Radost Zumovih podpornikov ob novici, da nezaupnica ni bila izglasovana. Foto: Reuters
Radost Zumovih podpornikov ob novici, da nezaupnica ni bila izglasovana. Foto: Reuters
Glasovanje je bilo tokrat prvič tajno. Foto: Reuters

A nezaupnica, vložena zaradi obtožb korupcije, ki Zumo že dalj časa spremljajo, je bila zavrnjena s 198 glasovi proti 177. Novico so poslanci ANC-ja in Zumovi podporniki pospremili z glasnimi vzkliki in rajanjem na ulicah ter tako proslavili zmago nad "poskusom mehkega državnega udara", kot so imenovali glasovanje. Kot so sporočili, je opozicija javno dala vedeti, da želi zrušiti vlado in zasejati seme kaosa v družbi, da bi si polastila oblast.

Da bi bila nezaupnica sprejeta, bi jo moralo podpreti najmanj 50 od skupno 249 poslancev ANC-ja. Vseeno pa rezultat glasovanja kaže, da se je najmanj 26 poslancev ANC-ja uprlo predsedniku, še devet pa se jih je glasovanja vzdržalo.

Pred glasovanjem je opozicijski poslanec Andries Tlouamma, podpredsednik stranke Agang, opozoril, da če Zuma nezaupnico preživi, bo Južna Afrika "na poti v pekel", poslanec Mmusi Maimane iz Demokratičnega zavezništva (DA), ki je nezaupnico vložilo, pa je dejal, da se "danes izbira med tistim, kar je prav in kar je narobe, med dobrim in zlom".

Velik preizkus za stranko
Zahtevo je DA vložila aprila, potem ko je Zuma odstavil spoštovanega finančnega ministra Pravina Gordhana, zaradi česar sta dve bonitetni agenciji znižali kreditno oceno države na raven ničvrednosti. 75-letnega predsednika države sicer sumijo vpletenosti v več korupcijskih škandalov v času, ko se Južna Afrika bori s padcem gospodarstva, recesijo in brezposelnostjo.

Glasovanje je bilo velik preizkus za ANC, saj je nekaj pomembnejših članov stranke precej kritičnih do Zume, a je bilo vedno malo verjetnosti, da bi jim ga uspelo odstaviti.

Predsednica parlamenta Baleka Mbete je tik pred zdajci sporočila, da bo glasovanje tajno, kar je veliko opazovalcev presenetilo. Pravico do tajnega glasovanja so sicer z dolgo pravno bitko skušale doseči opozicijske stranke, ustavno sodišče pa je nato odločilo, da je tovrstno glasovanje dovoljeno. Vsa dozdajšnja glasovanja o Zumovi nezaupnici niso bila tajna.

Zuma, ki je predsednik od leta 2009, naj bi kot vodja ANC-ja odstopil decembra, njegov drugi predsedniški mandat pa se bo iztekel leta 2019. Rezultat današnjega glasovanja je Zuma pospremil z besedami, da "bo opozicija doumela, da je ANC priljubljen, ko na volitvah leta 2019 zmaga z veliko večino". Ob tem se je še zahvalil vsem tistim, ki so glasovali zanj, in dejal, da se je "še enkrat pokazalo, da je ANC organizacija ljudstva".