,
zadnji poseg: 21. januar 2015 ob 07:57
Ljubljana - MMC RTV SLO

Priznanje Palestine v mejah iz leta 1967 je trik, ki koristi Izraelu, je v intervjuju za MMC dejal aktivist za pravice Palestincev, palestinsko-ameriški avtor Ali Abunimah.

Palestina bi morala ostati enotna, ne pa razdeljena na državo Izrael in državo Palestino v mejah iz leta 1967, meni Abunimah, Američan palestinskega rodu, ki živi in dela v Chicagu. Val evropskih pozivov k priznanju Palestine, ki je sledil švedskemu priznanju oktobra lani, Abunimaha ni navdušil. Nasprotno, meni, da lahko takšne po njegovem mnenju v najboljšem primeru simbolične geste pravicam Palestincev celo škodijo. Izrael naj bi se tako rešil vprašanja palestinskih beguncev in utrdil svoj judovski značaj, kar je po Abunimahovem mnenju le drug izraz za nadvlado judov nad nejudi.

Abunimah je eden bolj znanih zagovornikov nekoliko manj znane ideje ene države, po kateri bi v državi na ozemlju historične Palestine - torej na ozemlju Izraela in palestinskih ozemelj, ki jih Izrael zaseda od leta 1967 – vsi prebivalci, tudi zdaj nezakoniti judovski naseljenci, uživali enake pravice, ki bi izhajale iz državljanstva, ne pa etnične ali verske pripadnosti. Za okupacijo ni kriv le Izrael, ampak veliko tudi EU in ZDA, pa tudi Palestinska oblast, opozarja Abunimah. Podpira gibanje BDS, ki poziva k sankcijam in bojkotu Izraela, dokler ta ne začne spoštovati mednarodnega prava in pravic Palestincev. Je avtor številnih člankov in dveh knjig, One Country: A Bold Proposal to End the Israeli Palestinian Impasse (2006) in The battle for justice in Palestine (2014) ter soustanovitelj priznanega portala Electronic intifada.

Kot lucidni in artikulirani opazovalec dogajanj ne zgolj na Bližnjem vzhodu, ampak tudi v Evropi in ZDA Abunimah poudarja, da je vprašanje Palestine politično, in ne versko. Kot tak potrebuje politično rešitev, do nje pa ne bo pripeljal t. i. mirovni proces pod vodstvom ZDA in EU-ja, opozarja. Za njim Zahod le skriva svojo sokrivdo pri izraelski kraji palestinske zemlje, pravi Abunimah. Z njim smo med drugim govorili o ideji ene države, slovenskemu nagnjenju k priznanju Palestine, Baracku Obami, s katerim se je večkrat srečal, in odzivih na napad na tednik Charlie Hebdo.


Odločitev Švedske, da prizna državo Palestino v mejah iz leta 1967 in posledični val pozivov evropskih parlamentov svojim vladam, da storijo enako, je evropska civilna družba, naklonjena Palestincem, pozdravila kot velik korak k pravični rešitvi t. i. palestinsko-izraelskega vprašanja. Vi niste tako navdušeni, zakaj?
Tako je, nisem navdušen, saj tega vala priznanj ne vidim kot poskus priznati pravice Palestincev, ampak rešiti Izrael in rešitev v obliki dveh držav. Zame in za večino Palestincev stvar ni v tem, ali imeti državo ali ne. Slovenija je neodvisnost dosegla šele pred kratkim. Kako bi bilo, če bi vzel en majhen košček Slovenije in rekel, da državo Slovenijo priznam, ampak le na tem majhnem koščku? Mislim, da bi večina ljudi v Sloveniji videla, da gre za trik, da se vso deželo, vse ljudstvo prikrajša za pravico do samoodločbe. Pri palestinskem vprašanju ne gre za državo na katerem koli delčku Palestine. To je zgodovinsko vprašanje, pri katerem gre za pravice Palestincev na ozemlju celotne historične Palestine, še posebej za pravice beguncev do vrnitve, ki je ključna stvar, pa tudi za pravice Palestincev znotraj Izraela. Država Palestina na Zahodnem bregu in v Gazi ne rešuje tega, da se palestinskim državljanom Izraela kršijo pravice, ker se Izrael definira kot t. i. judovska država. To so razlogi, ki sem jih artikuliral sam in tudi drugi, za veliko skeptičnost glede teh potez. Ob tem pa razumem, da jih številni ljudje podpirajo v resnični in iskreni želji, da se pravice in interesi Palestincev spoštujejo. Zato mislim, da je potrebno več izobraževanja, da bi razumeli, zakaj so ta priznanja v najboljšem primeru dvorezen meč.

Trdite torej, da so pozivi k dvema državama in priznanju države Palestine v mejah iz leta 1967 v bistvu proizraelsko stališče.
Seveda so. Danes rešitev v obliki dveh držav upravičujejo le še ljudje, ki pravijo, da je to edini način, da Izrael preživi kot judovska država.

Lahko bolj podrobno pojasnite, na kakšen način bi priznanje Palestine, kakršna obstaja danes, koristilo Izraelu?
Ti ljudje izhajajo iz stališča, da je edina stvar, o kateri se ne da pogajati, to, da mora biti Izrael judovska država oziroma da ima judovsko večino in judovsko politično nadvlado. To mislijo, ko rečejo judovska država. Če prebivalstvo ni večinoma judovsko, pa to razgali Izrael kot nedemokratično apartheidsko državo. Če postanejo Palestinci večina, kako je to lahko judovska država? Zato pravijo, da je nujno imeti palestinsko državo, da lahko rečemo: 'Palestinci imajo svojo državo, to pa je Izrael, ki je legitimno judovska država.' To je popolnoma enak argument, ki ga je uporabljala apartheidska Južna Afrika, ko so ustanovili t. i. bantustane v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Ves svet je govoril, da je vladavina bele manjšine v Južni Afriki nelegitimna, saj obstaja apartheid. Apartheidska vlada pa je rekla, da je ravno nasprotno in da je treba dati črnskim prebivalcem njihove države. Tako bodo vsi enaki. Zato so ustanovili te umetne črnske države, ki jih ni nihče na svetu priznal, saj so vsi vedeli, da je to trik. Država Palestina, o kateri govorijo Evropejci in nekateri Izraelci, je država brez suverenosti, brez nadzora, obubožana država, geto, katere edini namen je ustvariti fikcijo, da so Palestinci neodvisni, da so Izraelci neodvisni in da Palestinci od Izraela ne morejo več ničesar zahtevati.

