Foto:
Foto:
Izraelski premier Ariel Šaron bo skušal izpeljati enostransko ločitev ozemelj.

V helikopterskih in letalskih napadih na omenjeno območje je bilo skupno ubitih šest Palestincev, devet pa je bilo ranjenih.

Izrael je včeraj v Gazi začel povračilno akcijo za dvojni palestinski samomorilski napad v izraelskem pristaniškem mestu Ašod. Izraelska vojska je v dveh ločenih napadih s helikopterji na begunsko taborišče v Rafi ubila štiri Palestince. Dva sta bila ubita zgodaj zjutraj, ko so s helikopterja izstrelili raketo na skupino Palestincev. Nekaj ur kasneje je helikopter streljal na skupino Palestincev, zbranih na ruševinah hiš, ki jih je porušila izraelska vojska, pri čemer sta bila ubita dva Palestinca. Še en incident se je zgodil v Gazi, kjer so se skrajneži spopadli s palestinskimi policisti. V spopadu je bil ubit palestinski policist, 17 ljudi pa je bilo ranjenih.

Palestinski voditelj Jaser Arafat ob zadnjih napadih v Gazi Izrael obtožuje, da želi pred svojim umikom uničiti to območje. Duhovni vodja skrajnega palestinskega gibanja Hamas, šejk Ahmed Jasin, je danes izključil možnost izraelske invazije na območje Gaze, saj bi imel tovrsten ukrep po njegovem mnenju za judovsko državo hude posledice. Po mnenju Jasina Izrael kljub operacijam v Gazi, ki jih je začel v torek, ne bo uničil Hamasa.

Notranji spopadi med Palestinci v Gazi
V spopadih med palestinskimi frakcijami je bil ubit en Palestinec, 17 pa je ranjenih. Palestinske varnostne sile skušajo vpeljati red po notranjem razkolu v palestinskem gibanju Fatah.

Šaron pripravlja enostransko ločitev ozemelj
Izraelski premier Ariel Šaron pa je sklical sestanek poveljnikov izraelskih varnostnih sil, na katerem naj bi preučili načrt za enostransko ločitev Izraela od Palestincev. Visoki izraelski varnostni predstavnik pa je izjavil, da se je Izrael odločil likvidirati voditelje skrajnih palestinskih gibanj Hamas in Islamski džihad.

Nova izraelska levičarska stranka Jahad
Josi Beilin, eden glavnih pobudnikov Ženevske pobude, izraelsko-palestinske alternativne pobude za mir na Bližnjem vzhodu, je bil danes izvoljen na čelo nove izraelske levičarske stranke Jahad, ki ima 20.000 članov. Beilin je prejel 54 odstotkov glasov, njegov tekmec Ran Cohen pa 46 odstotkov. Jahad, ki se predstavlja kot socialdemokratska stranka, je nastal po združitvi gibanja Šahar, ki ga je ustanovil Beilin, in opozicijske stranke Meretz, ki ima v knesetu šest poslancev.