Svet

Poudarki

  • Izraelci so velemojstri propagande
  • Milijoni EU-ja za infrastrukturo v Gazi
  • Teritorialni maksimalizem Izraela
Dolgoletni dopisnik z Bližnjega vzhoda Branko Soban opozarja, da moramo dogajanje v Gazi za razumevanje nujno postaviti v kontekst izraelske okupacije. Foto: MMC RTV SLO
       Uradna Ljubljana na glasovanju v Generalni skupščini ZN-a ni podprla palestinske prošnje za status države nečlanice. Kaj je to? Kakšna zunanja politika je to?       
 O slovenski politiki do Palestine
Žrtve so Palestinci, žrtev je Gaza, največji zapor, geto na svetu, ne pa Izrael, ki se kot žrtev predstavlja svetu, opozarja Soban. Foto: EPA
       Kot je dejal eden od mojih sogovornikov, palestinski politolog Vadi Abunasar, se predstavniki EU-ja pri Palestincih v Ramali obnašajo kot levi, v Tel Avivu pa so pohlevni in prestrašeni kot zajci.       
 O odnosu EU-ja
Soban meni, da je izraelski premier Benjamin Netanjahu ujetnik "mesijanskega nacionalizma in teritorialnega maksimalizma" ter da ga mir v resnici ne zanima. Foto: EPA
       Še vedno mi v ušesih odzvanjajo znamenite besede Menahema Begina (nekdanjega izraelskega premierja, op. a.), celo življenje jih slišim: "Mir je lepota življenja." Ampak človek je to ugotovil na stara leta, ko je pobil na tisoče Palestincev.       
 O izraelskih "mirovnikih"

Dodaj v

"Po vsakem napadu na Gazo bi moral EU Izraelu izstaviti račun"

MMC-jev intervju z Brankom Sobanom
25. julij 2014 ob 06:26
Ljubljana - MMC RTV SLO

Dogajanja v Gazi ne moremo razumeti, če ga ne postavimo v kontekst izraelske okupacije, v MMC-jevem intervjuju opozarja Branko Soban, novinar in poznavalec Bližnjega vzhoda.

Soban, novinar Dela in dolgoletni dopisnik z Bližnjega vzhoda, dobro pozna tamkajšnje razmere. Med svojim delom se je pogovarjal z množico vpletenih na vseh straneh, tudi z najvidnejšimi osebami s področja kulture in politike. Nekateri izmed teh intervjujev so zdaj objavljeni tudi v knjigi Kazen brez zločina, ki je izšla pri založbi Sanje.

Njegovo stališče do dogajanja v Gazi - kjer je bil večkrat, tudi leta 1994, ko je po sporazumu iz Osla tja prispel Jaser Arafat - ki ga zadnje dni ves svet opazuje kot nekakšno grozno ponavljanje samega sebe, je jasno. Žrtve so Palestinci, ne Izrael, čeprav slednji svet prepričuje, da se samo brani. Moči na obeh straneh so preprosto nesorazmerne, pravi.

Problem je izraelska okupacija, poudarja. Temu dejstvu se ne moremo izogniti, iz njega namreč izvirajo vsa dogajanja na terenu. Še večji problem pa je, da Izrael z občutkom "mesijanskega nacionalizma in teritorialnega maksimalizma" miru preprosto ne želi, opozarja. Hamas je medtem stisnjen v kot, tako fizično kot politično, razmere v Gazi pa so strahotne. S Sobanom smo govorili tudi o vlogi EU-ja in odzivu Slovenije na zadnje napade ter izraelskem oklepanju sionistične ideologije.


Izraelski napadi na Gazo so iz te enklave spet naredili predmet zanimanja medijev. Kako gledate na njihovo poročanje?
Gaza je zame strahoten problem, največji geto, največji zapor na svetu, blokiran in iz njega ne moreš nikamor. A Gaza je bila od nekdaj v ospredju, z arabsko revolucijo, arabsko pomladjo, pa je odrinjena na rob. V ospredje so prišla dogajanja v Egiptu, Libiji, Siriji, Tuniziji. Na izraelsko-palestinski problem, ki je mati vseh konfliktov na Bližnjem vzhodu, se je pa pozabilo. Gaza je bila odrinjena na rob, v ospredje pa je prihajala samo v primerih izraelskih napadov, ki so že tretji po letu 2008. Napadi decembra 2008 so imeli strahotne posledice, 1.500 mrtvih, potem so jo napadli leta 2012 in zdaj še tretjič. In svet se spet spomni na Gazo, kar je paradoks. Trpljenje je neizmerno, zapor je strahoten, na Gazo pa se spomnimo samo takrat, ko jo Izraelci napadejo. Se pravi, ni kontinuitete v pokrivanju zgodbe. Dobro je, da se opozarja na probleme v Gazi, ko se zgodi ta vojna, ampak mislim, da je treba na probleme, ki se pojavljajo v Gazi, opozarjati kontinuirano. Osebno sem zadovoljen s tem, kako se zdaj poroča. Izraelsko politiko je treba obsojati, ker ne vodi nikamor, ampak potrebna je kontinuiteta. Na Gazo se prevečkrat pozabi.

Enako pomembna kot vojna na terenu je tudi propagandna vojna. Zdi pa se, da je to vojno Izrael kot pred vsako ofenzivo dobil že pred začetkom napadov. Ofenziva je tako večinoma predstavljena kot defenziva, kot izraelski odgovor na palestinske rakete.
Se strinjam. Pred vsako vojno, med njo in po njej je glavno orodje propaganda. Izraelci so pri tem velemojstri. Imajo mehanizme, imajo denar in podporo in vse stvari obrnejo na glavo. Oni se delajo žrtve, medtem ko so žrtve na drugi strani. Glavni problem izraelsko-palestinskega konflikta je okupacija, okupacija, okupacija. Vse, kar se dogaja v tem konfliktu, je samo odgovor na okupacijo. Ampak Izraelci s svojo PR-mašinerijo, z lobiji, denarjem in vplivom, ki ga imajo v svetu, sebe prikazujejo kot žrtve. Položaj pa je obrnjen. Žrtve so Palestinci, žrtev je Gaza, največji zapor, geto na svetu, pod popolno zaporo. Gaza je kot utopljenec, ki ga rešujejo samo z minimalnimi dobavami zraka, toliko da utopljenec še živi.