Kaj odgovorite ljudem, ki postavijo vprašanje, ali si judje ne zaslužijo svoje države? To je namreč vprašanje, ki se pogosto pojavi.
Celotna predpostavka sionizma je, da so judje narod oziroma ljudstvo, ki si zasluži nacionalno samoodločbo v Palestini. To predpostavko pa zavračam. Spoštujem pravice vseh judov in dejstvo, da so judje zgodovinsko ves čas živeli v Palestini, a to jim ne da pravice, da kolonizirajo Palestino, kar so storili. Izgnali so avtohtono ljudstvo in razglasili državo. Če imajo judje pravico do države, zakaj je ne bi imeli tudi kristjani? Za Palestino pravijo, da je sveta dežela, sveta je pa za pripadnike treh verstev, za jude, kristjane in muslimane. Zakaj to ne bi veljalo tudi za muslimane? Ne mislim, da bi morala biti Palestina islamska ali muslimanska država, ne mislim, da bi morala biti krščanska država, kot tudi ne verjamem, da bi morala biti judovska država. Morala bi biti država, v kateri vsi ljudje, ki v njej legitimno živijo, uživajo polne državljanske pravice.

Ste goreč zagovornik ideje ene države namesto dveh ločenih, ki bi temeljila na enakopravnosti državljanov. Ta ideja pa je pogosto označena za utopično. Kaj so glavne ovire za njeno uveljavitev?
Največja ovira za vsako mirno rešitev, naj gre za eno, dve ali deset držav, je trenutni sistem apartheida, sistem nasilnega kolonializma naseljencev, ki ga med drugimi podpira Evropska unija. Ta podpira Izrael, oborožuje ga, in dokler bo takšna situacija, ni nikakršne možnosti za mir. Ko se začnemo spoprijemati s to resničnostjo, da Izrael nasilno kolonizira in okupira Palestince, pa lahko začnemo razmišljati o mirnih rešitvah. V svoji nedavni knjigi The battle for justice in Palestine pravim, da poznamo precendenčne primer bodisi na Severnem Irskem bodisi v Južni Afriki. Nobeden izmed teh primerov ni utopičen. Ne pravim, da je Južna Afrika utopija, tako kot Irska ni utopija. Ko imate konflikt, ki ga je ustvaril nasilen kolonialen poseg, kot je bil na Irskem, v Južni Afriki in kot je v Palestini, je mirna dekolonizacija edini izhod. Judovski naseljenci, ki so prišli v to deželo, bodo postali državljani, avtohtoni prebivalci bodo državljani, vsi pa bodo živeli pred enakim zakonom. Tisti, katerih pravice so bile kršene, pa bodo prejeli zgodovinsko povrnitev škode. Ne vidim druge rešitve.

Govorite o dekolonizaciji, ki ji bo gotovo morala predhoditi desionizacija Izraela, kjer je sionizem prevladujoča ideologija. V izraelski družbi je tako izjemna večina ljudi proti enakopravnemu sobivanju s Palestinci.
Točno tako. Potrebni bosta desionizacija in demokratizacija Izraela, kjer bodo morali ljudje sprejeti, da si vsi prebivalci zaslužijo pravice ne glede na to, ali so judje ali ne. V Izraelu vlada skrajno desničarska, skrajno fanatična in skrajno rasistična miselnost proti Palestincem, obenem pa tudi občutek preganjanja. Izrael pobija Palestince na vse strani, okupira in krade njihovo zemljo, gradi naselbine, ves čas pa Izraelci mislijo, da so oni žrtve. Ta psihologija naseljenskega kolonializma je znana iz Južne Afrike, kjer so belci prav tako mislili, da so oni prave žrtve. To lahko prebijemo tako, da smo zelo nežni, a tudi zelo realistični do njih. Treba jim je povedati, da niso žrtve, da ne morejo v nedogled zatirati teh ljudi in da jih pri tem ne moremo več podpirati. Dokler je Izrael izoliran od posledic svojih dejanj, lahko Izraelci živijo v tej luksuzni situaciji, ko zatirajo, okupirajo, kradejo in ubijajo in hkrati mislijo, da so žrtve. Zakaj tudi ne bi tako mislili? Evropejci jih podpirajo, Američani jih podpirajo. Dokler ne bo posledic za dejanja Izraela, se izraelska miselnost ne bo spremenila. Ko bo postavljena politična cena, mislim, da bo mnogo modrih Izraelcev reklo, da se morajo spremeniti. To se je zgodilo v Južni Afriki in na Irskem in mislim, da se bo to zgodilo tudi v Izraelu.

Koliko podpore pa ima ideja ene države v palestinski družbi tako znotraj Izraela kot na zasedenih ozemljih v primerjavi z idejo dveh držav?
Na neki način je to napačno vprašanje. Ljudje so namreč osredotočeni na preživetje. V Gazi ljudje živijo v getu. Srečo imajo, če imajo elektriko tri ure na dan, živijo v zaporu, ne morejo priti noter in iti ven. To traja že sedem let in vedno slabše je, Evropejci pa o tem molčijo. Obleganje Gaze je najhujši in najdaljši zločin 21. stoletja. Če bi se to dogajali v Evropi, ne bi bil nihče tiho. Če bi bili ljudje v getu Gaza judje, ne bi nihče molčal. Ljudje v Palestini ne vodijo teoretično-političnih razprav o eni ali dveh državah. Skušajo preživeti. Izraelski zgodovinar Ilan Pappe v članku, ki smo ga na portalu Electronic intifada objavili poleti, govori o postopnem genocidu. To tudi zgodovinsko utemelji. Kar se dogaja v Gazi in Palestini na splošno, je postopni genocid. V tem kontekstu ljudje ne vodijo političnih razprav o eni ali dveh državah. Ne glede na to pa dandanes med Palestinci skorajda ni podpore za dve državi, saj se zavedajo, da je s tem konec. Za idejo ene države obstaja kar precej podpore, še posebej med Palestinci v diaspori, pa tudi v Gazi. Nima smisla ljudi spraševati, ali so za eno ali dve državi, ko pa sploh nismo imeli razprave, ki bi jo potrebovali, o možnosti ene države. Če bi ljudi vprašal, ali podpirajo eno državo, bi te vprašali, kaj s tem misliš. Vsi politiki, tudi evropski, kot versko mantro ponavljajo, da obstaja le rešitev v obliki dveh držav. Jaz pa mislim, da moramo dati ljudem možnosti. Reči jim moramo, da obstaja še druga možnost, in jih vprašati, kakšne možnosti vidijo oni. Glavna značilnost t. i. mirovnega procesa je bila nepozivanje Palestincev, naj sodelujejo pri doseganju miru in oblikovanju prihodnosti. Namesto tega se jim je diktiralo in to se mora končati. Ko bodo Palestinci vključeni v razpravo, boste slišali veliko idej polnih upanja.

