Napad komandosov na turške aktiviste je močno zapletel odnose med Turčijo in Izraelom, ki sta bila 14 let tesna vojaška zaveznika. Foto: Reuters
Napad komandosov na turške aktiviste je močno zapletel odnose med Turčijo in Izraelom, ki sta bila 14 let tesna vojaška zaveznika. Foto: Reuters

V napadu pred mesecem dni je bilo na trajektu Mavi Marmara ubitih devet Turkov, kar je še poslabšalo že tako načete odnose med še pred kratkim tesnima zaveznicama.

"Če se Izrael ne opraviči ali sprejme sklepov mednarodne preiskave napada, bodo odnosi prekinjeni," je za ponedeljkovo izdajo časnika Hurriyet povedal minister Ahmet Davutoglu. Turčija je po omenjenem napadu zaprla zračni prostor za izraelska vojaška letala, po besedah Davutogluja pa bi ga lahko zdaj zaprla še za civilne polete.

"Izrael mora plačati odškodnino"
Turčija zahteva mednarodno preiskavo incidenta 31. maja, vendar pa bi po besedah Davutogluja zadostovala tudi izraelska preiskovalna komisija - če bi ugotovila, da je bil napad nepravičen, in bi sledilo opravičilo Izraela. Ponovil je tudi, da Turčija zahteva, da Izrael plača odškodnino.

"Samo branimo svoje državljane"
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je že v petek izključil možnost opravičila Turčiji zaradi napada na ladje, predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Jigal Palmor pa je zatrdil, da se Izrael ne bo nikoli opravičil, ker brani svoje državljane.

"Seveda obžalujemo izgubo življenj, a ni bila izraelska stran tista, ki je začela nasilje," je dejal. Kot je še ocenil v odzivu na izjave Davutogluja, ne uporabljaš ultimatov in groženj, če želiš opravičilo. "Zaradi vsega tega mislimo, da ima Turčija v mislih neke drugačne cilje," je v odzivu na ministrov intervju dejal Palmor.