Vodja čečenskih upornikov je prevzel odgovornost za napad na moskovsko letališče Domodedovo. Foto: EPA
Vodja čečenskih upornikov je prevzel odgovornost za napad na moskovsko letališče Domodedovo. Foto: EPA

Ruski varnostni viri so poročali, da so med mrtvimi v ponedeljkovem napadu našli telesne stražarje vodje čečenskih upornikov Dokuja Umarova, zato domnevajo, da je bil ubit tudi on, a identifikacija trupel še ni končana. Navedb o smrti Umarova uradno še niso potrdili, ruska stran pa je v preteklosti že večkrat sporočila, da je vodja čečenskih upornikov mrtev, a se je pozneje izkazalo, da navedbe niso bile resnične.

Ponedeljkova akcija ruske vojske pa je bila del širše preiskave napada na moskovskem letališču Domodedovo. Oporišče v Ingušji, ki je bilo tarča operacije, naj bi uporniki uporabljali za urjenje samomorilskih napadalcev in pripravo drugih napadov.

Umarov uradno obtožen za napad na Domodedovo
Vodja severnokavkaških upornikov Doku Umarov je organiziral napad na moskovski podzemni železnici pred enim letom in januarski napad na letališče Domodedovo, ruski preiskovalci pa so prav danes sporočili, da je Umarov tudi uradno obtožen organizacije napada na Domodedovo 24. januarja letos, v katerem je umrlo 37 ljudi, prek 180 pa je bilo ranjenih.

Umarov je odgovornost za napad že prejšnji mesec prevzel v videoposnetku, v katerem je tudi zagrozil z novimi napadi, če Rusija na Kavkazu ne bo dovolila ustanovitve neodvisne islamske države, v kateri bo vladalo šeriatsko pravo.