Po predlogu najbolj leve stranke v Sloveniji za priznanje Palestine slovenska vlada trenutno razmišlja, da bi sledila Švedski, čeravno čaka na širši evropski konsenz. Kaj bi po vašem mnenju morali storiti slovenski odločevalci, da bi olajšali pravično rešitev konflikta?
To sem dejal že v primeru Švedske, velja pa tudi za Slovenijo in vse druge evropske države. Gesta priznanja je v najboljšem primeru simbolična, v najslabšem primeru pa ima lahko celo negativen učinek na pravice Palestincev. Raje bi videl praktične ukrepe Evrope. Zakaj ni evropskega embarga na prodajo orožja Izraelu po pokolu v Gazi? Zakaj ni vsaj tega? Zakaj evropske države že toliko let razpravljajo, ali naj označijo izdelke iz naselbin? Ne gre niti za prepoved prodaje teh izdelkov, ampak le za njihovo označevanje, pa o tem razpravljajo sto let. Za božjo voljo, čas je, da se končajo te neskončne razprave in se ukrepa. Minimalen ukrep bi morala biti prepoved uvoza izdelkov iz naselbin in embargo na prodajo orožja Izraelu. Gre za minimalen ukrep. Gazo oblega okupator, ki vanjo ne pusti gradbenega materiala. 100.000 ljudi zimo preživlja na odprtem in na ruševinah svojih domov, ker Izrael pravi, da gradbenega materiala ne more pustiti v Gazi, saj ga bo palestinski odpor – jaz ga kličem odpor, Izrael uporablja drug izraz – uporabil za gradnjo utrdb. To trdijo, Evropejci pa se s tem strinjajo. Niso rekli Izraelu, da je to nedopustno. Ves čas govorijo: 'Da, da, razumemo skrbi Izraela.' Dobro, uporabimo potem ta merila tudi za Izrael. Ali Evropa prepoveduje vnos gradbenega materiala v Izrael, čeprav ga uporablja za gradnjo naselbin? Zakaj ne bi prepovedali vnos gradbenega materiala v Izrael? Ne gre za to, da je Evropa nemočna in lahko le prizna ali ne prizna Palestine. Evropa ni nemočna, ampak sokriva. Dokler Izrael oskrbujejo z orožjem in mu dajejo diplomatsko zaščito ter omogočajo, da gradi naselbine in z njimi služi, evropske države v celoti sodelujejo pri izraelskem zatiranju in okupaciji Palestincev.

Položaj je precej bizaren. Izrael uradno podpira rešitev v obliki dveh držav, medtem ko izvaja politiko, ki to rešitev onemogoča. Na drugi strani pa Palestinci poudarjajo krivico izgube svoje domovine, večje palestinske politične skupine pa uradno zagovarjajo državo na le 22 odstotkih historične Palestine.
Ironično, ne? Ironija je v tem, da je palestinska politična elita sprejela ta zgodovinski kompromis z Izraelom, da bodo sprejeli le 22 odstotkov domovine v zameno za mir. Svet jih je potrepljal po rami in pohvalil. Šlo pa je za ogromno izdajo. Kot vidimo, 21 let po sporazumu iz Osla Izrael nadaljuje krajo zemlje pod krinko mirovnega procesa. Evropejci pa so bili v odnosu do Izraela zelo strahopetni, namenoma uporabljam ta izraz. Mirovni proces uporabljajo za krinko za svojo sokrivdo. Dokler namreč obstaja mirovni proces, naj ne bi mogli storiti ničesar drugega. 'Pogajanja potekajo, ne želimo razjeziti Izraelcev, nikogar ne želimo razjeziti,' pravijo. Izrael mirovni proces izkorišča, da še naprej krade zemljo in izvaja postopni genocid nad Palestinci, Evropejci pa ga izkoriščajo za krinko svojega neukrepanja in svoje sokrivde. Evropejci in Američani bi bili zelo veseli, da se spet začne t. i. mirovni proces, pa ne zato, ker bi verjeli, da bodo s tem dosegli rešitev - saj vedo, da ne bodo – ampak, ker jim nudi izgovor, da rečejo 'saj poteka mirovni proces, kaj naj mi storimo'.

