Obama ne skriva, da je v mladih letih tudi sam skadil kak 'džojnt'. Foto: Reuters
Obama ne skriva, da je v mladih letih tudi sam skadil kak 'džojnt'. Foto: Reuters
Eden izmed shodov v podporo legalizaciji marihuane. Foto: Reuters

Obama je v intervjuju za revijo New Yorker dejal, da uživanje marihuane sicer "ni nekaj, kar bi spodbujal", da pa tisti, ki jih pri tem ujamejo, ne bi smeli zaradi tega v zapor.

Ameriška zvezna Agencija za boj proti mamilom (DEA) marihuano sicer še vedno uvršča med substance prvega razreda (torej v isto kategorijo kot heroin ali ekstazi), sta jo pa ameriški zvezni državi Kolorado in Washington na začetku meseca legalizirali za rekreativno uporabo, sledilo pa naj bi še nekaj zveznih držav. Medtem se je tudi New York pridružil 20 drugim zveznim državam, ki so dale zeleno luč za prodajo, posedovanje in uživanje marihuane v zdravstvene namene.
"Da, v mladih letih sem kadil travo, kar je dobro dokumentirano. Na to gledam kot na slabo razvado in na pregreho, ne kaj dosti drugačno od cigaret, ki sem jih tudi kadil kar precejšen del svojega odraslega življenja. Mislim pa, da trava ni nevarnejša ali škodljivejša kot alkohol," je povedal Obama.

Kazensko bodo preganjali zgolj dobavitelje
Ministrstvo za pravosodje je napovedalo, da se bo posvetilo bolj kazenskemu pregonu dobaviteljev marihuane kot pa individualnim uporabnikom, kar je tudi po Obamovem mnenju boljše kot pa poslušati spremeniti pravni status marihuane. "Otrok ali posameznih uživalcev nikakor ne bi smeli zapirati v zapor za daljša obdobja, ko pa je verjetno kar nekaj ljudi, ki pišejo te zakone, počelo točno isto," pravi predsednik.

Obama je tudi pohvalil zakone Kolorada in Washingtona, češ da je "pomembno za družbo, da ne pride v situacijo, v kateri je velik delež ljudi na neki točki kršilo zakon, kaznovana pa je le peščica izbrancev". Je pa izrazil pomisleke, da bi šli lahko z legalizacijo predaleč: "Če marihuano popolnoma legaliziramo, ljudje pa na neki točki predlagajo delno legalizacijo omejenega odmerka kokaina, če dokažejo, da ni škodljivejša kot vodka, smo odprti tudi za take razprave? Če nekdo reče, da ima skrbno odmerjen odmerek metamfetamina, ki ne bo nikogar ubil ali povzročil gnitja zob, smo odprti tudi za to?"