Palestinska deklica v begunskem taboru v Gazi. Številne družine so v izraelskih napadih ostale brez strehe nad glavo. Foto: EPA
Palestinska deklica v begunskem taboru v Gazi. Številne družine so v izraelskih napadih ostale brez strehe nad glavo. Foto: EPA
V Izraelu se bližajo volitve. Foto: EPA

Izraelska vojska je prebivalce obmejnega območja predhodno pozvala, naj zapustijo domove.

Najmanj tri rakete naj bi po navedbah prič zadele predore vzdolž meje med Gazo in Egiptom, skozi katere naj bi Hamas po navedbah Izraela tihotapil orožje. Ena raketa naj bi zadela tudi položaj oboroženega krila Hamasa, Brigad Ezedina al Kasama.

Izrael je napadel Gazo po tem, ko so palestinski skrajneži prvič po koncu izraelske ofenzive na Gazo na izraelsko obalno mesto Aškelon davi izstrelili raketo tipa grad.

Netanjahu grozeče, Abas upajoče
Vodja izraelske opozicijske stranke Likud Benjamin Netanjahu je danes obljubil, da bo, če bodo zmagali na predčasnih parlamentarnih volitvah 10. februarja, strmoglavil režim gibanja Hamas na območju Gaze: "Vlada bo pod mojim vodstvom odvzela moč Hamasu v Gazi in končala raketne napade."

Kot je dejal Netanjahu, so se izraelska zunanja ministrica Cipi Livni in člani vladajoče stranke Kadima norčevali iz napovedi raketnih napadov. Dodal je še, da je judovsko državo v to situacijo privedla slepa politika, ki so jo vodili v preteklih letih.

Palestinski predsednik Mahmud Abas pa je izrazil upanje, da bližnjevzhodnega procesa zaradi volitev v Izraelu ne bo treba začeti znova: "Mi bomo sodelovali s komer koli, ki ga bodo izvolili Izraelci, vse dokler nam ni treba znova začeti na začetku."

K. S.