Prebivalci Kolorada so podprli legalizacijo marihuane in tudi visoko stopnjo obdavčitve. Foto: EPA
Prebivalci Kolorada so podprli legalizacijo marihuane in tudi visoko stopnjo obdavčitve. Foto: EPA

Skupno je Kolorado pobral za 3,5 milijona dolarjev davkov od prodaje marihuane, poleg dveh milijonov davkov od prodaje marihuane za osebno rabo še milijon in pol dolarjev od prodaje marihuane v medicinske namene. Davčna služba v Koloradu je sporočila, da so januarja letos v 163 uradnih trgovinah prodali za več kot 14 milijonov dolarjev nemedicinske "trave", ki je obdavčena po 27,9-odstotni stopnji, medtem ko je marihuana v medicinske namene obdavčena po 2,9-odstotni stopnji.

Prodaja v prvem mesecu je bila v skladu s pričakovanji, je dejala izvršna direktorica koloradskega oddelka za prihodke Barbara Brohl.

Guverner si mane roke
Po pretekli mesec objavljenih napovedih, ki jih je pripravil guverner John W. Hickenlooper, naj bi v prihodnjem fiskalnem letu v Koloradu prodali za 610 milijonov dolarjev nemedicinske marihuane, kar je občutno več od prvih predvidevanj, poroča USA Today. Tako bo v koloradsko blagajno z davki kapnilo 99 milijonov dolarjev, medtem ko so prve napovedi kazale, da naj bi se blagajna letno okrepila "le" za 70 milijonov dolarjev.

Prvih 40 milijonov dolarjev za gradnjo in obnovo šol
Volivci Kolorada so na referendumu leta 2012 odločili, da je treba prvih 40 milijonov dolarjev davkov, zbranih od prodaje marihuane, obvezno porabiti za gradnje in obnove šol, drugo pa lahko zapravijo koloradski kongresniki. Težav s tem ne bo, saj politiki Kolorada že snujejo številne predloge. Guverner Hickenlooper je tako v kongres že poslal predlog za 134 milijonov dolarjev porabe od prodane marihuane, številni kongresniki pa prihajajo na dan s svojimi idejami.

Za priložnostno osebno rabo marihuane so se v Koloradu volivci izrekli na referendumu, ki je potekal hkrati s predsedniškimi volitvami v ZDA. Na isti dan so se za legalizacijo sicer izrekli tudi v zvezni državi Washington, kjer bo nova zakonodaja začela veljati junija letos.