Janukovič ne bi bil proti podpisu sporazuma z EU-jem, če bi služil ukrajinskim interesom. Foto: EPA
Janukovič ne bi bil proti podpisu sporazuma z EU-jem, če bi služil ukrajinskim interesom. Foto: EPA
Ukrajina
Protestniki pozivajo vlado, da si premisli. Foto: EPA
Ukrajinski protestniki želijo v EU

Kot je pojasnil Janukovič, je Evropska unija ponudila finančno pomoč v vrednosti 610 milijonov evrov, ki pa jo je vezala na sprejetje novega programa pod okriljem Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki je že sam postavil nesprejemljive pogoje.

"Ne potrebujemo takega ponižanja. Smo resna država. In to evropska," je dejal Janukovič in dodal, da bi sporazum podpisal ob normalnih pogojih, ki bi koristili interesom Ukrajine.

Ukrajinski premier Mikola Azarov je pred tem priznal, da je Moskva pozvala Kijev k preložitvi podpisa pridružitvenega sporazuma z EU-jem. Po njegovih besedah je Rusija predlagala preložitev podpisa in pogajanja o obnovitvi tesnejših odnosov z Moskvo.

"Rusija nam ne daje zagotovil, Evropa nam ne daje zagotovil, kaj smo torej, bojišče?" se je ob tem vprašal ukrajinski premier.

Azarov je sicer napovedal, da se bo Janukovič ta teden v Vilni udeležil vrha vzhodnega partnerstva, na katerem naj bi po prvotnih načrtih podpisali pridružitveni sporazum, zdaj pa si ukrajinski predsednik želi govoriti o morebitnih tristranskih pogovorih z EU-jem in Rusijo o ukrajinskem gospodarstvu.

"Na začetku decembra bomo sedli za pogajalsko mizo in pripravili načrt za ponovno vzpostavitev odnosov (z Moskvo)," je napovedal Azarov, ki je prepričan, da so tristranski pogovori v najboljšem interesu Ukrajine.

"Grožnja ruskemu trgu"
Rusija zanika očitke iz Bruslja, da je pritiskala na Kijev, naj ne podpiše sporazuma z EU-jem. Ruski predsednik Vladimir Putin je članice EU-ja pozval, naj se vzdržijo ostre retorike na račun Rusije glede ukrajinskih načrtov za pridružitev evropski povezavi.

Putin je povedal, da bi zaradi prostotrgovinskega sporazuma med Moskvo in Kijevom v primeru podpisa pridružitvenega sporazuma ruski trg preplavili izdelki iz EU-ja, in to brez carin.

Izpostavil je tudi, da Ukrajina in njena podjetja Rusiji dolgujejo več kot 30 milijard ameriških dolarjev. Znova je pozval k tristranskim pogovorom, na katerih bi Bruselj, Kijev in Moskva skupaj dosegli rešitev.

Po odločitvi ukrajinske vlade, da preloži podpis sporazuma, so v Kijevu in drugih ukrajinskih mestih izbruhnili protesti pripadnikov proevropsko usmerjenih opozicijskih strank. Kijev je pojasnil, da je odločitev sprejel zaradi skrbi pred negativnimi posledicami za trgovinske odnose z Rusijo, ki bi lahko pripeljale do množične izgube delovnih mest.

Pred odločitvijo o preložitvi podpisa je Moskva sporočila, da bo prisiljena uvesti carinske dajatve na ukrajinsko blago.

Ukrajinski protestniki želijo v EU