Niste kritični le do Izraela, Evrope in Združenih držav, ampak tudi do Palestinske oblasti (PO), ki jo označujete za kolaboracionistično. V kakšni obliki poteka ta kolaboracija in ali bi bilo potrebno PO ukiniti ali le preoblikovati?
Palestinska oblast je bila ustanovljena s specifičnim namenom tranzicije, ki naj bi trajala pet let, traja pa že 21 let. Zato se vprašajmo, zakaj po toliko letih PO sploh še obstaja in čemu služi. Z Izraelom kolaborira na več načinov, predvsem sodeluje z izraelsko okupacijsko vojsko. To je realnost, s katero se Mahmud Abas (palestinski predsednik) hvali. Lansko pomlad je tako dejal, da je varnostna koordinacija z Izraelom – tako namreč to imenujejo – sveta. PO sodeluje z izraelsko vojsko in tajno policijo Šin Bet proti palestinskemu odporu. Na politični ravni pa vidimo, da PO v Ramali podpira obleganje Gaze, da je bil sokriv obeh vojn v Gazi, do palestinskega ljudstva in drugih palestinskih političnih skupin pa se obnaša, kot da so oni sovražnik, ne pa Izrael. V svoji knjigi sem pisal o gospodarskih interesih tistih blizu PO-ja, ki so zelo obogateli zaradi statusa quo in trgovanja z okupatorjem. Kar vidimo v Palestini ni nekaj neobičajnega. V vsaki okupirani deželi se je določen segment okupiranega prebivalstva z okupacijo okoristil. To je na žalost res tudi v Palestini. Glavni okoriščenec Palestinske oblasti je Izrael. Benjamin Netanjahu (izraelski premier) noč in dan govori, da je Mahmud Abas sovražnik Izraela, da PO podpira teroriste. Vsa ta gesla slišite prihajati iz izraelske vlade. Če je to res, zakaj ni Netanjahu prekinil varnostne koordinacije s PO-jem? Zakaj? Če je Mahmud Abas res vse to, kar Netanjahu pravi, zakaj ga ni aretiral, zakaj mu ni preprečil potovanj? Izrael se je na nedavni palestinski pristop k Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC) odzval tako, da je zadržal polovico vseh prihodkov od davkov. Zakaj niso zadržali vseh prihodkov? Kar želim povedati, je, da Izrael potrebuje PO veliko bolj kot Palestinci. Palestinci postajajo vedno bolj revni, izgubljajo svojo zemljo, Palestinci v Gazi živijo v getu, kar je sramota za ves svet. PO pa obstaja, da Izrael pred vsem tem zavaruje tako, da zatira palestinski odpor.

Omenili ste pristop k ICC-ju, kar se je dolgo časa uporabljalo kot pogajalski žeton ...
... in še vedno se.

No, zdaj se zdi, da je te igre konec. Ali pač ne?
Ne bi zaupal Palestinski oblasti. Palestinske žrtve izraelskih zločinov si zaslužijo pravico. Ta pravica pa ne bi smela biti pogajalski žeton v rokah politikov. Pravica je nekaj, kar si zaslužijo posamezniki in skupnosti, ni nekaj, s čimer bi lahko trgovali. Dogaja se, kar sem napovedal. Zdaj Kerry (John Kerry, ameriški zunanji minister) govori o zamrznitvi gradnje naselbin v zameno za umik pritožbe ICC-ju. Prav nič ne zaupam PO-ju. Mislim, da bi sprejel ta dogovor, če bi se ponudila priložnost. To pa je zelo nevarno, saj pravica ni pogajalski žeton.

Govorili ste o vlogi Evropi. A t. i. posredništvo ZDA med Izraelom in Palestinci je gotovo glavna ovira za kakršno koli rešitev, ki ne bi popolnoma izražala izraelskih hotenj. Z Barackom Obamo ste se večkrat srečali, še preden je postal predsednik. Leta 2007 ste zapisali, da se spominjate, kako ste mislili 'ko bi vsaj takšen človek postal nekoč predsednik'.
Leta 2007 sem opozarjal ljudi, kakšen bo v resnici, in na žalost sem imel prav. Ko sem pisal o tem, da sem mislil 'ko bi vsaj postal predsednik', se je to nanašalo na veliko let prej. Leta 2007 pa mi je bilo že zelo jasno, kdo ta človek je in kakšen bo. Postal je najbolj protipalestinski predsednik v zgodovini ZDA. Vedno znova je podpiral pokole v Gazi, vodi najbolj agresivno administracijo v poskusih zagotoviti nekaznovanost Izraela in ga zaščititi pred kakršnimi koli posledicami. Vse to drži. Izrael se zanaša na ZDA za tovrstno zaščito. To pa ni izgovor za Evropejce. Ti namreč sledijo Američanom na zelo strahopeten način, nočejo misliti sami zase. Bi bil konec sveta, če bi se Evropejci postavili ZDA ali Izraelu po robu? Ta potreba po konsenzu v Evropi hromi kakršno koli dejanje. EU ima 28 članic in iskati morajo najmanjši skupni imenovalec, to pa pomeni, da lahko Izrael počne, kar hoče, saj je treba, da se samo ena država postavi na stran Izraela, da se nič ne zgodi. Dokler nekaj evropskih držav ne bo imelo svoje lastne zunanje politike, ko govorimo o Bližnjem vzhodu ali Izraelu, se ne bo nič spremenilo. Evropske države se bojijo lastne sence. A česa se bojijo? Kaj se bo zgodilo, če kakšna država prepove prodajo izdelkov iz izraelskih naselbin? Ji bo Izrael napovedal vojno? Poglejte Švedsko. Švedski zunanji minister ni dobrodošel v Izraelu, pa kaj potem? Kaj lahko Izrael stori Švedski?

Ne želim personalizirati politike na takšni ravni, a bi vas vendarle vprašal, ali menite, da Obama razume položaj v Izraelu/Palestini kaj bolje kot njegovi predhodniki?
Mislim, da ga verjetno razume bolje. Bolje jo razume več ameriških oblikovalcev politik. Obama in Hillary Clinton, ko je bila zunanja ministrica, sta podala izjave, ki kažejo, da razumeta realnost. A problem ni v tem, ali razumejo, ampak, ali bodo ukrepali. Obamovo vedenje ne samo pri tem vprašanju, ampak tudi pri celi vrsti drugih, pa je zaznamovala popolna strahopetnost in nepripravljenost postaviti se po robu centrom moči. Tudi njegove domače gospodarske politike so neprestani poskusi ugajati desnici. V zameno pa ne dobi ničesar. Ve, kaj bi moral storiti, a tega ne bo storil.

