Milošević je zdravnike vlekel za nos, je prepričan toksikolog Ronald Uges. Foto: EPA
Milošević je zdravnike vlekel za nos, je prepričan toksikolog Ronald Uges. Foto: EPA
Slobodan Milošević z ženo Miro Marković
Markovićeva že več let živi v Moskvi, saj jo doma čakajo obtožnice zaradi velikih poneverb. Foto: EPA
Spomin na Miloševića
Vprašanje Miloševićevega pogreba je razdelilo srbsko javnost. Foto: EPA

To je dejal nizozemski toksikolog Donald Uges, ki je kri nekdanjega jugoslovanskega predsednika analiziral pred dvema tednoma na zahtevo nizozemskih zdravnikov. Ti namreč niso razumeli, zakaj Miloševiću, srčnemu bolniku, pritisk ne pade kljub zdravljenju, zato so Ugesa prosili za pomoč. Uges je v krvi našel sledi zdravila rifampicin, ki se uporablja za zdravljenje gobavosti in tuberkuloze, obenem pa izničuje učinke zdravil, ki se uporabljajo pri boleznih srca in ožilja.

Uges je zatrdil, da Milošević ni delal samomora in ni bil zastrupljen, ampak je z jemanjem rifampicina izničil delovanje zdravil proti visokemu krvnemu pritisku. To je bil njegov zadnji poskus, da bi nekaj mesecev pred sodbo zbežal iz Haaga v Rusijo, od koder se kljub zagotovilom Kremlja ne bi več vrnil. Tvegal je preveč, pokopal ga je infarkt, meni Uges.

Milošević je bil v Haagu v 66 točkah obtožnice osumljen genocida, zločinov proti človečnosti, kršitev ženevske konvencije ter kršenja zakonov in običajev vojne zaradi vojn na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini in na Kosovu. V 466 dneh procesa je bilo zaslišanih 295 prič, predloženih je bilo 5.000 dokazov.

Za Miloševića usoden infarkt
Prvi izsledki obdukcije, pri kateri sta sodelovala tudi srbska zdravnika, so pokazali, da je Milošević, ki so ga v njegovi celici v zaporu v Scheveningenu mrtvega našli v soboto, umrl zaradi srčnega napada. Patologi so odkrili dve kardiološki stanji, ki bi lahko povzročili srčni napad, vendar bodo pred dokončnim poročilom o njegovi smrti pristojni počakali še na toksikološke preiskave, katerih izsledki naj bi bili znani v 48 urah.

Rusija nezadovoljna s Haagom
Moskva dvomi o verodostojnosti izsledkov obdukcije, zato pritiska na Haag, naj dovoli preiskati truplo tudi ruskim zdravnikom. Nanj je naslovila vrsto kritik zaradi nedavne odločitve sodišča, da Miloševiću ne dovoli zdravljenja v Moskvi. Predsednik odbora za zunanjo politiko je celo dejal, da je haaško sodišče ves čas zastopalo protisrbska stališča in imelo cilj vodstvo nekdanje Jugoslavije predstaviti kot krivce, Nato pa oprati odgovornosti za dogajanje v nekdanji Jugoslaviji. V Moskvi so izbruhnili tudi protesti v podporo Miloševiču, ki se jih je udeležilo nekaj ducatov ljudi.

Zaradi dvomov o nepristranskosti Inštituta za sodno medicino v Haagu sta se Miloševićeve obdukcije udeležila tudi dva zdravnika z Vojnomedicinske akademije v Beogradu. Po poročanju srbskega Radia B92 sta postopek obdukcije, ki je bil v celoti posnet, ocenila kot visoko profesionalnega.

"Zastrupljajo me!"
Milošević je v petek, dan pred smrtjo, v Rusijo poslal pismo, v katerem trdi, da ga zastrupljajo, saj naj bi ga hoteli utišati. Tamkajšnje oblasti je zaprosil za pomoč, saj naj bi mu dajali napačna zdravila. V krvi naj bi imel ostanke zdravil proti gobavosti in jetiki, je trdil.

Rusko zunanje ministrstvo je potrdilo, da je prejelo pismo, ki ga je dan pred smrtjo lastnoročno napisal glavni haaški obtoženec in ga prek svojega odvetnika Zdenka Tomanovića vložil na rusko veleposlaništvo na Nizozemskem.

Glavna haaška tožilka Carla del Ponte je dejala, da je Milošević najbrž storil samomor in se tako izognil sodbi, podobno kot nekdanji vodja hrvaških Srbov Milan Babić prejšnji teden. Haaško sodišče se bo jutri zjutraj sešlo na seji, na kateri naj bi tudi formalno zaprli dosje Milošević, saj sojenje po njegovi smrti ni več mogoče.

Pogreb bo, kot kaže, vendarle v Beogradu
Družina pokojnega Slobodana Miloševića želi pripraviti pogreb nekdanjega predsednika v Beogradu. Državniških časti ne bo.

Miloševićev sin Marko, ki je dobil nizozemski vizum, naj bi krsto prevzel jutri. Kot kaže, je bil poziv srbskim oblastem uspešen, saj naj bi odstopili od pregona zoper vdovo Miro Marković, za katero je bila razpisana tiralica. Pogreba se bo tako lahko udeležila vsa Miloševićeva družina. V nasprotnem primeru bi bil pogreb v Moskvi, saj je Marko dejal: "Izgubil sem že očeta, zato ne želim tvegati in izgubiti še mamo,"

Srbski predsednik Boris Tadić je zavrnil pozive, naj Miloševiću pripravijo pogreb z državniškimi častmi, kar je razburilo srbske socialiste. Prav tako je zavrnil pozive, naj oblasti prekličejo Interpolovo tiralico za vdovo Miro Marković, ki se je po koncu Miloševićeve vladavine, ko je padla v nemilost oblasti, skupaj s sinom zatekla v Moskvo.

Odstop tožilstva od pregona je zato izsilila Miloševićeva nekdanja stranka, socialisti, ki so vladi postavili ultimat za svojo podporo. Socialistična stranka skupaj z radikalci tudi zahteva pokop Miloševića v Aveniji herojev, sicer bo izstopila iz vlade. Beograjski župan je to zavrnil, saj naj bi tam pokopavali le junake naroda. Srbske oblasti pa naj bi vseeno dovolile, da se Miloševićevo truplo vrne v Srbijo, kjer bo pokopano.