Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot je na Twitterju sporočila Palestinska osvobodilna organizacija, je v ponedeljek zjutraj v del Vzhodnega Jeruzalema prispelo več sto izraelskih vojakov z buldožerji.

Izraelski vojaki so po navedbah palestinskih aktivistov v poslopjih v soseskah Sur Bahir in Vadi al Humus namestili razstrelivo in na silo evakuirali prebivalce.

Francoska tiskovna agencija AFP je poročala, da so izraelski vojaki na območje rušenja novinarjem preprečili dostop.

Po navedbah Izraela so bila poslopja zgrajena preblizu varnostnega zidu, ki so ga Izraelci postavili za zaščito pred napadi z Zahodnega brega. Palestinci trdijo, da Izrael varnost izkorišča kot izgovor za njihov izgon iz sosesk v Vzhodnem Jeruzalemu, kar spada v okvir dolgoročnih prizadevanj za širitev judovskih naselbin.

Kot še poudarjajo Palestinci, je večina prizadetih poslopij na območjih, ki bi morala biti glede na pretekle sporazume med Izraelci in Palestinci pod pristojnostjo palestinskih oblasti. "Cilje te operacije je Jeruzalem odrezati od Betlehema," je poudaril pristojni palestinski minister Valid Asaf.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nekateri deli pod izraelsko upravo

Urad ZN-a za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) je prejšnji teden poudaril, da so nekateri deli območij, na katerih se je Izrael odločil rušiti stavbe, pod pristojnostjo palestinskih oblasti, medtem ko so drugi dejansko pod izraelsko upravo.

A izraelski minister za javno varnost Gilad Erdan je prek Twitterja v odgovor na kritike zatrdil, da Palestinci lažejo, in poudaril, da je rušenje nezakonitih poslopij "v skladu s sodbo izraelskega vrhovnega sodišča, ki je soglasno odločilo, da so bile te zgradbe nezakonito postavljene blizu varnostne ograje in zato predstavljajo grožnjo za življenje državljanov in varnostnih sil".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vrhovno sodišče je prejšnji mesec zavrnilo eno izmed pritožb na rušenje, izraelska vojska pa je nato prebivalcem in lastnikom stanovanj sporočila, da se bo njihove domove rušilo.

Po podatkih OCHA se sodba vrhovnega sodišča nanaša na skupaj deset poslopij, ki že stojijo ali pa so še v gradnji. Zadevajo tudi okoli 70 stanovanj. Zaradi rušenja bo brez strehe nad glavo ostalo 17 ljudi, prizadetih pa jih bo skupaj 350, ki so v stanovanja vlagali.

Palestinci v Vzhodnem Jeruzalemu se bojijo, da bi lahko podobna usoda v bližnji prihodnosti doletela še 100 poslopij.

Izrael ruši palestinske hiše pri varnostnem zidu