Vprašanje Palestine se pojavlja tudi v ameriških notranjih zadevah, kot je recimo primer Fergusona. Kje vidite povezave?
To je sicer širše vprašanje. A Ferguson je s tem povezan, ker se Izrael po 11. septembru 2001 predstavlja kot strokovnjak za notranjo varnost in nadzor nad prebivalstvom. Ponuja urjenje policije in varnostnih sil. Izrael je k sebi pripeljal več tisoč policijskih poveljnikov iz cele države in jih peljal v kraje, kjer Palestince zlorabljajo in mučijo, ter dejal: 'Vidite, strokovnjaki smo, kupite naše storitve in naše znanje.' Povezava tako obstaja že na tej ravni, na večji politični ravni pa je bela supremacistična miselnost, ki v ZDA še vedno obstaja, zelo podobna sionistični miselnosti in temu, kako ta gleda na Palestince. Palestinci se lahko identificirajo s tem, kako se Afroameričane obravnava v ZDA in nasprotno, ljudje pa prepoznavajo te povezave.

Rad bi se dotaknil še primera Charlie Hebdo in odziva na napade. Opozarjate, da želi Izrael izkoristiti napade v svojo korist. Lahko evropski odzivi na napade vplivajo na palestinski boj?
Kar je zelo moreče glede evropskega odziva, je, da se očitno nič niso naučili iz zgodovine. Ničesar se ne naučijo. Kar slišimo iz Evrope, je zelo podobno temu, kar smo slišali v ZDA po napadih 11. septembra. Nihče ne opravičuje niti ne poskuša opravičiti napada na Charlie Hebdo, grozovitega napada na judovsko trgovino ali drugih napadov. A zavedajmo se, da so tovrstni napadi k sreči zelo redki. Okoliščine, ki so pripeljale do teh napadov, pa vplivajo na milijone ljudi. Neumno in naivno je misliti, da ti napadi niso povezani z vojnami, ki jih Evropa in ZDA vodijo v Iraku, Afganistanu, Somaliji in drugih koncih Afrike že desetletja. Če bi bile te karikature le karikature in ne bi bilo teh vojn, mislim, da ne bi sprožile takšnega odziva. Odziv namreč obstaja v kontekstu. Evropski odziv pa je bil spet varnostni, Evropa je spet okrivila manjšine in islam. Ne želi pa videti vloge teh vojn v proizvajanju takšnega ekstremizma in sovraštva. Izrael seveda želi to izkoristiti. Namesto da bi pomiril položaj, pravi, da so muslimanski skrajneži in fundamentalisti povsod in da je Evropa ogrožena. To je na žalost sporočilo, ki je zelo dobrodošlo med številnimi desničarji v Evropi, dolgoročno pa bo zelo škodljivo. Dejstvo je, da so milijoni Evropejcev muslimani, ki ne bodo nikamor odšli. V nasprotju z mitom, ki se širi, islam ni nekaj novega v Evropi. Na Balkanu veste, da je bil islam starodavni del Evrope. Celo vikingi so trgovali z islamskimi državami še pred srednjim vekom. Ideja, da je islam nov in tuj Evropi, je zelo nevarna, Evropa pa se mora s tem, da je islam del Evrope, sprijazniti, in treba je iskati načine, kako zmanjšati napetosti, ne pa sprejeti izraelskega in desničarskega sporočila, da je islam sovražnik. To bi bilo najbolj škodljivo za Evropo.

Dolgotrajni mednarodni problemi in spori se pogosto napihnejo do mitičnih razsežnosti. Kaj so ključni miti, ki jih je treba preseči, če želimo razumeti palestinsko vprašanje?
Obstaja nesrečna nagnjenost k obravnavi Palestine in Izraela kot nečesa unikatnega na svetu. Jaz pa pravim, da to vprašanje sploh ni tako unikatno, ampak zelo podobno – čeprav ne enako – Južni Afriki in Severni Irski. To so politični problemi s političnimi rešitvami. Zelo nevarno je, če to vprašanje obravnavamo kot versko in da zato ni rešitve. To je zelo nevarno. Ob tem pa bi dodal, da ima Palestina veliko večji vpliv na svet kot Južna Afrika ali Severna Irska. Veliko težav na območju ima korenine v razmerah v Palestini. Pravičnost tam bo imela po mojem mnenju pozitivne učinke za celotno območje in svet.

Boris Vasev
Prijavi napako
Komentarji
uizzi
# 21.01.2015 ob 06:54
Članek, ki bi ga morali učiti v šoli.

Aparhaidska država Izrael, ki ima tudi v Sloveniji kar nekaj zagovornikov, nikoli ni hotela in noče mirnega sožitja z domorodci na tistem koncu. Zdaj se zgražamo nad strahotami, ki so jih izvedli belci nad indijanci in aborighini obenem pa podpiramo Izrael. Smešno.
uizzi
# 21.01.2015 ob 07:16
Iz SSKJ: terorízem -zma m (ȋ) uporaba velikega nasilja, zlasti proti političnim nasprotnikom, s katerim se hoče doseči, da se kdo boji

Kaj od tega ne velja za Izrael?
pido in ševorov
# 21.01.2015 ob 06:34
Palestina-simbol vsega kar je narobe z globalno politiko.
booster
# 21.01.2015 ob 09:25
@Navaron - na napačni točki si začel spremljati dogajanje na Bližnjem vzhodu in se prepuščaš zahodni propagandi, ki marsikaj namerno ne pove. V kolikor te ta tema zanima, ti predlagam, da si prebereš več o vsem dogajanju od leta 1918 naprej. Zlasti je za Palestino in za vse probleme ključen "British Mandate for Palestine" - britanska uprava nad Palestino. Naloga Britanije je bila, da zgolj pomaga temu ozemlju, da vzpostavi oblastne strukture in da postane države (bivše ozemlje propadlega Otomanskega cesarstva), ne pa da se vanj vmešava. Vzpenjanje Hitlerja na oblast (ki svoj pohod začne od 1922 dalje) so nato judje izkoristili in dosegli, da je Britanija odstopila od začrtanih ciljev mandata, kar je sprožilo prve težave s tam živečimi Arabci in te težave so se od takrat samo povečevale.

Sam težko vidim rešitev problema. Ena država se sliši lepo, ker se s tem nekako vrnemo v leto 1918, na začetek, ampak zadeve so toliko eskalirale, da si sploh ne predstavljam, kako bi se to realiziralo. Sicer pa me sploh ne čudi, da je toliko teroristov. Sploh ni treba vmešavati sem tega, kaj se je dogajalo prej. Dovolj je samo, če pomislimo na naselja, ki so relativno nova pogruntavščina Izraela in jih Izrael gradi izven svojih meja. Sploh si nočem predstavljati, koliko bi se en povprečen Slovenec razp..., če bi Hrvaška začela graditi naselja na slovenski strani reke Kolpe. Če bi Milanović izdal hrvaško odločbo o gradnji ene same hiše v Sloveniji, bi bila drama.

