Kaj se je v resnici zgodilo na Mavi Marmari? Edino, kar nedvomno drži, je, da je pri zavzetju umrlo devet ljudi. Foto: Reuters
Kaj se je v resnici zgodilo na Mavi Marmari? Edino, kar nedvomno drži, je, da je pri zavzetju umrlo devet ljudi. Foto: Reuters

Izraelski komandosi so 31. maja dobili ukaz za zaustavitev flote, ki je hotela prebiti zaporo Gaze in v palestinsko enklavo pripeljati človekoljubno pomoč. Pri zavzemanju osrednje ladje v konvoju - turškega trajekta Mavi Marmara - je bilo ubitih 9 ljudi, osem turških državljanov in državljan ZDA turških korenin.

Izrael odobril dostop do dokumentov
Neimenovani član vlade Benjamina Netanjahuja je potrdil, da je izraelska vlada pozitivno glasovala "o dovoljenju za dostop do zbranih materialnih dokazov". Izrael je v preteklih mesecih odločno zavračal neodvisno mednarodno preiskavo incidenta, ki se je zgodil pred obalo Gaze, a globoko v mednarodnih vodah. Dve izraelski komisiji sta ugotovili, da so nastale napake pri poveljevanju in da so komandose pred uporabo pravega streliva napadli aktivisti na trajektu.

Brez predstavnika prebivalcev Gaze
Ban Ki Mun je objavil, da bo komisija začela delo 10. avgusta, predsedovala pa ji bosta nekdanji premier Nove Zelandije Geoffrey Palmer in odhajajoči predsednik Kolumbije Alvaro Uribe. V komisiji bosta imela svojega predstavnika tudi Izrael in Turčija. Omenjeni državi sta bila še do pred kratkim tesni zaveznici, a je zavezništvo, ki je temeljilo predvsem na tesnem vojaškem sodelovanju, tako rekoč propadlo.

Kakšna bosta učinek preiskave in moč komisije?
Generalni sekretar ZN-a se je zahvalil izraelskim in turškim voditeljem za "njihov duh kompromisa in v prihodnost usmerjenega sodelovanja". Ob tem je izrazil upanje, da bo imel najnovejši dogovor pozitiven vpliv na odnose med Turčijo in Izrael kot tudi na razmere na Bližnjem vzhodu. 66-letni Južni Korejec je dodal, da bo od preiskovalne skupine dobil priporočila, kako v prihodnje preprečiti podobne incidente.

Turki zadovoljni z začetkom preiskave
Turčija je pozdravila uvedbo preiskave ZN-ja in odločitev Izraela, da bo sodeloval s preiskovalno skupino. "Turčija je že od vsega začetka zahtevala, da napad preišče mednarodna komisija pod vodstvom ZN. Kot rezultat turške pobude skupaj z ZN, ZDA in Evropo je Izrael pristal na sodelovanje v komisiji," je sporočil vir v turški vladi.