Hamas grozi, da ne bo priznal Abasove avtoritete. Foto: EPA
Hamas grozi, da ne bo priznal Abasove avtoritete. Foto: EPA

"Če dialog ne bo uspel, bomo v začetku prihodnjega leta izdali predsedniški dekret s sklicem parlamentarnih in predsedniških volitev," je Abas povedal na srečanju osrednjega sveta Palestinske osvobodilne organizacije v Ramali.

Hamas je v začetku meseca odstopil od pogajanj z Abasovim gibanjem Fatah, ki so potekala pod okriljem Egipta, ker naj bi sile palestinskega predsednika lovile njegove privržence na Zahodnem bregu.

Hamas je že večkrat tudi zagrozil, da ne bo priznaval Abasove avtoritete, potem ko mu 8. januarja poteče predsedniški mandat. Volitve naj bi bile le malo verjetne, glede na to, da ima Abasova vlada nadzor zgolj nad Zahodnim bregom.

Dolga zgodovina boja
Današnja napoved palestinskega predsednika bi lahko tako bila zgolj poskus za njegov nadaljnji obstoj na oblasti, saj jo bo Hamas verjetno zavrnil. To gibanje je na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2006 doseglo zmago. Ta je posledično vodila v razkol med Palestinci in nasilni prevzem nad območjem Gaze od Hamasa junija 2007.

Palestinske skupine na območju Gaze so medtem danes privolile v ustavitev raketnega obstreljevanja Izraela s tega območja in znova obljubile spoštovanje prekinitve ognja z judovsko državo v zameno za vnovično odprtje prehodov v Gazo.

K. S.