Prav tako je zelo res, da bi Evropa lahko imela povsem svoje stališče, ne samo do Izraela, ampak tudi do Rusije. ZDA so s svojo politiko vmešavanja pokvarile odnose v številnih delih sveta in niso praktično nikjer več brezpogojno dobrodošle, razen v Angliji, Avstraliji in Izraelu. Po drugi strani pa se čedalje bolj razvija druga os. Ne razumem, kaj je s to politiko EU. Zakaj so takšni hlapci ZDA? ZDA brez brezpogojne podpore EU za vekomaj izgubi status velesile.
MyotisSI
# 21.01.2015 ob 09:27
@navaron

Nihče ne pravi da so palestinci angelčki. In večini ljudi (upam) je jasno, da tudi Izraelci niso neki anglečki. Skratka, po tvoje "hujskaška proarabska propaganda" iz tega članka je samo neka druga resnica, ki se ne sklada s tvojo. A po tvoje vse kar reče Izrael je resnica?

Vsaka stran poskuša izkoristiti kar ima na voljo. Izraelci imajo €, moč, vpliv, in veliko orožja. Palestinci pa imajo več otrok, jezo, obup in terorizem. Zmagal ne bo pa nobeden.
punkeru
# 21.01.2015 ob 08:33
Dober intervju! Končno nekdo, ki jasno in glasno pove, da ne gre za VERSKO težavo ampak za POLITIČNO. Slednje pa je edino pravo stališče. Evropa in ZDA delujejo zelo versko do tega problema, kar mi da misliti, da se od časa španske inkvizicije ni veliko spremenilo. Le preselila se je iz lokalnega prebivalstva na zunanjo politiko. OSebno sem mnenja, da nobena vera nebi smela prisostvovati pri političnih odločitvah. Tako da Sionizem je zgrešen na enak način kot je zgrešen kalifat.
Hecno pa je , kako rimo-katoliška amerika, podpira sionizem, kar je nekaj podobnega kot takrat, ko je Rim iz politeizma presedlal na monoteizem-krščanstvo.
Mi pa je dalo tole misliti, sem menil da je rešitev v obliki 2 držav še kar vredu, pa sedaj vidim, da ne bo držalo. Ena država, brez verskih predpostavk, kjer bodo živeli pod enim skupnim zakonom, ki je enak za vse. To je to, edina prava rešitev, pravična tako za ene kot za druge. Škodo palestincem bi pa morala plačati EU in ZDA; saj so ti naselili tja žide po drugi vojni, oz. so jim ti naročili da so lahko tam
Ljubiljančan
# 21.01.2015 ob 07:35
Zanimiva perspektiva.
Ampak: kdo bo pritisnil na Izrael, da se ji bo vdal?
Realpolitično je to možno čez 100 let ali po 3. svetovni vojni, ko bo na tem ozemlju ostalo 1000 Judov in 5000 Palestincev.

P.S. Prevajalcu predlagam, da Tako je, nisem navdušen, saj ta val priznanj ne vidim kot poskus priznati pravice Pale spremeni v Tako je, nisem navdušen, saj tega vala priznanj ne vidim kot poskus priznati pravice Pale
UnderLeach
# 21.01.2015 ob 08:24
Vsi bi kar naprej nekaj spreminjali, kot da je Palestina iz plastelina.
bakasliskovic
# 21.01.2015 ob 08:29
Ne podpiram nobenga,si pa judje zaheban narod...vsaj kolker sem jst mel opravka z njimi
Epafrodit
# 21.01.2015 ob 11:18
Palestina bi morala ostati enotna, ne pa razdeljena na državo Izrael in državo Palestino v mejah iz leta 1967,...