Dr. Primož Šterbenc govori o diskurzivni moči Izraela. Ta je dosegel, da se o Gazi skorajda ne govori v kontekstu izraelske vojaške okupacije, ki traja že od leta 1967, ampak zgolj v kontekstu vsakokratnih domnevno ločenih incidentov.
Seveda, popolnoma se strinjam. V resnici Izraelci sovražijo Gazo. Sovražijo jo vsi po vrsti. Do leta 1967 je pripadala Egiptu, po tej vojni je postala del razširjenega Izraela. Egipt noče danes nič slišati o Gazi, Izraelci bi jo najraje potisnili v morje. David Ben-Gurion, ustanovitelj Izraela, je rekel: "Če bi verjel v čudeže, bi molil, da Gazo odplakne v morje." Z vsemi Palestinci. Ozemlje bi imeli, ampak brez Palestincev. Izrael v tem sovraštvu do Gaze zmeraj išče neke incidente. Nobenega razmerja ni med palestinsko in izraelsko močjo. Tam so letalstvo, tanki, najnovejša vojaška tehnologija, ki jo pošiljajo tudi Američani, na drugi strani pa je par ročno izdelanih raket in orožje, ki ga dobijo po kanalih iz Irana ali Egipta. Ni nobenega sorazmerja, že najmanjši incident je lahko povod za novo katastrofo, za nove vojne zločine, ki jih Izraelci počenjajo v Gazi. Ko je bil ugrabljen Gilad Šalit, se je zgodil nov pokol zaradi enega samega vojaka. Se pravi, nobenega sorazmerja ni.

To nesorazmerje je tudi med žrtvami. Medtem ko je v Gazi umrlo več kot 600 ljudi (intervju je bil opravljen v sredo, op. a.), od katerih je bilo po podatkih ZN-a 80 odstotkov civilistov, je na izraelski strani umrl en civilist. Kljub temu nesorazmerju zahodne politike skrbi predvsem varnost Izraela. Tudi Evropski parlament je v resoluciji zahteval najprej prekinitev raketiranja iz Gaze in šele nato konec izraelskega obstreljevanja. Obama govori o pravici Izraela do samoobrambe. Koliko je na Zahodu vredno palestinsko življenje?
Popolnoma nič. To je problem, ta neuravnotežen pogled na palestinsko-izraelski konflikt, ki je, kot sem rekel, mati vseh problemov na Bližnjem vzhodu. Če bi bil ta problem rešen, bi bilo tudi drugih bistveno manj. Izraelski lobi je izjemno močan. Nekdo je rekel, da je ameriški kongres v bistvu izraelsko okupirano območje. Če kateri predsednik poskuša, zgolj poskuša, malo pritisniti na Izrael, se takoj oglasi izraelski lobi in vseh pritiskov je konec. Zato ZDA ne morejo rešiti tega konflikta, ker so nepošten posrednik. Izraelski lobi, ki ima svoje lovke, svoj vpliv tudi v Evropi, vsako pobudo takoj zatre v kali. Obama je bil na začetku prvega mandata naklonjen Palestincem. To je jasno povedal tudi v tistem znamenitem govoru v Kairu, ko je poskušal po Bushevi vojni proti terorju postaviti odnose med islamskim svetom in Američani na nove temelje. Ampak čim je začel prihajati na dan s pobudami, kako urediti ta palestinski problem, so se takoj oglasili ameriški izraelski lobiji, glavna skupina med njimi je AIPAC. Evropa pa nima jasnih stališč do tega problema. To se je izkazalo ob volilni zmagi Hamasa, čeprav je bilo vsem jasno in logično, da lahko na prvih demokratičnih, poštenih palestinskih volitvah po smrti Arafata zmaga samo Hamas, nihče drug. Fatah je bil skorumpiran, nepriljubljen, razdeljen na različne frakcije, Hamas pa je bil enoten. Bil je organizacija, ki je pomagala ljudem.

Vloga ZDA je torej popolnoma jasna, a tudi EU je nepošten posrednik z zelo ambivalentno politiko. Na eni strani označuje izraelske naselbine za nezakonite, nelegitimne in kot oviro miru, hkrati pa z Izraelom sklepa zanj ugodne gospodarske sporazume. Je tudi največji donator sredstev za Palestince, s čimer, kot opozarjajo kritični poznavalci, le prevzema stroške izraelske okupacije nase. Ne nazadnje se zdaj v Gazi uničuje tudi infrastruktura, ki jo je plačal EU. Zakaj je tiho?
Ker se boji Izraela. EU je dal ogromno sredstev - mislim, da v minulih letih že milijarde - za infrastrukturo v Gazi in na Zahodnem bregu. Ogromno denarja je šlo. Ramala je postala sodobno mesto z nebotičniki. To vse je bilo zgrajeno z evropskim denarjem. Ogromno objektov je bilo zgrajenih tudi v Gazi. Tam Evropa ni bila edini donator, bili so še Katar, Turčija in druge arabske države. Po vsakem izraelskem napadu na Gazo bi morala Evropska unija Izraelu izstaviti račun za uničene investicije, ki jih je sama plačala. Zakaj ta strah? Gre za sindrom holokavsta, ki je izrazito prisoten v Nemčiji. Zaradi tega sindroma in občutka krivde, ki je seveda upravičen, se Evropa noče preveč zameriti Izraelu. Kot je dejal eden od mojih sogovornikov, palestinski politolog Vadi Abunasar, se predstavniki EU-ja pri Palestincih v Ramali obnašajo kot levi, v Tel Avivu pa so pohlevni in prestrašeni kot zajci.

Sindrom holokavsta, ki ga omenjate, pa ne more bremeniti Slovenije. Zakaj se Slovenija na nasilje v Gazi ni odzvala drugače kot s kratko izjavo splošnega obžalovanja. Je razlog v tem, da na MZZ-ju preprosto ne razumejo tega vprašanja, ali gre za tiščanje glave v pesek zaradi izogibanja kritike ZDA in EU-ja?
Rekel bi, da oboje. Prav o tem sem pisal članek. Žalostno je, da takšno evropsko politiko do Palestine ves čas podpira tudi Slovenija. Uradna Ljubljana na glasovanju v Generalni skupščini ZN-a ni podprla palestinske prošnje za status države nečlanice. Kaj je to? Kakšna zunanja politika je to? Sam zahtevaš od drugih, da priznajo tebe kot neodvisno državo, ko so drugi v tem podobnem položaju ali pa še hujšem – palestinska drama se niti približno ne more primerjati s problemi, ki jih je imela Slovenija – pa obrneš ploščo in ne vidiš problemov drugih.

