Palestinci želijo postati 194. država v Združenih narodih. Foto: Reuters
Palestinci želijo postati 194. država v Združenih narodih. Foto: Reuters
Palestinci v pričakovanju enakopravnega članstva

V New Yorku poteka 66. zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov, palestinski predsednik Mahmud Abas pa namerava v petek vložili prošnjo za polnopravno članstvo v ZN-u.

Izrael temu ostro nasprotuje in Palestince vabi nazaj za pogajalsko mizo, od katere sta strani odkorakali pred letom dni zaradi sporne gradnje judovskih naselbin na zasedenem Zahodnem bregu.

Izročitev prošnje v petek
"Enostranski ukrepi niso pravi način za mir med nami," je dejal izraelski premier Benjamin Netanjahu in dodal, da bi enostranska palestinska poteza zapletla mirovni proces in nadalje destabilizirala regijo. Ali je Abas odgovoril na ponudbo, ni znano, poroča CNN.

Abas naj bi prošnjo generalnemu sekretarju ZN-a Ban Ki Munu izročil po svojem govoru pred Generalno skupščino ZN-a. Ban naj bi pismo preučil in ga poslal Varnostnemu svetu ZN-a, ki mora pred glasovanjem v Generalni skupščini dati zeleno luč. ZDA nasprotujejo enostranski palestinski potezi in so že napovedale veto.

Palestinski zunanji minister Rijad Al Malki je izrazil prepričanje, da bo Varnostni svet ZN-a priznal palestinsko državo in pozval ZDA naj premislijo o svoji grožnji z vetom. Bela hiša je ponovila, a si ne bo premislila.

Diplomati še naprej upajo, da se bodo izognili politični krizi, a Al Malki je dejal, da bo palestinsko prošnjo podprlo vsaj devet od petnajstih članic Varnostnega sveta.

Palestina z "naravnimi mejami"
Obstaja tudi možnost, da Generalna skupščina, kjer veto ni mogoč, sama odloči o razširjenem statusu opazovalke, ki ga ima tudi Vatikan. Palestinska ozemlja imajo trenutno status opazovalke, kar pomeni, da lahko delegati govorijo v Generalni skupščini, nimajo pa glasovalne pravice.

Palestinci želijo priznanje svoje države v "naravnih mejah" iz leta 1967, kar bi Palestincem dodelilo območje Gaze, Vzhodni Jeruzalem in Zahodni breg.

Palestinci v pričakovanju enakopravnega članstva