Izraelsko-palestinsko nasilje se vse bolj širi. Foto: Reuters
Izraelsko-palestinsko nasilje se vse bolj širi. Foto: Reuters
Ismail Hanija
Hanija je razburil z izjavami med petkovo molitvijo. Foto: Reuters

Gre za najhujše nasilje na območju Gaze, odkar so se pred dnevi razmere na Zahodnem bregu in v Jeruzalemu zaostrile.

Po trditvah izraelske vojske se je mejni ograji v Gazi približalo okoli 200 Palestincev, ki so v vojake metali kamenje in goreče pnevmatike. Vojaki so streljali proti "glavnim pobudnikom", da bi preprečili napredovanje nasilnežev, in jih razgnali.

Hanija pozval k še večjemu uporu
Nasilje je izbruhnilo, potem ko je Ismail Hanija, vodja palestinskega gibanja Hamas, ki vlada na območju Gaze, nemire v Jeruzalemu označil za novo palestinsko intifado in pozval k še večjemu uporu Palestincev. "To je edina pot, ki nas bo vodila k osvoboditvi," je dejal med petkovimi molitvami v mošeji v Gazi.

"Gaza polno podpira boj za Jeruzalem," je dejal vodja Hamasa. "Boj za Jeruzalem je tudi boj za Gazo, intifada na Zahodnem bregu je intifada našega naroda," je dodal. Hanija je še napovedal, da bo tudi Gaza odigrala svoj delež pri intifadi v Jeruzalemu in da so v Gazi "več kot pripravljeni na konfrontacijo".

Hamas sicer vlada na območju Gaze, na Zahodnem bregu pa vlada gibanje Fatah pod vodstvom predsednika Mahmuda Abasa. Gibanji sta sprti, kar še dodatno slabi palestinske položaje v prizadevanjih za samostojno državo, še posebej takrat, ko Izrael vztrajno povečuje naselbine na zasedenih območjih na Zahodnem bregu.

Orožje ne utihne
O intifadi - splošni palestinski vstaji - sicer še ne govorijo niti Palestinci na Zahodnem bregu niti v Izraelu. Se pa spopadi in nasilje na zasedenih območjih nadaljuje že več kot teden dni.

Ubiti so bili že najmanj štirje Izraelci, večinoma judovski naseljenci, številni pa so bili ranjeni. Napade izvajajo posamezni Palestinci, ki, kot vse kaže, za zdaj delujejo precej spontano in neorganizirano.

Nemiri se širijo tudi na območju Gaze. V petek je pod streli izraelskih vojakov na vzhodu te palestinske enklave ob Sredozemskem morju padel tudi 20-letni Palestinec, ki je vojake obmetaval s kamenjem. To je prva smrtna žrtev nemirov na tem območju.

Če bi ti dogodki res vodili v novo palestinsko intifado, bi bila to že tretja. Vstaji v letih od 1987 do 1993 ter od 2000 do 2005 sta zahtevali okoli 5.000 žrtev na palestinski in več kot 1.200 na izraelski strani.