Vrniva se k zadnjim napadom na Gazo. Kje vidite razloge zanje? Tudi v izraelskem ostrem nasprotovanju spravnemu sporazumu med Fatahom in Hamasom o vladi narodne enotnosti?
Izraelska politika je nenavadna. Treba je vedeti, da je Izrael podpiral nastanek Hamasa. Ta je nastal kot veja egiptovskih Muslimanskih bratov (leta 1987, op. a.). Izrael je takrat podpiral Hamas, ker je postal Hamas neka protiutež PLO-ju (Palestinski osvobodilni organizaciji, op. a.) in Jaserju Arafatu. Izraelci zmeraj igrajo na način "divide et impera", deli in vladaj. Ta zgodba se je ponovila. Izraelci so se pogajali s Hamasom mimo Abasa (Mahmud Abas, palestinski predsednik in vodja PLO-ja, op.a.) za izpustitev Gilada Šalita. Takrat sem imel intervju z nekim Palestincem in mi je točno povedal, kateri Izraelci so se v imenu Netanjahuja (Benjamin Netanjahu, izraelski premier, op. a.) pogajali s Hamasom. Oni vedno najdejo kanal, ne potrebujejo Abasa. Igrajo to politiko. Takrat so sklenili sporazum, oni so izpustili Šalita, tile tisoč palestinskih zapornikov.

Zanimivo je, da Izrael nenehno demonizira Hamas, a dejstvo je, da se je raketiranje iz Gaze praktično ustavilo, ko je prišel na oblast leta 2006. A to ni dovolj.
To ni dovolj, seveda. Ta odnos med Izraelom in Hamasom gre v ciklih. Enkrat jim Hamas ustreza, drugič jim ne ustreza. Mislim, da so tukaj vsi naredili veliko napako. Po zmagi Hamasa, ki je bil edini logični izid prvih demokratičnih volitev, so se namesto za dialog vsi odločili za bojkot, tako EU kot ZDA in Izrael. Takrat je bila imenitna priložnost za dialog, za mirovni proces. Kdo je za mirovni proces, če ne Palestinci? Oni so žrtve, oni zmeraj zgubljajo. Netanjahu pa nikoli ni za mir. V mirovna pogajanja privoli samo retorično, v bistvu ga zanima samo vzdrževanje konflikta.

Gre tudi pri zdajšnjih napadih zgolj za podaljševanje konflikta ali skuša doseči kaj bolj otipljivega?
Gre za menedžiranje konflikta, kot pravi profesor Avi Šlaim, profesor mednarodnih odnosov v Oxfordu, eden največjih kritikov izraelske politike, avtor dveh zelo dobrih knjig. Ena ima naslov Izrael in Palestina, druga pa Železni zid. Idejo železnega zidu je zagovarjal izraelski desničar, ki ga Netanjahu obožuje, Ze'ev Jabotinsky, ki pa je oboževal Mussolinija, kar je spet paradoks. On je takrat govoril o železnem zidu, a ni mislil zidu konkretno, ampak vojaško moč. Vojaška moč kot železni zid, ki bi branil prihodnjo izraelsko judovsko državo. Ampak Netanjahu je na osnovi tega železnega zidu zgradil pravi zid. Enkrat sem zapisal, da namen tega zidu ni ločiti Izrael od Palestine, ampak ločiti Palestino od Palestine. Zid Palestincem preprečuje dostop do Palestine. Ko potuješ po Zahodnem bregu, to je en sam zid. Sama naselja in sami zidovi. Palestino so odrezali od Palestincev. To je bil namen. Ta dejstva na terenu je nemogoče spremeniti.

Napadi na Gazo zopet osvetljujejo sodelovanje Egipta z Izraelom, še posebej po lanskem vojaškem državnem udaru, ko je postal Hamas tudi za Egipt teroristična organizacija. Kairo igra tudi pri domnevnem doseganju premirja očitno vlogo izraelskega zaveznika.
Tako je od nekdaj. Politika je zmeraj neka igra. Nekaj za javnost, nekaj v ozadju. V glavnem se vse dogaja v ozadju. Fasada je lepa, zadaj pa se skrivajo umazane stvari. Mubarak (Hosni Mubarak, dolgoletni egiptovski predsednik, op. a.) ni hotel imeti opravka z Gazo zaradi Muslimanskih bratov. Hamas in Muslimanski bratje so bili zavezniki. Ko je bila izraelska ofenziva leta 2008, je Mubarak zaprl vse prehode. To je problem Palestincev v Gazi. Nikamor ne morejo. Bodo Palestinci begunci v Izraelu? Meja z Egiptom je zaprta, po drugi strani pa so tudi krogi, ki jim dostavljajo orožje in hrano, tudi Egipt ni enoten. Ko je Morsi prišel na oblast, se je ta zgodba spremenila. V Gazo je poslal svojega premierja. To je bil prvi uradni egiptovski obisk v Gazi po letu 1967. Politika se je popolnoma spremenila.

A tudi on ni odprl meje, ni dopustil prostega prehoda Palestincev, le omehčal je režim na meji.
Tega ni počel, ker ni hotel ohlajati odnosov z Izraelom. Morsi ni bil slab politik, a zdaj ne bova o njem. Niso mu dali priložnosti. Mubarak je umaknil egiptovskega veleposlanika iz Izraela, Morsi ga je poslal nazaj, ker je vedel, da tam ne more imeti še ene fronte. Zdaj, ko se je oblast v Egiptu zamenjala, se zgodba ponavlja. Meja je zaprta, bojijo se Muslimanskih bratov, ker so tudi iz Gaze odhajali na Sinaj napadat Sisijeve (Abdel Fatah Al Sisi, egiptovski predsednik, op. a.) policiste in vojake. Zato je zaprl mejo. Egipt sicer zmeraj posreduje med Hamasom in Izraelom, ker je za Egipt pomembno, da ima tam vsaj relativen mir.

Zaradi vojne v Siriji je Hamas oslabil vezi z Iranom in Hezbolahom, ki podpirata sirskega predsednika Bašarja Al Asada. V Egiptu je izgubil zaveznika, za Zahod pa je teroristična organizacija. Časi so slabi za Hamas, s tem pa tudi za Gazo.
To je dejstvo. Hamas izgublja zaveznike na vseh straneh. Položaj v Egiptu se je spremenil. Haled Mašal, vodja politbiroja Hamasa, je iz Damaska odšel v Katar, ker je bil proti temu, kar počne Asadov režim. S tem je razjezil tudi Iran, ker ta brani Asadov režim, in Hamas je nenadoma ostal nekako izoliran, sam, brez prave pomoči in stisnjen v kot, fizično in politično. Problem Palestincev je, da so fizično ločeni. Iz Gaze ne moreš na Zahodni breg in obratno. Sestajajo se lahko le zunaj, v Amanu, Katarju, kjer koli. Z izraelske strani je ta politika pametna. Izrael jih je razdelil politično in geografsko. Sploh ne more biti nobenega stika. Edina možnost je tesnejše sodelovanje z Abasom. Odkar je Hamas prevzel oblast v Gazi, so bili stiki na nižjih ravneh. To sodelovanje je nuja, a izkazalo se je, da je bila ta skupna vlada spet politična poteza brez večje teže. Hamas bo brez sodelovanja z brati na Zahodnem bregu v izjemno težkem položaju.

