Japonska se za tuje turiste odpira 11. oktobra. Foto: Reuters
Japonska se za tuje turiste odpira 11. oktobra. Foto: Reuters

Japonska je v četrtek napovedala, da bodo v državi oktobra odpravili omejitve za zajezitev širjenja covida-19 za tuje turiste in tako po dveh letih in pol ponovno odprli svoje meje. Premier Fumio Kišida je v govoru v New Yorku dejal, da je pandemija prekinila prost pretok ljudi, blaga in kapitala, ki je pripomogel k razcvetu države. "Od 11. oktobra pa bo Japonska sprostila ukrepe mejnega nadzora, da se bo izenačila z ZDA, ter ponovno uvedla brezvizumsko in individualno potovanje," je dodal.

Japonska je skupaj s Kitajsko vztrajala pri strogih omejitvah za obiskovalce, medtem ko se je večina sveta od pandemije že oddaljila. Vendar pa v nasprotju s Kitajsko med krizo Japonska nikoli ni uvedla strogega zaprtja. Z vrnitvijo programa za odpravo vizumov, ki je bil prekinjen marca 2020, bo ponovno uveden enostaven vstop v državo, zaradi katerega je leta 2019 Japonsko obiskalo rekordnih 31,9 milijona tujih obiskovalcev.

Turisti bodo med drugim na Japonskem lahko uživali v šibkem jenu, ki je v primerjavi z dolarjem padel tako nizko, da je ministrstvo za finance v četrtek prvič po letu 1998 posredovalo na valutnem trgu.

Na Japonskem so doslej našteli približno 42.600 smrtnih primerov zaradi covida-19, kar je precej manj kot v številnih drugih državah. 90 odstotkov prebivalcev, starih 65 let in več, se je že trikrat cepilo. Zakonodaja tudi ne zahteva nošenja mask, vendar je njihova uporaba na javnih mestih, kot so vlaki in trgovine, še vedno zelo razširjena.

Ob prihodu le še antigenski test

Tudi Hongkong bo po dveh letih in pol odpravil obvezno karanteno za tuje obiskovalce. Od ponedeljka dalje bodo morali obiskovalci po prihodu v državo sicer tri dni paziti na morebitne simptome, v tem času pa ne bodo smeli vstopati v restavracije ali bare. Po negativnem testu četrti dan po prihodu bodo prejeli modro kodo za aplikacijo covid-19 in se bodo lahko prosto gibali po mestu. Nova pravila bodo osebam, ki potujejo v Hongkong, omogočila tudi, da v 24 urah po prihodu opravijo le antigenski test, medtem ko morajo po zdajšnjih pravilih v 48 urah po prihodu opraviti PCR-test.

Tajski turistični sektor mrzlično pričakuje tuje obiskovalce. Foto: Reuters
Tajski turistični sektor mrzlično pričakuje tuje obiskovalce. Foto: Reuters

Prihajajoče bodo testirali na letališču, vendar jim ne bo treba čakati na rezultate in se bodo lahko odpravili v hotel po lastni izbiri. Do zdaj so morali tri dni bivati v karanteni v vnaprej določenih hotelih in še štiri dni spremljati razvoj morebitnih simptomov.

Na Tajskem samoizolacija le za ljudi s hudimi simptomi

Od 1. oktobra bo poenostavljeno tudi potovanje na Tajsko. Na letališču obiskovalcem ne bo treba predložiti dokazila o cepljenju ali negativnega testa na covid-19. Osebe, okužene z virusom, pa se bodo morale samoizolirati le, če bodo imele hude simptome, sicer pa po novih pravilih zadostuje nošenje maske in vzdrževanje razdalje.

Sproščanje ukrepov je del prizadevanj oblasti na Tajskem za oživitev ključnega turističnega sektorja v državi.