Jamajka je znana po marihuani, uživanje le-te pa so oblasti do zdaj prepovedovale. Foto: Reuters
Jamajka je znana po marihuani, uživanje le-te pa so oblasti do zdaj prepovedovale. Foto: Reuters

Jamajški pravosodni minister Mark Golding je napovedal, da bodo gandžo, kot marihuano imenujejo domačini na otoku, dekriminalizirali za verske, zdravstvene in znanstvene namene.

"Želim poudariti, da spremembe zakona niso namenjene reklamiranju ali slepi podpori uporabe gandže za rekreacijske namene," je dejal Golding, ki predlaga, da bi lahko imel posameznik pri sebi do 57 gramov marihuane. Parlament naj bi novo zakonodajo potrdil do septembra. "Namen je imeti bolj prosvetljen pristop ob posesti manjših količin," je še dejal.

Karibski otok se bo z liberalnejšo zakonodajo na področju uživanja marihuane pridružil Urugvaju, ameriški zvezni državi Kolorado in nekaterim evropskim državam. Prav te države so navdihnile domače kmetovalce in nekatere politike v kampanji za legalizacijo marihuane.

"Ni samo narobe, ampak tudi nespametno vztrajati pri zakonu, ki prepoveduje posest gandže in njenih derivatov za zdravstvene namene," je prepričan pravosodni minister.

Denarna kazen ali družbenokoristno delo
"Preveč mladih je končalo s kazenskimi obsodbami, potem ko so jih zalotili z 'zvitkom', to pa je okrnilo njihove možnosti za dobro službo ali pridobitev vizuma za potovanje v tujino,"
je še dejal Golding in napovedal izbris kazenskih kartotek tistih, ki so bili obsojeni zaradi posesti manjše količine marihuane.

Po novem posamezniku ne bo grozila aretacija, če bo imel na javnem prostoru pri sebi do 57 gramov marihuane, ampak ga bodo oglobili. Če kazni ne bo plačal v mesecu dni, bo sledil poziv na opravljanje družbenokoristinih del.

Spremembe zakonodaje se veseli jamajško gibanje rastafarijancev, za katere je marihuana sveta. Mnogo Jamajčani tudi verjame, da bo dekriminalizacija pomagala spodbuditi otoško gospodarstvo, ki je v zadnjih dveh letih priča slabi rasti, visoki brezposelnosti in naraščajočemu javnemu dolgu.