Mnogi se bojijo, da bi verjetna zavrnitev resolucije s palestinsko zahtevo po članstvu v ZN-u lahko povzročila nov izbruh nasilja na Bližnjem vzhodu. Foto: EPA
Mnogi se bojijo, da bi verjetna zavrnitev resolucije s palestinsko zahtevo po članstvu v ZN-u lahko povzročila nov izbruh nasilja na Bližnjem vzhodu. Foto: EPA
Martti Ahtisaari in Javier Solana
Ahtisaari in Solana sta podala svojih deset razlogov za podporo Palestincev v ZN-u. Foto: EPA
Benjamin Netanjahu
Netanjahu ne vidi možnosti za uspeh Palestincev. Foto: EPA

Nekdanji finski predsednik in Nobelov nagrajenec za mir Ahtisaari ter nekdanji visoki evropski zunanjepolitični predstavnik in nekdanji generalni sekretar Nata Solana sta v prispevku za časopis International Herald Tribune predstavila deset razlogov za evropski "da" resoluciji, s katero bi Palestina v Združenih narodih namesto statusa opazovalke dobila status države nečlanice.

Kot prvi razlog sta navedla, da je omenjena resolucija ZN-a poskus ohranitve rešitve dveh držav, saj Izrael zdaj ogroža mirovni proces. Drugi razlog leži v dejstvu, da je Evropa v mirovni proces vložila že ogromno sredstev, samo za funkcioniranje palestinske države milijardo evrov letno. V prid evropski potrditvi resolucije govorijo tudi dosežki palestinskega predsednika Mahmuda Abasa pri izgradnji države.

Četrti razlog je arabska pomlad, saj bi to, da bi se EU izrekel proti statusu Palestine kot nečlanice ZN-a, kazalo na njegove dvojne standarde. "Da" resoluciji bi omogočil tudi povezavo evropskih interesov z evropskimi vrednotami in kljub zaskrbljenosti Washingtona, da bi to negativno vplivalo na ZDA, bi bile lahko spremembe tudi v ameriškem interesu.

Sedmi in osmi razlog sta povezana z Izraelom, saj sta Ahtisaari in Solana prepričana, da izraelski argumenti "proti" ne zdržijo, saj bi lahko s sprejetjem resolucije prišlo do ponovnih pogovorov in premika pri pogajanju za meje, ki jih je imela Palestina leta 1967. To bi po njunem mnenju lahko okrepilo tudi legitimnost obstoja Izraela.

Deveti razloga za potrditev resolucije je, da bi se tako izognili nasilju Palestincev, medtem ko je deseti razlog to, da resolucija ne bi predvidevala bilateralnega priznanja Palestine. Ker je v mednarodni javnosti že zdaj dovolj dokazov, da EU svoje vloge v svetu ne igra dovolj učinkovito, bi bila lahko resolucija po mnenju obeh uglednih evropskih politikov učinkovita tudi v tem smislu.

Veto ZDA bo pokopal upe Palestincev
Po prepričanju izraelskega premierja Netanjahuja pa Palestinci nimajo nobene možnosti za uspeh in se bodo morali na koncu vrniti za pogajalsko mizo. "Njihov poskus, da bi bili sprejeti v ZN, bo propadel," je dejal pred začetkom redne seje vlade in pojasnil, da bo propadel, saj mora iti predlog skozi Varnostni svet ZN-a, kjer pa je pričakovati veto ZDA, ki so že napovedale ta korak.

"Kot rezultat dejanj ZDA, ki tesno sodelujejo z nami, in drugih vlad, s katerimi sodelujemo mi in Američani, predvidevam, da bo ta poskus propadel," napoveduje Netanjahu. "Na koncu, ko se bo dim razkadil, in po vsem, kar se bo zgodilo v ZN-u, bodo Palestinci prišli k pameti in se, upam, odrekli korakom, ki gredo mimo pogajanj, in se vrnili za mizo, da bi prinesli mir nam in našim sosedom," je še dodal.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je napovedal, da bo prošnjo za članstvo Palestine v ZN-u vložil v petek, čeprav so mu ZDA jasno sporočile, da bodo vložile veto.

Netanjahu je primerjal VS z vlado ZN-a, medtem ko je generalna skupščina po njegovem mnenju bolj podobna parlamentu. "Tam lahko spraviš skozi skoraj vsako resolucijo. Lahko se odločijo, da sonce vzhaja na zahodu in zahaja na vzhodu, vendar nima iste teže in pomena kot varnostni svet," je še dejal.