Bi Palestinci v Gazi izboljšali svoj položaj, če bi na naslednjih volitvah, za katere se sicer ne ve, kdaj bodo, zamenjali Hamas na oblasti?
Ko bodo volitve - če bodo, to je veliko vprašanje - bo Hamas zagotovo dobil bistveno manj glasov. Ampak Hamas ni kriv za nastali položaj v Gazi. Niti približno ne. Kriva je popolna blokada in nenehna izraelska agresija. Stisnjeni so ob zid. Ti predori, ki jih Izraelci zdaj načrtno uničujejo, so bili predori življenja. Tukaj so dobivali hrano, zdravila, ki jih Izrael uradno čez mejo ni dovoljeval. Logično je, da so te predore uporabljali tudi za pošiljke orožja, a glavni namen predorov je bilo življenje. Zdaj hočejo Izraelci očitno pretrgati še to nit in jih dokončno stisniti v kot. Ampak vse, kar počne Hamas, je rezultat okupacije, tega nenehnega pritiskanja ob zid. To so stvari iz obupa, včasih neracionalne.

Kot v času vsake večje izraelske ofenzive potekajo protesti po celem svetu. Protestirajo pa tudi Palestinci na Zahodnem bregu in palestinski državljani Izraela, vsaj na severu, kjer jih je največ. Se lahko njihove frustracije zaradi nemoči tokrat prelevijo v kaj ostrejšega?
Trenutno ne, ampak Izrael se mora zavedati, da ima na svojem ozemlju milijon in pol Palestincev. To je milijon in pol ljudi, ki so drugorazredni državljani oziroma lahko rečemo kar osmorazredni. Niti približno nimajo enakih pravic kot Judje. So pa dejavnik, na katerega je treba računati, če ne drugače, na volitvah. Milijon in pol volivcev v Izraelu, to je ogromno. V Izraelu bodo morali začeti razmišljati o tem, kaj ti ljudje mislijo o taki politiki. S tem jih sami alienirajo in dokazujejo, kar Palestinci v Izraelu ves čas govorijo, in sicer da Izrael ni judovska država, kot govori uradna politika. Izrael je država vseh ljudi, ki živijo tam. Z izjavami, da je Izrael judovska država, druge avtomatično razglasiš za nedržavljane, za osmorazredne državljane, kar je katastrofa.

Koliko so za to nevzdržno stanje odgovorni palestinski politiki, tako tisti v Gazi kot oni na Zahodnem bregu? Zdi se, da obema gibanjema na neki perverzen način ustreza ta status quo, ki jima omogoča to navidezno vladavino.
Točno. Vsak gleda na svoje interese. Do neke mere jima to ustreza, ampak - globalno gledano - je ta razcepljenost, ki ustreza Izraelu, katastrofa. Palestinska stran je izjemno razparcelirana, tudi znotraj Fataha je ogromno različnih frakcij. Tudi znotraj Hamasa so zmerneži in skrajneži. Problem so skrajneži. Tudi v Izraelu so problem skrajneži. Problem Izraela in Palestine ta hip je, da ni več voditeljev s karizmo. Po smrti Arafata in Rabina ni več voditeljev s karizmo. Mahmud Abas je bil resda najtesnejši Arafatov sodelavec. Skupaj sta se v PLO-ju borila za idejo palestinske države, ampak nima karizme.

Marwan Barghouti je zaprt.
Tudi ogromno drugih ljudi z večjo odločnostjo in karizmo je zaprtih. Enako je na drugi strani. Ko je bil ubit Rabin, je bil ubit tudi mir. Netanjahu ni za mir, on je za menedžiranje procesa. Ko me vprašajo, kdaj bo Netanjahu postal zagovornik miru, vedno rečem, da bo to takrat, ko bo ostarel. Še vedno mi v ušesih odzvanjajo znamenite besede Menahema Begina (nekdanjega izraelskega premierja, op. a.), celo življenje jih slišim: "Mir je lepota življenja." Ampak človek je to ugotovil na stara leta, ko je pobil na tisoče Palestincev.

... in Britancev.
Seveda. Hotel King David je šel na polovico. Vrgli so ga v zrak in ubili skoraj 100 Britancev. Isto velja za Rabina, ki je leta 1948 po vaseh pobijal Palestince, roke ima krvave. Na stara leta pa je ugotovil, da je "mir lepota življenja". Isto se bo zgodilo z Netanjahujem. Ko bo ostarel, bo nenadoma postal največji zagovornik miru v Izraelu. Ko si mlad, si "nafilan" s tisto sionistično ideologijo, sovražiš vse Arabce, ki ti strežejo po življenju, na stara leta pa ugotoviš, da je svet vendarle drugačen - da si vsi želijo mir, razen tebe.

Izrael vedno ponavlja, da nima ustreznega partnerja za mir. Vendar to bolj velja za Palestince. Tako imenovani mirovniki v Izraelu zahtevajo konec okupacije palestinskih ozemelj, to pa je tudi vse. Palestincem tako tudi oni zanikajo pravico beguncev iz let 1948 in 1967 do vrnitve na svoje domove oziroma enakopravnost znotraj Izraela.
Izraelci imajo sogovornikov, kolikor hočeš, le ne vidijo jih ali pa jih nočejo videti. Situacija se je popolnoma obrnila. Izrael je nenehno kričal, da je edini otok demokracije v morju diktatur. Ko so te diktature po arabski pomladi začele padati, so se nenadoma demokracije zbali. Resno so se je zbali, ker se je vedno lažje pogovarjati z diktatorji kot z demokratično vlado. Če imaš diktatorja pred sabo, veš, kdo je, s kom se lahko pogovarjaš. Vadi Abunasar pravi, da je stari Asad, Hafez Al Asad, leta in leta ponujal mir Izraelu. Leta in leta. Vrnite nam Golan, mi vas pustimo pri miru. Pomagal je Izraelu, da so ubili enega voditelja Hezbolaha v Siriji. Kako bi to Izraelci lahko storili brez sodelovanja s Sirijo? Sogovornikov za mir je ogromno, ampak če nočeš miru, je to tvoj problem. Tukaj dela Izrael ogromno napako. Vidi samo svoje interese, povsod vidi samo strahove in sovražnike. Palestinci ne zahtevajo od Izraela vrnitve Tel Aviva in ne vem česa še, zahtevajo meje iz leta 1967. Saj to je minimalna stvar, ki jo lahko zahtevaš v imenu miru.

Omenili ste sionistično ideologijo. Je izraelsko-palestinsko vprašanje rešljivo brez desionizacije Izraela?
Mislim, da je. Današnji sionizem ni več tisti, ki je bil takrat. Sionizem ostaja bistvo izraelske politike, a ta sionizem ni več tak, kakršen je bil. Seveda imaš skrajneže, ogromno jih je, a to ni več tisti sionizem, kot je bil. Mislim, da se da mir doseči tudi s sionizmom. To ni več sionizem, kot smo ga poznali, neke sanje, ideali. Celo izraelski voditelji so se mu odpovedovali.

