Posnetek je predvajala tudi izraelska televizija. Gilad Šalit v rokah drži časopis z dnem, 14. septembra 2009. Foto: EPA
Posnetek je predvajala tudi izraelska televizija. Gilad Šalit v rokah drži časopis z dnem, 14. septembra 2009. Foto: EPA
Gilad Šalit
Grafit v Gazi prikazuje Šalita, kako se bo postaral v ujetništvu. Foto: EPA

"Dolgo čakam in upam, da se bom vrnil domov. Upam, da ta vlada pod premierjem Netanjahujem ne bo izpustila te priložnosti, da doseže dogovor," na malo več kot dve minuti dolgem posnetku pravi danes 23-letni Šalit in dodaja, da je njegovo fizično zdravje dobro ter da njegovi ugrabitelji, ki jih opiše kot brigade mudžahedinov Al Kasam, z njim ravnajo dobro.

Kratek posnetek so si že ogledali izraelski uradniki in sporočili, da je videti dobro. Posnetek so si ogledali še izraelski premier Benjamin Netanjahu in člani Šalitove družine, ki se bo odločila, ali ga prikažejo tudi javnosti. Po ogledu posnetka je Netanjahu sporočil, da je vesel, da je ujeti vojak videti dobro, a opozoril, da bo potrebno še več časa, da se zagotovi njegova izpustitev.

Zajet v drzni akciji ob meji z Gazo
Gre za prvi posnetek 23-letnega Šalita, ki so ga palestinski skrajneži zajeli v drzni akciji ob meji med Izraelom in Gazo, kjer ga na neznani lokaciji tudi zadržujejo. Hamas je od takrat izraelski strani že poslal njegov avdioposnetek in tri pisma, nazadnje leta 2008.

V zameno za videoposnetek pred tremi leti ugrabljenega vojaka je Izrael izpustil palestinske zapornice. Ob posredovanju Egipta in Nemčije sta Izrael in palestinsko gibanje Hamas dogovor dosegla v sredo, ko so prvo od 19 izpuščenih palestinskih zapornic prepeljali na njen dom v begunskem taborišču v bližini Ramale na Zahodnem bregu. Preostale zapornice so danes prepeljali v priporniški center v Ramali.

Izpuščene nepomembne zapornice
Pred kakršno koli izmenjavo zapornikov je Izrael do zdaj vztrajno zahteval dokaz, da je zajeti vojak še vedno živ, Hamas pa je v zameno za osvoboditev Šalita zahteval, da Izrael izpusti okoli tisoč palestinskih zapornikov.

Pri izpuščenih Palestinkah gre manj pomembne zapornice, ki so bile večinoma pred iztekom zaporne kazni, obsojene pa so bile zaradi nošenja nožev ali orožja, nekatere pa so sodelovale pri samomorilskih napadih, a po zatrjevanju izraelskih oblasti nobena izmed njih ni bila neposredno povezana z ubojem. 18 jih prihaja z Zahodnega brega in ena iz Gaze, ki so jo prijeli, ko je bila noseča, zdaj pa je bila izpuščena z dveletnim sinom.

V izraelskih zaporih je več kot 10.000 Palestincev in Hamas zahteva v zameno za Šalitovo svobodo tudi izpustitev tistih, ki so odgovorni za krvave napade, kar pa je Izrael do zdaj odločno zavračal.