TVS je v studio povabila tri analitike, ki so predstavili svoj pogled na dogodke ob Miloševićevi smrti. Foto: RTV SLO
TVS je v studio povabila tri analitike, ki so predstavili svoj pogled na dogodke ob Miloševićevi smrti. Foto: RTV SLO
Kučan Miloševića pozna osebno: bil je njegov politični nasprotnik ob razpadu Jugoslavije. Foto: RTV SLO

Milošević je lep primer, kako je v politiki pomembna retorika. Njegova retorika je bila tista, ki je zaslepljevala ljudi. Govoril je o demokraciji, tržni ekonomiji; to, kar zahodnjaki zelo radi slišijo.

Milan Kučan
Vardjan, ki je balkanski kotel kot dopisnik doživel od blizu, opozarja na velik vpliv Miloševićeve žene na dogodke v Srbiji. Foto: RTV SLO
Grizold napoveduje, da utegne Srbija izkoristiti zagon, ki ji ga je dala Miloševićeva smrt. Korenček je že tu: EU in Nato. Foto: RTV SLO

To je v pogovoru za oddajo Izzivi ocenil nekdanji predsednik Milan Kučan, izvrsten poznavalec politike nekdanjega jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića.

Kučan meni, da je to, da do obsodbe ni prišlo, nesreča predvsem za svojce žrtev, ki tako niso dobili zadoščenja za dejanja tistega, ki je v njihovih očeh kriv za nesrečo, ki jih je prizadela. Opozoril je, da je naloga haaškega sodišča odkrivanje resnice in te odgovornosti tudi s smrtjo Miloševića to sodišče ni razvezano. Nekdanji predsednik meni, da se bo Miloševićeva smrt v prihodnosti na haaških sojenjih zlorabljala, saj bo prav on, ker se ne more več braniti, obremenjen za vsa grozodejstva.

Politično in idejno je sicer prav on on tvorec grozodejstev, ki so se na balkanu dogajala, ocenjuje Kučan, ki Miloševiča opisuje kot pošast. Po Kučanovem mnenju Milošević ni bil človek ideologije, bil pa je zaljubljen v moč in izvrsten politični tehnik, odličen retorik, in to je zaslepljevalo njegove sogovornike, ki pa so imeli tudi svoje interese.

Vardjan: Velik vpliv Miloševićeve žene
Nekdanji dopisnik RTV Slovenija v Beogradu Vanja Vardjan Miloševiča ne vidi kot nacionalista; bil pa je prevzet od politične moči. Igral se je s tujimi politiki in diplomati. Užival je, ko so prihajali k njemu v Beograd. Manipuliral je z njimi, ocenjuje Vardjan in ugotavlja, da je bil žrtev bolestne ambicije njegove žene, da bi ga promovirala v enega najpomembnejših politikov na svetu.

Vardjan ocenjuje, da Miloševićeva želja odpotovati v Moskvo ni bila pogojena samo z zdravstvenim stanjem. Pojasnjuje, da je bila zveza med Slobodanom Miloševićem in ženo Miro nekakšno bolestno ljubezensko razmerje. Po treh letih si jo je Milošević spet želel videti, pravi Vardjan, ki opozarja, da sta bila Mira in njen sin Marko popolnoma odločena, da bosta ostala in živela v Moskvi, Milošević bi se jima samo pridružil. "Verjamem pa, da če bi Haaško sodišče zahtevalo njegov povratek, bi Moskva to storila. Rusija je kredibilna država," pravi Vardjan.

Glede Haaškega sodišča Vardjan pravi, da to ni v krizi; pravzaprav je zanj Miloševićeva smrt dobra novica. Po eni strani je imela Carla del Ponte določene težave, po drugi pa je vsaj 80 odstotkov kadra delalo na procesu proti Miloševiću. To pomeni, da se bodo zdaj lahko usmerili na druge obtožence in se bodo procesi pospešili, kar si želijo vsi v mednarodni skupnosti, dodaja Vardjan.

Grizold: Miloševićev duh je še živ
Nekdanji obrambni minister in poznavalec varnostne problematike Anton Grizold s Fakultete za družbene vede pričakuje, da bo smrt Miloševića pospešila prihod Mladića in Karadižića v Haag, čeprav je lahko to zaradi dolgotrajnega procesa, ki je pustil slab občutek, tudi vprašljivo. Boji se, da tudi po odhodu Miloševića njegov duh v Srbiji še živi; saj ta po padcu Miloševićevega režima ni bil odstranjen. Socialisti so danes še zelo močni, opozarja Grizold.

Miloševićeva smrt je ena izmed številnih prelomnic in zgodile se bodo politične konsolidacije v Srbiji. To bo nov impulz. Če se konsolidira Srbija, bo imelo to pozitivne posledice za širšo regijo. Vendar pozitivne posledice ne bodo nastopile takoj. Na Balkanu prevladuje bizantinska logika: precej se dogaja pod mizo, pogodb se vedno ne drži, pravi Grizold.

Milošević je lep primer, kako je v politiki pomembna retorika. Njegova retorika je bila tista, ki je zaslepljevala ljudi. Govoril je o demokraciji, tržni ekonomiji; to, kar zahodnjaki zelo radi slišijo.

Milan Kučan