Problem je, ker te sanje in ideali niso vključevali Palestincev.
To je problem. Največji problem je izraelska desnica, a ne smemo vseh Izraelcev tlačiti v isti koš. Srečujem izraelske profesorje, pisatelje, ki so za mir. Nasprotujejo mu skrajneži, ki pa so v vladi. Vsaka izraelska vlada je koalicija. Skoraj tako razbiti so kot pri nas. Ogromno strank je in nobena vlada ne more biti sestavljena brez koalicij. In ko je koalicija, so kompromisi in popuščanje skrajnežem. Avigdor Lieberman mora biti zunanji minister, če ne, ima Netanjahu probleme. Ta skrajna desnica pa Palestincev ne priznava za ljudi. Golda Meir (nekdanja izraelska premierka, op. a.) je dejala, da Palestincev ni, kakšni Palestinci. Rekla je tudi, da je Izrael ujetnik mesijanskega nacionalizma in teritorialnega maksimalizma. Tudi Netanjahu je ujetnik te ideologije. Vidijo se kot neke mesije, Palestina je njihova, Palestincev ni, Palestinci niso ljudje, njih lahko pobijamo. Pred nekaj tedni sem bil v Parizu. Odprem Le Figaro, v katerem je majhna novička v nekem kotu, da so Izraelci ubili dva Palestinca. To je bilo še pred Gazo. Novička, stisnjena v kot; če ubiješ enega Izraelca, je pa to novica na prvih straneh. Palestinci niso ljudje. Izraelci morajo spremeniti ta odnos. Če ga ne bodo spremenili in Palestincev sprejeli za sosede, za soljudi in se otresli tega "mesijanskega nacionalizma in teritorialnega maksimalizma", ne bo rešitve.

Boris Vasev
Prijavi napako
Komentarji
Anar Hija
# 25.07.2014 ob 07:03
Benjamin Netanyahu je vojni zločinec. Če mednarodna skupnost to pošast ne privede pred sodišče, je na tem planetu dovoljeno vse.
3dc
# 25.07.2014 ob 06:58
Dejstva:

- Palestina je bila obljubljena država, ki bijo morali angleži dat palestincem po drugi svetovni vojni za nagrado ker so se borili proti okupatorju, pa so jo dobesedno za denar prodali židom.
- Židje so bili na tem ozemlju vedno manjšina. Vedno, tudi v zlatih "salomonovih" cajtih.
- Isto so s****e so angleži naredili Kurdom, ki so jih z ravnilom (glej meje) namenoma razdelili med tri države zato, da bi lažje kradli naravna bogatstva v regiji
- Gaza je najevčje koncentracijsko taborišče na svetu
- Židi izvajajo javni genocid nad palestinci nad katerim cel svet molči
- Židi dobesedno kradejo legalno palestinsko ozemlje in gradijo hiše
- Židi izvajajo načrtno ekonomsko, finančno in celo zdravstveno blokado tega ozemlja
- Židi imajo na tisoče zaprtih palestincev, tudi otrok brez kakršnekoli obtožnice
- Imajo nepisano pravilo, po vzoru nacistov, za vsakega žida najmanj 10 palestincev
- Pri preganjanju palestincev, tako kot nacisti, uporabljajo nemške ovčarje

Žide so zaradi svojega neskončnega izčrpavanja dobesedno pregnali stari egipčani, srednjeveški portugalci, španci, nemci in verjemite mi počasi jih imajo dovolj tudi američani.

To da so svetovni politiki fino podplačani in v Izraelski tazadnji je samo pika na i.
-sloga--
# 25.07.2014 ob 06:44
Pred vsako vojno, med njo in po njej je glavno orodje propaganda. Izraelci so pri tem velemojstri. Imajo mehanizme, imajo denar in podporo in vse stvari obrnejo na glavo. Oni se delajo žrtve, medtem ko so žrtve na drugi strani.

Vidno tudi na tem forumu.
zekinho
# 25.07.2014 ob 07:23
Jaz nisem proti Judom, sem pa proti politiki Izraela, oz. proti vsaki politiki, ki konstantno krši mednarodno pravo in se nonšalantno požvižga na etiko.
tanj
# 25.07.2014 ob 06:35
Židi imajo ogromno denarja, Palestinci so reveži. Amerika in Evropa bosta vedno stali na strani tistega, kateremu lahko kaj prodata, pa naj počne še take grozote. Že samo s protiraketnim ščitom, ki ga imajo židje, je nekdo ogromno zaslužil. Žal.
123pepe321
# 25.07.2014 ob 07:55
"Uradna Ljubljana na glasovanju v Generalni skupščini ZN-a ni podprla palestinske prošnje za status države nečlanice. Kaj je to? Kakšna zunanja politika je to?"
Politika bečkih konjušarjev, ki niso vredni svoje države.
oiradd
# 25.07.2014 ob 07:52
Ocitno vas vecina sploh ni prebrala clanka.
Anar Hija
# 25.07.2014 ob 07:54
Plačana vojska sionistov na MMC :)
Evo, zdaj ste me pripravili do tega, da grem v sredo na nogometno tekmo Maribora in Izraelskega Maccabija, izvedel sem namreč, da se pripravlja velik transparent z obsodbo Izraelskega genocida. To moram videti v živo!

Živela svobodna država Palestina!!!
booster
# 25.07.2014 ob 08:51
Nimam razloga, da bi bil a priori na eni ali drugi strani, ampak se pa strinjam s tem, da brez predhodnega zatiranja Palestincev verjetno ne bi bilo problemov na Bližnjem vzhodu. Mislim, da ga ni človeka, ki bi mirno gledal, kako te skupaj z vsemi ostalimi sonarodnjaki najprej izženejo iz doma, te potisnejo v en kot, nato pa ti prepovejo vrnitev domov. Ko pa hočeš dobit ozemlje nazaj, pa izgubiš v vojni, ker tistega, ki te je izgnal, vojaško podpirajo velesile. Potem ti pa še tisto malo ozemlja, ki so ti ga pustili začnejo okupirat z novimi naselji. Prisvojitev ozemlja, okupiranega v vojni, po mednarodnem pravu ni dopustna - to je zelo dobro znano načelo, vsi to vejo, in kje je ZDA, kje je svet, da Izrael sankcionira?

Mislim, da bi večina v tem primeru samo mislila na to, kako bi se maščevala, zato pa je nastal tako velik problem. Jaz ne bom nikoli na strani Izraela. Holokavst ni opravičilo, da se izživljaš nad drugim in mu jemlješ pravico do bivanja na lastni zemlji, potem pa ga bombardiraš, ko ti iz obupa pošlje eno raketico, ker bi rad svojo zemljo nazaj.