Po tistih pravih demokratičnih standardih je zadeva zelo enostavna: Razpiše se referendum in ugotovi volja ljudstva. Če je to veljalo za Šiptarje zakaj ne velja za Krim in Palestino? Že pred sto leti je bila politika sposobna to narediti v naših Libeličah. Smo mar res odšli tako daleč nazaj, da so interesi svetovnega žandarja in njegovih podrepnikov nad vsemi interesi in standardi demokracije?
PONOS
# 21.01.2015 ob 10:29
Zanimiva ideja in podpiram vse kar je napisano..
mradenko
# 21.01.2015 ob 09:46
Palestina bo priznana država v mejah iz leta 1967 samo, če se s tem strinjajo američani. Toliko o pravisci nastalih, novonastajajočih državah in tistih, ki bi radi bili država. Meje držav in št držav se bodo spreminjalo samo, če je to v interesu amerov. Žal ze enkrat je tako, upam pa da ne za dolgo.
Nasir
# 21.01.2015 ob 08:50
Svoboda in pravice za palestino, bojkot izraelu!
Tugomer1000
# 21.01.2015 ob 09:35
Zadnje legalno stanje so meje iz leta 1948.
Tako bi se moralo resetirati stanje na to leto, priznati obe državi in mirna Palestina.
foxhunt
# 21.01.2015 ob 09:02
Kako je Palestina izgubljala ozemlje podobno bi lahko rekli za Slovenijo. Ampak za slovensko ozemlje ne obstaja nacionalni interes. zato lahko rečem, samo: "i dont care for palestina land"
Zadeti Derviš
# 21.01.2015 ob 11:29
1 država za 2 naroda. Pravzaprav je ideja všečna in bi jo kljub začetnim trenjem veljalo udejaniti tudi drugod: Srbija + Kosovo na primer.
Z zlitjem genov oziroma prevlado trenutne manjšine bi se razmere postopoma normalizirale.
PONOS
# 21.01.2015 ob 10:35
Tukaj nekateri komentatorji nimajo razvit občutek za moralo,etiko in pravičnost .
Palestinci in ta zgoraj opisani predlog je moralno,etično čist in zadovoljuje vse .
In take ideje ki so moralno,etično čiste vedno zmagajo in se uresničijo ne glede kako utopične se slišijo ko pridejo na plano ...le čas je potreben...
deprofundis
# 19.04.2015 ob 20:30
@tekuma
Pa si ti, ki si tako seznanjen s statutom Hamasa, kdaj prebral kaj ima Likud v statutu? Da ti pomagam, postopen izbris Palestincev in razširitev Izraela na celotno Palestino. Za začetek, nato pa seveda, sčasoma pa vzpostavitev še veliko večjega Izraela. Saj ne samo statut, o tem že javno govorijo.
Vzemimo samo primer Ayelet Shaked iz stranke Bayit Yehudi (judovski dom).
https://www.youtube.com/watch?v=0JYP1z9t
ZQw
libres
# 21.01.2015 ob 23:39
Ce bi bilo uresnicljivo!
espero
# 21.01.2015 ob 19:09
Problem palestincev je ustanovitev lastne države , tega problema Judje nimajo in to je vzrok za takšno stanje kot je. V primeru palestinske države na Zahodnem bregu - ne pride v poštev ker se Judje ne bi imeli kam širiti (nova judovska naselja ).! Judovsko-palestinska država ne diši ne enim ne drugim. Ostaja status quo , ker druge rešitve zaenkrat ni. Torej palestinske države še dolgo ne bo.!
Pigglet
# 21.01.2015 ob 13:33
Sploh ne nameravam polemizirati o legitimnosti katerihkoli meja ali/in obstoja držav. Tisto, kar me je zbodlo, je dejstvo, da sogovornik sam ne zaupa palestinskim oblastem (in se posledično že vnaprej postavlja v položaj kritika katerekoli sprejete rešitve). Kar je, to je treba priznati, zelo politično stališče.
Da bi kdorkoli imel utemeljeno stališče, mora najprej prebrati zgodovino tega dela sveta in zgodovino sveta od 2. polovice 19. stoletja. Šele potem se lahko določi merila in ostale dejavnike (mogoče tudi moralo-kar pa je v politiki itak nekaj neznanega) ter prične z kolikor toliko objektivnim razsojanjem in razčiščevanjem položaja na terenu.
chubby.joshua
# 21.01.2015 ob 09:12
Tip se zavzema za uničenje Izraela, kot države in vse, ki niso za to označuje za podpornike trenutne judovske politike. Bolano in grozno.
grom-instrela
# 22.01.2015 ob 09:49
Zame je to kriminalna država, ki uganja državni terorizem in apartheid najslabše vrste. In cel zahodni svet je soodgovoren da se to dogaja.
Zločinci, ki bi morali končati v Haagu nas učijo manir. Morilci, ki bi morali viseti nam razlagajo kaj je prav in narobe.

In evropejci pristajajo na vse to. točneje njihove vlade in politika zlizana z rasistično sionistično zalego, ki dela življenje mizerno po vsem svetu.

Drži, judje kontrolirajo centre moči, ker obvladujejo banke, borze, medije, filmsko industrijo.....

ampak
vsi drugi imamo pravico, ne pravico, celo dolžnost da se vsemu temu upremo in na glas povemo. To je nečloveško.
Veliko bo storjenega že, če se v trgovini pogleda na etiketo in ob made in Israel stvar pusti tam kjer je.
Zelo zelo enostavno. Pa zmoremo?
Jaz že kar nekaj časa to počnem.
Koristi ne veliko, škode ni, je pa zadoščenje nekoliko večje.
Atomsk
# 21.01.2015 ob 14:33
Vse čestitke in bravo MMC za ta odličen intervju!
Ostrozor
# 21.01.2015 ob 08:28
"Pozivi k priznanju Palestine so proizraelsko stališče"

To stališče je pro-ameriški spin
cairns
# 21.01.2015 ob 10:17
uizzi
Aparhaidska država Izrael, ki ima tudi v Sloveniji kar nekaj zagovornikov, nikoli ni hotela in noče mirnega sožitja z domorodci

Židi so tudi domorodci na tistem prostoru. Če še ne veš, naj ti povem da je bil Solomonov tempelj v Jeruzalemu zgrajen okrog leta 960 pred našim štetjem. Takrat so bili na območju edini ki so imeli stalne naselbine. Vsi ostali pa so bili nomadi ki so se selili zaradi boljše paše.
navaron
# 21.01.2015 ob 08:50
Žalostno kaj se gre rtv-kvazi javni servis, neko hujskaško proarabsko propagando!
Gaza je učbeniški primer. Po potem ko so na silo leta 2005 izselili vse judovske naseljence ter pustili pridobitno infrastukturo (rastlinjake) so taprvo sesuli to infrastkturo ko so v navalu veselja vzklikali..danes Gaza, jutri Jeruzalem, pojutrišnem Palestina. Za njih obstaja samo ena opcija, opcija iz leta 48, ko je pet arabskih držav napadlo Izrael z namenom izvedbe novega holokavsta popolnega rasnega očiščenja Palestine, pa jim na srečo ni ratalo- ta povsem jasno opredeljen poskus popolnega holokavsta je povsem izbrisan iz zgodovinskega spomina, kot beg 750.000 judov katerim je bilo na BV in S.Afriki po tej vojni premoženje nacionalizirano.
Nadaljna stvar iz Gaze, ko jih je Izrael pustu na miru je bila mini državljanska vojna med Fatham in Hamasom. Ko se enim blede o nekem gneocidu (od zadnjega vala beguncev l. 67 pa do danes se je št. prebivalcev povečalo iz 300.000 na vsaj 1.8 miljona res skorajda jih bodo iztrebili!!!) in trplenju pozabljajo kako so so v tem času nasprotnike metali iz 10 nastropnih stavb, iz zasede pobili celotno družino nekega pomembnejšega Fathovega poveljnika, morili po bolnišnicah ranjene nasprotnike...Nato se sredi medsebojnega klanja nekdo spomni dajma vplest izrael, pa se bomo morda poenotli. Izrael je takrat stinu zobe stojično prenesel raketno obstreljevanje brez vpletanja.
In to se nadaljuje še danes arabci potrebujejo Izrael, ga izivajo da gre vse prevečkrat v skrajnost, da tako ohranijo status neke "žrtve" oz. da islamisti ohranjajo politični primat nad rajo! Ko imaš takega nasprotnika veš da nimaš kaj lepega pričakovat, najboljša obramba je pa napad!!
Juzer mk2
# 21.01.2015 ob 10:10
Zadnje legalno stanje so meje iz leta 1948.
Tako bi se moralo resetirati stanje na to leto, priznati obe državi in mirna Palestina.


