Poleg Kforja Slovenija na Kosovu
sodeluje tudi s policisti v misiji Eulex in z različnimi civilnimi
strokovnjaki. Foto: EPA
Poleg Kforja Slovenija na Kosovu sodeluje tudi s policisti v misiji Eulex in z različnimi civilnimi strokovnjaki. Foto: EPA
Srečanje obrambnih ministrov v Krakovu so spremljali protivojni protesti. Foto: EPA
Jelušičeva zaplet pojasnjevala Gatesu

Ljubica Jelušič in Robert Gates sta se srečala ob robu neformalnega srečanja zunanjih ministrov zveze Nato, kjer sta se pogovarjala o dveh temah - slovenskem sodelovanju na Kosovu in Afganistanu ter o zapletih s podporo Slovenije hrvaškemu vstopanju v Nato.

"Slovenska javnost sumničava zaradi dokumentov"
Gatesu je Jelušičeva razložila, da je ratifikacija protokola dobila visoko parlamentarno podporo, predstavila pa mu je tudi, kakšen razvoj pogajanj v zvezi z morebitnim referendumom lahko pričakujemo v prihodnje. Po njenih besedah je to pomembno vprašanje, ki "nekako visi v zraku ves čas te konference" v Krakovu.

Jelušičeva je pojasnila, da imamo zaradi dokumentov, ki prejudicirajo mejo s Hrvaško, v Sloveniji veliko "sumov oziroma zadreg" glede pristopanja Hrvaške v Evropsko unijo, kar pa vpliva na slovensko javnost, tudi ko gre za vprašanje vstopa Hrvaške v Nato. Gates je izrazil razumevanje za naše aktivnosti glede omenjenega vprašanja in premierju Borutu Pahorju zaželel uspeh pri vseh pogovorih.

Slovensko vztrajanje v Afganistanu razveselilo Gatesa
Največ pozornosti sta sogovornika namenila sodelovanju v mednarodnih misijah, zlasti na Kosovu (Kfor) in v Afganistanu (Isaf). Slovenska obrambna ministrica je izpostavila pripravljenost naše države, da v prihodnjih dneh poveča prisotnost v Kforju in pošlje motorizirani bataljon, ki bo na Kosovu ostal do marca prihodnje leto.

Ameriškega obrambnega ministra je razveselilo sporočilo Jelušičeve, da Slovenija ostaja v Afganistanu in bo celo nekoliko povečala prisotnost v operativnih skupinah za mentorstvo in povezave, ki so namenjene urjenju afganistanske vojske. Slovenija pripravlja poseben kontingent za podporo predsedniškim volitvam v Afganistanu, ki bodo 20. avgusta, a odločitev o tem, kako velik bo ta kontingent, še ni bila sprejeta, saj je to odvisno tudi od tega, koliko sil bodo prispevale druge države.

C. R.

Jelušičeva zaplet pojasnjevala Gatesu