Za vse sr*nje so najprej krivi Britanci, ki so v korist Judov vzpostavili (med vojnama in vse do konca 2. svetovne vojne) pogoje za spreminjanje etnične sestave prebivalstva na območju t.i. Palestinskega mandata, kar se je potem izkoristilo proti Palestincem.
carlos_carlos
# 25.07.2014 ob 10:17
Želodko

ti si primerek enega človeka brez zmožnosti kančka (so)čustvovanja, empatije. Popolna nula. Kam se naj umaknejo Palestinci? V morje? V bistvu je vseeno ali umrejo v napadu danes, jutri ali pa naslednji teden, mesec. V bistvu so že mrtvi kakorkoli pogledaš....

To kar se dogaja tam, pa v Sudanu, drugod po Afriki je sramota za celo človeštvo.
Buldog
# 25.07.2014 ob 10:29
@zorbpisoj
25.07.2014 ob 09:50

Avtor že ve, o čem govori. Če kdo ne pozna konteksta, si to ti. Izraelci so enostransko, v nasprotju z mednarodnimi dogovori razglasili svojo državo. In to tudi na ozemljih, ki so pripadali po mednarodnih dogovorih Palestincem.

V vojnah, ki so sledile zaradi kršitve mednarodnih dogovorov, je Izrael zasedel še dodatna ozemlja Palestincev in na njih začel graditi svoje naselbine. Vse to je v nasprotju z mednarodnim pravom. Gre za kršitve mednarodnih dogovorov med Palestinci in Izraelci, gre za kršitve mednarodnega humanitarnega in vojnega prava glede pridobivanja ozemelj, glede ravnanja z ozemlji pod okupacijo,...

Po mednarodnem pravu so številna ozemlja na katerih so judovske naselbine še vedno palestinske in se zato štejejo za okupirana ozemlja. Okupirana pa bodo ostala, dokler jih ne bodo vrnili palestincem ali pa dokler jih palestinci ne bodo z mednarodno pogodbo odstopili izraelcem.
SamoRes
# 25.07.2014 ob 08:41
Izraelska politika je sramota civiliziranega sveta. Sramota je tudi neodziv EU, še bolj pa slovenske politike. Zadnja leta imamo na oblasti popolnoma nesposobne politike.
dragonslyr
# 25.07.2014 ob 08:27
Hehe, pa majo židje lobi tudi pri nas, ki ima dežurne PRovce.
Izraelska država ponavlja napake iz zgodovine, na žalost. Nasilje rodi samo nasilje. Namesto, da bi poskušala mirno sobivati s sosedami, raje deluje z agresijo. Na dolgi rok je to ponavadi zgrešena taktika.
Ko poslušam izjave njihovih politikov, je tudi Goebels prav nedolžen proti njim.
mend055
# 25.07.2014 ob 07:53
Če so Nemci odstranili t. i. ''berlinski zid'', pa naj Izraelci odstranijo še svoj ''izraelski zid'. Sami so ga postavili, sami naj go podrejo (ko pride čas). Gotovo je v tej drami nekdo velik krivec. Se opravičujem, več jih je. A nekdo je največji - ali se ne vidi kdo je to s partnerji! Kot občan v EU izstavljam račun Izraelu za uničevanje Gaze (kot piše g. Soban, postavljene s sredstvi naše nove očetnjave) v višini 5.000 evrov. Sedaj pa naj nadaljujejo še drugi.

Govoriti, da slovenska politika o trenutnih dogajanjih v Gazi (o agresiji ...) nima mnenje je zmotno. Ima ga. Problem je le v tem, da ga nima. Za javnost seveda ga nima... Kako jo priviti da kaj izusti? Morda ima zunanja politika trenutno preveč dela s pokojninami!!!???

Predlogi o bojkotu Izraela so več kot upravičeni (začeti s športnim, kulturnim in gospodarskim ...). Zakaj bi moral biti ves svet talec samo ''njihovih pretresljivih in groznih zgodb iz 2. svetovne vojne'', katere neprestano lansirajo in obujajo in nam jih servirajo preko različnih interesnih, strokovnih in lobističnih skupin? Naj bodo še oni enkrat talec grozljivih zgodb, ki se odvijajo znotraj Gaze, ko prebivalce zasuvajo z bombami in najnovejšim orožjem. Kako naj se tam živeči branijo s fračami?

Res kompleksna in labirintsko zapletena zgodba a na neki točki povedo ''slike več kakor tisoč besed.''
Lupo
# 25.07.2014 ob 09:36
@69er
Židje so v zgodovini vedno bili tisti, ki so se hoteli razlikovat (biti vzvišeni) od ostalih. V hebrejskem jeziku obstaja izraz za ne-Žide. (ki se ponavadi uporablja zaničevalno)
Vision
# 25.07.2014 ob 09:43
Branko Soban je bil tam. Kdo od vas komentatorjev je bil tam? Mar naj verjamem vsevednikom ki se oglasate pod razlicnimi temami od fuzbala do politike in pametujete iz kavča? Ali cloveku iz terena, ki se je na lastne oči prepričal. Dajte ga sionisti na tem forumu nehat srat. Ne samo, da nimate simpatizerjev v jugi, kot se je en kavc komentator izrazil, nimate simpatizerjev pri zdravi pameti. Ne glede na V/Z. Pa se ne sprenevedajte.
libres
# 25.07.2014 ob 09:31
Spostovani Branko Soban, hvala, ker ste se koncno oglasili. Nekateri smo cakali na vas.Intervju z vami bi bilo lepo napisati se v anglescini in ga poslati v svet.
-sloga--
# 25.07.2014 ob 06:55
Najboljš je, ko zdravi slovenski fantje, tukaj poskušajo prepričati Žida z agendo.. Ne bo šlo.
severnik
# 25.07.2014 ob 08:21
Če nimaš uradno priznane države, še ne pomeni, da te lahko nekdo brez težav raketira.

Mi tudi nismo bili država, ko so nas napadli.

Včeraj sem gledal CNN. Breaking news: 5 raket je poletelo proti izraelskemu letališču, ki pa so jih prestregli.
Zjesenic
# 25.07.2014 ob 10:46
Soban ima prav. Izraelsko-palestinski problem, je mati vseh konfliktov na Bližnjem vzhodu in vzrok je okupacija - zasedba Palestine s strani Izraela. In če kdo dvomi naj se malo zakoplje v zgodovinske knjige. Vse kar je sledilo je samo posledica tega. Židov na tem območju stoletja dolgo sploh ni bilo.

