Po ulicah Gaze se gibajo v glavnem le pripadniki gibanj Hamas in Fatah. Foto: EPA
Po ulicah Gaze se gibajo v glavnem le pripadniki gibanj Hamas in Fatah. Foto: EPA
Novo nasilje na Bližnjem vzhodu

V napadu na palestinski avtomobil v Gazi so umrli trije ljudje - dva med njimi naj bi bila upornika vladnega gibanja Hamas -, v nočnem zračnem napadu na mesto Džabalija pa naj bi bil ubit tudi 15-letni deček, dva človeka pa sta bila ranjena. V napadu na tovarne orožja v Gazi in Nusejratu smrtnih žrtev ni bilo.

Z uvedbo izrednih razmer na območju Gaze naj bi izraelska vojska dobila pristojnost nadzora nad civilnimi zadevami. Vojska bo lahko zaprla šole, javne institucije in ceste ter prekinila delo brez dovoljenja različnih civilnih oblasti. Izraelsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da gre zgolj za ukrepe za zaščito civilnega prebivalstva, saj je bilo to v preteklih dneh vse prevečkrat žrtev napadov.

Olmert grozi
Izraelski premier Ehud Olmert je zagrozil, da bo izraelska vojska okrepila napade na Gazo, če pripadniki gibanja Hamas ne bodo nehali z obstreljevanjem Izraela. "Če naša politična in vojaška prizadevanja ne bodo obrodila sadov, bomo prisiljeni okrepiti naš odgovor," je povedal Olmert pred člani vladnega kabineta.

Hamas in Fatah spoštujeta premirje
V soboto sta palestinsko vladno gibanje Hamas in gibanje Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa sklenila premirje, ki ga še vedno spoštujeta, tako da na palestinskih ozemljih vlada mir. Spopadi med obema gibanjema pa so v preteklih dneh zahtevali več kot 50 življenj pripadnikov obeh gibanj in civilistov.

Novo nasilje na Bližnjem vzhodu