Šalita so ugrabili v bližini meje z Gazo. Foto: Reuters
Šalita so ugrabili v bližini meje z Gazo. Foto: Reuters
Posnetek Gilada Šalita na Hamasovi televiziji
Hamasova televizijska postaja je poleg posnetega glasu pokazala tudi slike ugrabljenjega vojaka. Foto: Reuters

Desetnik Šalit v sporočilu, objavljenem na Hamasovi spletni strani, obžaluje, da izraelska vlada in vojska nista pokazali več zanimanja zanj in za zahteve brigade Ezedine Al Kasam. Ugrabljeni vojak na posnetku prav tako opozarja, da bi moral zaradi vedno slabšega zdravja nujno oditi na zdravljenje v bolnišnico.

Noam Šalit kritizira Olmerta
Pristnosti posnetka ni bilo mogoče potrditi, oče ugrabljenega vojaka Noam Šalit pa je izraelskim medijem povedal, da je slišati, kot da glas na posnetku zares pripada njegovemu sinu. Noam Šalit, ki je organiziral shod ob prvi obletnici sinove ugrabitve, je kritiziral izraelskega premierja Ehuda Olmerta, ker ni naredil dovolj za Giladovo izpustitev.

Izrael se je načeloma strinjal z zamenjavo zapornikov za Šalita, vendar pa se ne strinja glede števila in kategorije izpuščenih palestinskih zapornikov. V izraelskih zaporih je trenutno okoli 9.000 palestinskih zapornikov.

S Šalitom ravnajo v skladu z islamskimi zakoni
Predstavnik borcev, ki Šalita držijo v ujetništvu, je povedal, da je 20-letnik dobrega zdravja in da z njim ravnajo v skladu z islamskim zakonom. Izraelska skupina za človekove pravice pa je ugrabitelje obtožila, da so zagrešili vojni zločin.

25. junija 2006 so Hamasovi borci med napadom na izraelsko vojsko dva vojaka ubili, Šalita pa ugrabili. Pred tem sporočilom ni bilo nobenih znakov, da je Šalit še živ, razen pisma, ki ga je septembra lani poslal svojim strašem.