Pa ne sedaj z argumenti, da je bila to nekoč domovina židovskega ljudstva. Domovina Slovencev je Avstrijska koroška, pa jo ne okupiramo do Dunaja !?
libres
# 25.07.2014 ob 10:09
Sicer pa se bojim, da gredo Izraelci v svojem unicevanju Gaze morda proti svojemu dolgoletnemu gorece zazeljenemu cilju. Narobe svet, neclovesko ze od samih zacetkov- ne samo to, že celo sadisticno!
Golde Meir in njenega politike se pa dobro spomnim, in svet (razen tistih, ki jim Izrael s svojo škandalozno politiko prija) se je nad njo že takrat zgražal. Ampak interesi (vsaj dela) sveta so doslej vedno prevladali nad pravičnostjo in cloveskostjo.

Ce ne bi bilo tega izraelskega mesijanstva in te silne ambicije po prevladi in okupaciji, bi mnogi narodi ali skupnosti tam mnogo bolje živeli. Tako pa izraelsko nasilje sproti že vsa desetletja rojeva novo in vedno hujše nasilje. Ce nekdo pred tvojimi ocmi razmesari tvojega otroka, kaj bos storil?!Tudi ce ima on najboljse orozje, ti pa samo gole pesti? Postavis se v bran,mislim, da bi ti bilo vseeno, tudi ce te ubije!

Ponovno pa ponavljam: to vse je povezano z nekdanjim imperializmom in z zealot- i (kako se rece slovensko?) in njihovim sionismom (mislim, da je sionisem ze dolgo dalec od tega, kar je enkrat bil) in stevilni Judje(doma in po svetu) se tega zavedajo in v tem ne sodelujejo oz. se proti temu tudi izrekajo. Njim, ki se ne pustijo zavesti, in so zato najvec v posebno tezkem polozaju, vse moje spostovanje. Zaradi njih je (govorim zase) se upanje, da to ljudstvo vendar ohrani svojo clovecnost in cast.
N4z
# 25.07.2014 ob 13:56
jarovit 800 civilnih žrtev med Palestinci v tej ofenzivi pa pove kaj? Bombardiranje šol, bolnic, begunskega pribežališča združenih narodov, stanovanjskih hiš in blokov je pa kaj? Ustaljena vojaška praksa ne? Največja teroristična organizacija tam spodaj je Izrael.
Kosana
# 25.07.2014 ob 10:22
EU bi lahko že simbolično storila dosti:
- prepoved nastopa Izraela v evro-ligi
- prepoved nastopa na evroviziji
itd.

Če bi bil Izrael prisiljen nastopati v arabskih ligah in tekomavnjih, bi se hitro civilizirali.
No Remorse
# 25.07.2014 ob 09:18
Zakaj Slovenije ne reagira drugače? Zakaj ne reagirajo Nemčija,Francija,Luksenburg, ... drugače? odgovor je ZOG (Zionist Occupation Government) Američani so tipični predstavniki lutk ki jih nadzira Izrael.
CNN,CBS,NBC so Amero mediji v lasti judov torej se že v naprej ve kaj bo tam servirano.
križnik
# 25.07.2014 ob 08:54
"Po vsakem napadu na Gazo bi moral EU Izraelu izstaviti račun"
*************
Umetno židovsko tvorbo Israhell bi morala mednerodna skupnost odstraniti iz zemljevida BV. Ustanovitev le-te je bila največja napaka in katastrofa za človeštvo.
JohnMichxx
# 25.07.2014 ob 06:44
Pripis na sliki bi moral biti "I know stuff" :)
dejneseri
# 25.07.2014 ob 14:03
grozny, cas za boj za slovensko morje in mejo je bil leta 1991 in malo po tem, pa se je vrla slo politicna elita odlocila za odrekanje vsemu nekdanjemu, za rezanje vezi in s tem predvsem konstruktivnemu sodelovanju z bivsimi bratskimi republikami v prihodnosti (kar bi vseakkor pomagalo pri urejanju polozaja)...
N4z
# 25.07.2014 ob 13:16
Es ti si pa res malo nepoučen ne? Hamas je legitimno in demokratično izvoljeno predstavništvo naroda. Ne moreš takšnega državnega predstavništva označit za teroriste, razen če si seveda Američan in o svetu nimaš pojma.

Še nekaj. Hamas je nastal v odgovor izraelski težnji po palestinskem ozemlju. Čisto teroristično ne, braniti svoj dom pred okupatorjem.
anity
# 25.07.2014 ob 13:01
Dobro povedano. Za razliko od nasih politikov in obicajnega medijskega porocanja.
lancia
# 25.07.2014 ob 10:54
Ne tudi Istra je slovenska (Reka Trst Gorica naša je pravica!).
mirora
# 25.07.2014 ob 08:50
Kaj lahko mi naredimo da se kaj spremeni ?
r8888
# 25.07.2014 ob 08:07
Za mene so vsi voditelji obeh narodov fuknjeni do konca. Tako Izraelci kot Palestinci. Ne enim ne drugim ni za mir. Čez čas se bo to z mednarodno pomočjo umirilo za določen čas, nato bo spet nekdo izmed teh dveh narobe prdnil in spet se bo začelo po starem - bombardiranje in trpljenje nedolžnih ljudi, ki se nimajo kam odmaknit od debilov.

Glavni razlog za to početje pa imata ZDA, ki so navadni agresorji in jim je vseeno koga prizadanejo samo, da ni na njihovem ozemlju in pa EU, ki se boji ZDA kot hudič križa.
jarovit
# 25.07.2014 ob 14:14
@N4z
# 25.07.2014 ob 13:56
jarovit 800 civilnih žrtev med Palestinci v tej ofenzivi pa pove kaj? Bombardiranje šol, bolnic, begunskega pribežališča združenih narodov, stanovanjskih hiš in blokov je pa kaj? Ustaljena vojaška praksa ne? Največja teroristična organizacija tam spodaj je Izrael
---------------------------------
Ne bi Izrael imenoval teroristična organizacija. Je pa to kar Izraelci delajo sedaj vojni zločin in bi za to mral odgovarjat pred mednarodnim sodiščem, ampak je po mojem za to malo možnosti tako kot so nekaznovani ostali njegovi vojni zločini nad Palestinci v preteklosti.
Dvojni vatli so značilnost demokratičnega zahoda.
dejneseri
# 25.07.2014 ob 13:56
alibiranje izraela, ces da se brani pred raketami je podobno, kot ce bi nekdo borcem proti fasicticni/nacisticni okupaciji (ki se je, mimogrede dogajala po vsej evropi, in ni nek komunisticen konstrukt) govoril, naj se ne borijo, ker s tem povzrocajo nove zrtve. taka logika je logika intelektualno, custveno in vizijsko podhranjenih ljudi, ki jim je pac ljubsa okupacija.
mangrooooo
# 25.07.2014 ob 11:57
@strike

marsikaj sem ze prebral na forumih, ampak takih kozlarij, kot jih ti stresas pa se nikoli. Najprej pojdi v solo, da se kaj zgodovine naucis, potem pa se zopet lahko javis za besedo.
alanshore
# 25.07.2014 ob 10:52
Izraelci - zločinci s podporo ZDA. Denar sveta vladar. In tako bo ostalo.
-sloga--
# 25.07.2014 ob 13:10
Izrael noče miru.