Tale vlakec so arabci že zapravili, s tem ko so napadli Izrael. Agresivni arabci so mislili da bodo pahnili jude v morje, in pobasali celotno 'palestino', zdaj pa bi jim ti rad dal še eno možnost? lol...
cairns
# 21.01.2015 ob 10:07
Ameriške oblasti Afroameričane obravnavajo podobno kot Izrael Palestince, pravi Abunimah

Ko pogledam na YouTubu posnetke uličnih ''zabav'' afroameričanov v različnih ameriških mestih, se čudim da policija ni še bolj ostra pri ukrepanju. Težko je z besedami opisati dogajanje ne da bi izpadel rasist.
S Palestinci oz. Arabci je podobno. Takoj po ustanovitvi Izraela l948 so sprožili napad z vseh strani. Zakaj niso najprej šli v pogovore ali pogajanja da bi našli neko miroljubno rešitev. Sedaj pa jočejo vsi naokrog kako so Izraelci kruti in militantni.
VOY-C
# 21.01.2015 ob 06:51
Kwap dal ISRAELCI.. da bi loh v Palestini normalno živeli ....pa to ...
Branko3
# 21.01.2015 ob 07:10
Čeprav se globoko ne strinjam z globalno politiko (niti malo), ki daje vso svetovno oblast in denar nekaj tisoč najpremožnejšim, pa terorizma vendarle ne bi smeli tolerirati, kaj šele na njegovi podlagi priznavati države.
zamudnik
# 21.01.2015 ob 10:05
Tri možnosti. Fant je:

a) brezmejno naiven,
b) v ovčico preoblečen volk,
c) karierni salonski hujskač.

Takih, ki Izraelu želijo in napovedujejo smrt, je žal več od takih, ki bi bili za varno in produktivno sobivanje. Dokler je tako, se Izrael mora braniti in za neko iz oddaljenih salonov vodeno mešanje in združevanje nima nikakršnega smisla.

Eno so sanjarije, realnost pa je žal čisto nekaj drugega. Ne gre za računalniške igrice in lego kockice, ampak za preživetje.
svitos
# 21.01.2015 ob 08:23
Na obeh straneh je tam kvaliteta življenja v "riti".. Dejstvo pa je, da se Izraelci šolajo in so pismeni dočim druga stran polaga vso energijo na "maščevanju".. Palestinski otroci mečejo kamenje v izraelske vojake namesto, da bi se šolali (z redkimi izjemami) in to iz roda v rod! Ne verjamem, da bodo kdaj koli prišli do sožitja! Pa še nekaj "banksterji" v ZDA so Judje in podpirajo Izrael na vsakem koraku dočim Palestinci niti slučajno nimajo podpore od recimo dijaspore ali kakih plemenitih EU držav...
tekuma
# 21.01.2015 ob 09:32
Tip se zavzema za uničenje Izraela, kot države in vse, ki niso za to označuje za podpornike trenutne judovske politike. Bolano in grozno.

Podpis pod tole in da še dodam ravna taka razmišljanja ter dejstvo da ima vodilna politična sila v Palestini, islamski Hamas v svojem statutu še vedno opredeljen cilj uničenje Izraela. Drugače pa pot do miru je bila že strašansko blizu; mislim da leta 2000 je bil na Arafatovi mizi ponudba iz Cam Davida o umiku Izraela na meje pred letom 67. Šlo je še za določene kompencacije-zamenjave ozemlji, status Jeruzalema mislim da bi bil nevtralen torej prost za oboje ter vrnitev določenega dela beguncev. Takratni premier Barak je predlog sprejel Arafat zavrnu. Pa kot so kasneje; po smrti povedali njegovi sodelavci sporazum bi pograbu z obema rokama ter končno zakoliču mir pa je v času teh pogajanj Hamas izvajal kampanijo samomorilskih napadov na Izraelske civiliste, Palestince pa prepričeval da Arafat prodaja njihovo zemljo. Politika je ku*a, Arafat se je ustrašu ob padanju podpore in zadeva je padla v vodo. Na tak način si Hamas utrjuje položaj, ....
Juzer mk2
# 21.01.2015 ob 09:17
Palestina bi morala ostati enotna, ne pa razdeljena na državo Izrael in državo Palestino v mejah iz leta 1967...

Jp, če se 'palestince' loči v svojo državo, tej ne bodo mogli finančno izsesati Izraela in natalitetno premagat judovsko populacijo. Vse sanje o dokončni zmagi nad Judi in izbrisu Izraela, so tako zaman :)
zemljemerec
# 21.01.2015 ob 07:56
jaz sem v 35 letih na tem območju opazil samo to...da obe sprti strani histerično pozivata dekleta in žene k večji rodnosti...vsakokrat ko sem prišel na ta teren je Izrael razširil načrte za gradnjo novih stanovanj na "Palestinsko ozemlje"...Palestinci v Gazi pa dvigujejo nadstropja na obstoječih zgradbah...torej eni gredo v širino drugi v višino, število otrok pa narašča...v vsakem primeru bo poraženec in žrtev, vernik...zaradi boga.
Juzer mk2
# 21.01.2015 ob 09:20
Vsakršno bluzenje o "kraji "palestinske"" zemlje, brez da se izpostavi trikratno Arabsko agresijo na Izrael, je brezpredmetno.
prophetnanny
# 21.01.2015 ob 08:43
Judovsko ljudstvo je Izvoljeno ljudstvo od samega Boga. In sam Bog jih je popeljal v njihovo Obljubljeno deželo - Izrael. Zato Izvoljenemu ljudstvu NIHČE nima pravice jemati zemlje, niti Rimljani niti Arabci.
Kazalo