Pred vojno v Gazi so v Izraelu potekali množični protesti proti Netanjahujevi pravosodni reformi. Foto: EPA
Pred vojno v Gazi so v Izraelu potekali množični protesti proti Netanjahujevi pravosodni reformi. Foto: EPA

Osem od 15 vrhovnih sodnikov je s tesno večino zavrnilo amandma, ki je omejeval t. i. doktrino razumnosti, ki služi kot varovalka pred prekoračitvijo vladnih pooblastil.

Izraelska vladna koalicija je konec julija v parlamentu sprejela omenjeni del pravosodne reforme, ki sodišču odvzema možnost ukrepanja proti vladnim odločitvam.

V skladu s tem vrhovno sodišče odločitve vlade ali posameznega ministra ne bi več moglo oceniti kot "neprimerne". Opozicija je glasovanje v parlamentu bojkotirala, proti reformi pa so dolgo potekale množične demonstracije.

Izrael nima ustave ali zgornjega doma parlamenta, zaradi česar doktrina razumnosti v okviru t. i. temeljnih zakonov služi kot varovalka pred tem, da bi vlada prekoračila svoja pooblastila.

Vlada je vztrajala, da je reforma nujna za uravnoteženje pristojnosti med izvoljenimi predstavniki in sodstvom.

V Netanjahujevi stranki Likud so izrazili obžalovanje nad odločitvijo sodišča, saj da to nasprotuje "volji ljudstva za enotnost, še posebej v času vojne".

Izraelski pravosodni minister in arhitekt predlaganega amandmaja Yariv Levin pa je kritiziral sodnike, ker so "vzeli v svoje roke vso moč" in njihovo odločitev, da omenjeni del reforme razveljavijo, označijo za nedemokratično.

Se napoveduje nova politična kriza?

Kot poroča Guardian, bi razsodba sodišča lahko ponovno oživila notranje napetosti, pognala državo v politično krizo in razklala vlado.

Sporni reformi je sledilo več mesecev množičnih protestov, zaradi katerih se je Netanjahujeva skrajno desna vlada znašla pod velikimi pritiski, tako doma kot v tujini. Kriza je še poglobila že tako globok verski, etnični in razredni prepad v Izraelu, pognala vojsko v kaos ter oslabila tako nacionalno valuto kot izraelske odnose z zavezniki.

Celo ameriški predsednik Joe Biden, tesen zaveznik Izraela, je bil takrat kritičen do reforme.

Odvetnik Gil Gan-Mor, ki je v skupni pritožbi proti reformi zastopal 38 organizacij za človekove pravice, je pozdravil razsodbo, ki da je "zatrla poskus poseganja v človekove pravice vsakega izraelskega državljana in onemogočanja sodnega nadzora nad vladnimi odločitvami”.