To je povsem očitno.
dragonslyr
# 25.07.2014 ob 12:45
@es
Kaj za ene neumnosti stresaš, no?! Hamas je zmagovalec legalnih volitev v Gazi. Zakaj je nastal in zakaj ima takšno podporo? Židje so se tokrat malo zakalkulirali, načrtovali so lahko zmago, pa so jih Hamasovi borci ustavili. Zdaj pa iz jeze bombardirajo bolnice, šole in naselja. Kljub vse vojaški premoči jim v vsem času ni uspelo kaj dosti, razen da so pobili nekaj sto otrok.
Na ta način, s sovraštvom na obeh straneh, še dolgo ne bo miru.
amaterček
# 25.07.2014 ob 23:31
Judovska država je v bistvu podedovala vse, s čemer so med 2. svetovno vojno nacisti uničevali židovski narod kot tak. Izraelci MORAJO imeti nekoga, nad katerim se znašajo v obliki nekakšnega maščevanja. A to se jim bo tudi njim maščevalo. Trenutna vlada v Jeruzalemu je tipično fašistična. Tako kot Hitlerja nekoč nočejo zdaj ustaviti Netanjahuja. Netanjahu pa je že zdaj vojni zločinec 1. kategorije. Obama je nesposoben ustvariti mir, zato MORA vrniti Nobelovo nagrado, ki jo je dobil in prevzel.
Guliarth
# 25.07.2014 ob 08:59
Posel pred človekom, že dolgo je tako in samo velik komet v zemljo lahko to spremeni.
SF-SN
# 26.07.2014 ob 01:24
@Želodko
Za trpljenje otrok v Gazi je 90% kriv Hamas. Izračunal je pač, da se mu v tem trenutku spet splača sprovocirati Izrael. Civilistom ne dovoli umika
Zgleda ne poznaš KROOLOGIJE dogodkov.
Iz naselja na Zahodnem bregu (ki ga po ŽENEVSKI KONVENCIJI NEBI SMELO BITI TAM) izginejo trije Izraelski najstniki. Seveda je takoj kriv Hamas, in Izrael začne terorizirati ljudi, nekaj palestincev UBIJE, med njimi so TUDI OTROKI.
Šele potem začne Hamas izstreljevati svoje petarde.

Ja, ne vem kdo je ustavil konvoj RDEČEGA KRIŽA, da nebi prišel v Gazo. Nevem do je Gaz spremenil v taborišče. Po tvoji logiki Hamas??
dejneseri
# 25.07.2014 ob 15:00
grozny, ne recem da ne, ampak dejstvo je, da je izrael nastal kot drzava zaradi slabe vseti in kot opravicilo zahoda za holokavst. nastal pa je na ozemlju, ki so ga prej britanci okupiral in ga vzeli palestincem (ki tam resda niso imeli svoje drzave/)
Rasta75
# 25.07.2014 ob 13:57
Branko, Karmen se sploh ne bi strinjala s tabo...
SF-SN
# 26.07.2014 ob 01:18
@r8888
Za mene so vsi voditelji obeh narodov fuknjeni do konca. Tako Izraelci kot Palestinci. Ne enim ne drugim ni za mir. Čez čas se bo to z mednarodno pomočjo umirilo za določen čas, nato bo spet nekdo izmed teh dveh narobe prdnil in spet se bo začelo po starem - bombardiranje in trpljenje nedolžnih ljudi, ki se nimajo kam odmaknit od debilov.
Hamas rabi srajno desnico od Netanjahuja, prav tako Netanjahu rabi Hamas da dobi večino na volitvah
SF-SN
# 26.07.2014 ob 01:14
@STRIKE
Nikjer omenjeno zakaj je prišlo do okupacije in da iz palestinske strani konstantno padajo rakete na Izrael!

Tudi Palestinci niso nedolžni!

Do okupacije je prišlo po drugi svetovni vojni, ko so iz neznanega razloga "bogim" Židom dali državo na POSELJENEM OBMOČJU, obkrožno s sovražnimi državami.
Zakaj jim niso dali dela Montane, je neposeljena, pa teh 118 MILJARD ZDA pomoči Izraelu bi ostalo na celini
long island
# 25.07.2014 ob 07:53
Novinar hoče povedat, da ima vsak pravico da se bori za svoje življenje.
Samo težko je to, če še svoje države nimaš, oziroma jo nočeš imeti ali
pa se celo delaš neumnega in ne priznaš da jo že imaš.
labda
# 27.07.2014 ob 18:31
Sindrom Holokavsta ne more bremeniti Slovenije??? VSI, ampak res, VSI so sodelovali pri holokavstu slovenskih in prekmurskih Židov leta 1944. Ampak to zame nima veze z Izraelom in Palestino. Je pa res, da bodo na koncu najebali VSI Židje po svetu. Predvsem taki, ki so proti nasilju Izraela nad Gazo! Zgodovina se ponavlja.
felixon
# 26.07.2014 ob 14:12
Tokratno razmerje v žrtvah je za Izrael nekaj novega , saj je po dosedanjih izkušnja razmerje 1 Izraelec na več kot 100 Palestincev.
Makro
# 26.07.2014 ob 09:06
Nikjer omenjeno zakaj je prišlo do okupacije in da iz palestinske strani konstantno padajo rakete na Izrael!

Tudi Palestinci niso nedolžni!

Seveda niso, eni in drugi so krivi, ker noben ne popusti niti za milimeter in tam bo vedno vojna, tam ne bo nikoli miru, ker ni želje po tem na nobeni strani, status quo ustreza politikom obeh strani. Navadni ljudje pa trpijo na obeh straneh.


Kako bi vama izgledalo, da se vama s številno družino naenkrat priselim v vajini hiši in vaju počasi, počasi izrinjam, da na koncu s kompletnima družinama živita samo še v špajzi??
SF-SN
# 26.07.2014 ob 01:30
@dejneseri
alibiranje izraela, ces da se brani pred raketami je podobno, kot ce bi nekdo borcem proti fasicticni/nacisticni okupaciji (ki se je, mimogrede dogajala po vsej evropi, in ni nek komunisticen konstrukt) govoril, naj se ne borijo, ker s tem povzrocajo nove zrtve. taka logika je logika intelektualno, custveno in vizijsko podhranjenih ljudi, ki jim je pac ljubsa okupacija.
To je naša "ljuba" cerkev želela, da nas bodo že zavezniki rešil...
Kazalo